Terwijl in Nederland ‘nasi’ –rijst- als avondeten wordt beschouwd, wordt in Indonesië ‘nasi goreng’ –gebakken rijst- voornamelijk in de ochtend gegeten, en wel als ontbijt. Het restje rijst van de vorige dag wordt dan op smaak gebracht en lekker opgebakken met wat groente en ei.
Tijdens onze vakanties op Java en Bali, jaren geleden, begonnen wij steevast de dag met een bord lekkere nasi goreng. Zodra je ‘s morgens de hoteldeur opende om naar het restaurant te lopen, rook je al dat er in de keuken heerlijke nasi goreng gewokt werd. De geur van trassi en knoflook verwelkomde ons en deed ons verlangen naar ons ontbijt. Bij mij zeker!
Nasi goreng is een soort van rest-verwerking waarin overgebleven groenten,- vlees-of visresten verwerkt worden, dus eigenlijk geen eten dat je aan gasten kunt voorzetten. Bij sommige hotels of guesthouses wilden ze service aan de klant bieden door ons een Europees of Australisch ontbijtje voor te zetten met toast en witte bonen, bbrr … Nee hoor, geef ons maar een bord lekkere nasi goreng; ook de meiden die toen nog meegingen, waren hier niet vies van!
Bij dit gerecht kun je het beste rijst gebruiken die je van te voren gekookt hebt en die helemaal afgekoeld is. Of bijvoorbeeld restant rijst van de vorige dag, nóg beter! Als je namelijk warme, vers gekookte rijst hiervoor zou gebruiken, gaat bij het opbakken de zachte warme rijstkorrel eerder stuk. Droge koude rijstkorrels zijn hiervoor dus geschikter.
Er bestaan 1001 verschillende variaties om nasi goreng te maken. Als ik nasi goreng maak, hou ik het eenvoudig; meestal kijk ik in de ijskast welke groenten er nog liggen, lente-ui heb ik eigenlijk standaard in huis- en snuffel ik in de vriezer of er nog een karbonaadje, speklapje of stukje kip ligt.
Zullen we aan de slag gaan?
BENODIGDHEDEN (voor 3-4 personen):

- 300 gr ongekookte rijst, bij voorkeur de lange korrel (80-100 gr p.p) of gebruik gekookte rijst van de vorige dag
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el ketjap manis
- 1 el ketjap asin (ik gebruikte de donkere Chinese soyasaus, deze is zout van smaak)
- wat spekjes of hamblokjes
- lente-ui
- 1 lomboh en 1 rawit, optioneel; gebruik wat je lekker vindt, sambal oelek is ook prima
- 1 tl trassi
- wat zout
- olie om te bakken.
Voor de garnering: 3 of 4 eieren, wat gebakken uitjes, komkommer of atjar, kroepoek.
BEREIDINGSWIJZE:
- Als de rijst nog gekookt moet worden, spoel je dit goed uit en breng je het aan de kook; zodra de rijst gaar is, laat je de pan zonder deksel staan zodat de het goed kan afkoelen. Zet de pan daarna eventueel in de koelkast.
- In de tussentijd pel je de ui en de knoflook en snijd je dit in kleine stukjes. Doe dit ook met de lomboh, rawit en de lente-ui. Eerst even wassen!
Snijd van te voren alle ingrediënten in kleine stukjes. - Verhit wat olie in de wadjan of braadpan en bak hierin de spekjes tot ze mooi gebruind zijn.
- Voeg dan de gesnipperde ui, de lomboh en de rawit toe en bak dit even een minuutje mee; pers de knoflookteentjes uit of doe de stukjes er gewoon bij.
- De trassi mag er nu ook bij, roer goed om.
Bak eerst de ingrediënten en voeg tot slot de koude rijst toe. Paderno Wok - Staal - Met Steel - 36 cm
€33,49
Uiterlijk 20 juli in huis
Free shipping! - Schep dan de gare rijst in gedeeltes toe en roer goed om. Doe het zout en de ketjap erbij en meng dit goed door de rijst. Verwarm op deze manier de koude rijst. Bak een spiegelei per persoon erbij en top je nasi goreng hiermee af. KLAAR !!
Nasi goreng, de bijgerechtjes maken het helemaal af! Nasi goreng, compleet met spiegelei en komkommer. Tip: Op dit gerecht zijn vele variaties mogelijk, bijvoorbeeld:
In plaats van spiegeleieren kun je ook een omelet bakken, deze in reepjes snijden en bij het opdienen over de nasi goreng strooien. Je kunt deze ook meebakken in de rijst.
In plaats van komkommer kun je ook zure uitjes erbij serveren, lekker een zure tegenhanger. Ook de atjar ketimun zal hier fris bij smaken.
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Een super leuk gerecht om eindeloos mee te variëren. Deze versie is zo makkelijk, maar lijkt me toch heel erg lekker, binnenkort eens proberen! Wel als lunch of avondeten dan trouwens want ik weet niet of mijn Hollandse maag het aan kan om dit als ontbijt te eten haha.
Hi Michelle, als je eenmaal gewend bent om met rijst te ontbijten, wil je niet anders meer!
Ben heel benieuwd wat jij in de nasi goreng verwerkt, laat je even weten of het lekker was?
Bedankt voor je leuke reactie!
Heerlijk! Maar wat is het verschil tussen een Lombok en een rawit? Is toch allebei rode peper?
Hallo Nettie, beiden zijn Spaanse pepers. Maar de rawit, de kleinste (zie foto boven ‘ingrediënten’) is veel beter en pittiger dan de lomboh.
Voor mijn lezers raad ik altijd de lomboh aan om te gebruiken, voor diegenen die gewend zijn om heet te eten, is de rawit perfect.
Succes!
Gewoontjes maar erg lekker, bedankt
Ik heb vandaag de nasi goreng gemaakt
Hi Corrie, leuk dat u de nasi goreng heeft gemaakt en dat het lekker heeft gesmaakt!
Inderdaad is nasi goreng een basic maaltijd waarin veel (groente- en vlees) restjes verwerkt worden. Erg gewoontjes dus ….
Ik heb vandaag ook nasigoreng gemaakt. Alleen i.p.v hamblokjes heb ik garnalen gebruikt.
Ook lekker, garnalen! Wordt de nasi goreng wel heel speciaal!
Geef mij maar nasi goreng, met een gebakken ei, wat sambal en wat krupuk, en een goed glas bier erbij..🎼🎸
Hey Rolv, krijg je ook zin in nasi goreng? 🤣
Bollee deze!
Jawel toch Petermonjet!?
Hoi Cynthia,
Een heerlijk gerecht.
Hoeveel lente-ui is nodig?
En hoeveel spekjes en/of hamblokjes.
Alvast hartelijk dank voor jouw antwoorden.
Groetjes,
Manolito