Pindasaus

Pindasaus

Volgens mijn oudste dochter mag het recept van pindasaus niet ontbreken op de blog de Indomama. Zelf zou ik er nooit op zijn gekomen, maar inderdaad … pindasaus wordt zó veel en vaak gegeten in Nederland, dat een recept van deze populaire saus een aanwinst zal zijn. Immers, zelf je pindasaus maken is voedzamer en gezonder dan de kant-en-klare optie en feitelijk is het zó gebeurd.

WEETJES OVER PINDASAUS

Volgens Wikipedia is pindasaus door Indische Nederlanders naar Nederland gebracht, samen met nasi goreng, bami goreng, saté en krupuk. Pindasaus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda’s en wordt gegeten bij saté babi en saté ayam.

Toen de benodigde ingrediënten niet verkrijgbaar waren, werd er naar vervangers gezocht. … “De in Nederland bekend geworden versie van pindasaus is dan ook sterk verbasterd ten opzichte van de originele versie….”  aldus Wikipedia.

In Indonesië wordt er gebruik gemaakt van fijngemalen verse pinda’s, bij satékraampjes-en karretjes staan de ‘ulekan en cobèh’  – vijzel- al standaard klaar om de pinda’s voor de saus fijn te wrijven. In Nederland worden uien gebruikt in plaats van sjalotjes en wordt in recepten bruine basterdsuiker genoemd ter vervanging van de ‘gula djawa’, de Javaanse palmsuiker. Citroensap vervangt het asemwater en melk is de variant voor santen of kokosmelk.

Zelf maak ik pindasaus elke keer anders en heb hiervoor geen vast recept. Ondanks dat ik alle bovengenoemde ingrediënten gewoon in huis heb, betrapte ik mijzelf erop dat ik naar de snelle variant greep: gewone pindakaas, suiker en uien!
Kijk zelf maar of dit recept je aanspreekt.

PINDASAUS

Benodigdheden: (voor een flinke kom pindasaus)

ingrediënten pindasaus

 • 2 el pindakaas
 • 2 kleine rode uien
 • ½ el sambal (of meer/minder, je kunt het zo mild/pittig maken als je zelf lekker vindt)
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 dl water
 • 1 el ketjap
 • 1 tl suiker
 • ½ tl zout (naar smaak, sambal uit een pot is al zoutig)
 • ½ tl trassi
 • ½ tl kencur, ‘familie’ van de gember
 • ½ cm santenblok
 • scheutje citroensap
 • wat olie om te frituren

Bereidingswijze:

 1. Snijd de uien en knoflook fijn en fruit dit in hete olie. Voeg de sambal en de trassi toe.

  voorbereiding-pindasaus
  Zodra de uien er glazig uitzien, lepel je de pindakaas erbij.
 2. Na een minuutje fruiten, lepel je de pindakaas erbij. Giet ook de ketjap bij het mengsel en roer het geheel op klein vuur rustig door.
 3. Vul beetje bij beetje het water erbij en blijf roeren tot je een smeuïge saus krijgt.
 4. Breng dit op smaak met zout, suiker, kencur en een scheutje citroensap.
 5. Pas als het geheel tegen de kook aanzit, doe je het laatst de santen erbij. Laat dit al roerend oplossen in de saus. Niet te lang doorkoken (30 seconden), anders komt de olie bovendrijven wat er niet lekker uitziet.
 6. Neem de pan van het vuur en proef even of het naar je smaak is; voeg zo nodig wat meer zout/suiker/kencur/sambal of citroensap toe. En vind je de saus te dik, giet je er extra water bij. Klaar !!
Pindasaus
Pindasaus, lekker bij saté of bij de bbq.

pindasaus

TIP: In plaats van citroensap kun je ook limoensap gebruiken, lekker fris en een licht zuurtje door je pindasaus. 

Tip: Pindasaus kun je goed invriezen. Eerst af laten koelen, daarna in een tupperware bakje gieten. 
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

4 gedachtes over “Pindasaus

 1. Henk says:

  Leuke site Indomama! Even over het vet wat bij te lang koken boven komt drijven en er niet smakelijk uit zou zien, er zijn vele Indonesiërs die dat juist heel erg lekker vinden! Ieder eiland zijn eigen voorkeuren.

Geef een reactie