Seroendeng

seroendeng

In Nederland is seroendeng inmiddels een vertrouwd bijgerecht bestaande uit geroosterde kokos met pinda’s en kruiden uit de Ind(ones)ische keuken. Lekker als strooisel bij de Indische rijsttafel, in kleine schaaltjes gepresenteerd naast andere bijgerechten als atjar, kroepoek en gefruite uitjes.

KOKOS

Kokos is één van de meest gebruikte ingrediënten in de Ind(ones)ische keuken. Op zich is dit niet vreemd, kokosnoten groeien overal, ze zijn goedkoop en kokos geeft veel gerechten een zoete smaak.

Overal waar je in Indonesië komt, worden kokosnoten aangeboden. Langs de weg, in ‘warungs’ – eethuisjes – in supermarkten, restaurants en hotels en natuurlijk ook op de pasar.

Jonge kokosnoten bevatten veel water en weinig vruchtvlees; deze kokosnoten worden door de verkoper open gehakt en aan toeristen aangeboden. Met een rietje wordt het zoete water eruit gezogen.

Zijn de kokosnoten wat ouder, dan kan het vruchtvlees er met een lepel eruit gelepeld worden. Heerlijk, dit is mijn favoriet! Sliertjes kokosvlees worden verwerkt in zoete drankjes zoals bijvoorbeeld in ‘sirup susu’, een frisdrankje op basis van rozenstroop aangelengd met zoete melk en verrijkt met deze kokossliertjes. Heerlijk verfrissend op warme zomerdagen, hier kun je meer over over dit tropisch drankje lezen.

Als de kokosnoot nóg verder gerijpt is, dan is het vruchtvlees geschikt om geraspt te worden. Geraspte kokosnoot wordt in Indonesië vooral verwerkt in taarten, desserts en koekjes. Ook in snoepjes komt geraspte kokos voor.

Ook wij gaan aan de slag met geraspte kokos!

Seroendeng

BENODIGDHEDEN:  

ingrediënten seroendeng
Ingrediënten seroendeng
 • 250 gram geraspte kokos, te koop bij de toko
 • 100 gram ongezouten pinda’s, ik kocht deze bij een pindaboer
 • 2 el citroensap
 • 2 kleine sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 ‘djeruk purut’ blaadjes – limoenblaadjes-, te koop bij de toko
 • 1 salamblad
 • 2 tl ketumbar
 • 1 tl laos
 • 1 tl djinten, oftewel komijn
 • 1 tl trassi
 • 1tl zout
 • 1-2 tl ‘gula djawa’ -palmsuiker- ; hiervoor kun je ook bruine basterdsuiker gebruiken
 • beetje zonnebloemolie.

BEREIDINGSWIJZE:

 1. Rooster de geraspte kokos zonder olie in een wadjan, wok of koekenpan; hou het vuur laag en blijf erbij om verbranden te voorkomen. Schuif met je spatel de kokos heen en weer, zorg dat de kokos in beweging blijft.
roosteren- van- de- geraspte- kokos
Op de 1e foto begint de kokos te verkleuren. Op de 2e foto is de kokos mooi bruin, zet het vuur maar uit.

Zodra de geraspte kokos een bruine kleur heeft gekregen, niet te donker!, doe je het vuur uit en zet je de kokos even opzij in een schaal. Ik heb de klok in de gaten gehouden, het roosteren duurde een kleine 10 minuten.

2. Schil de teentjes knoflook en de sjalotjes en doe ze in een ‘cobèh‘ -vijzel-, blender of keukenmachine; voeg ketoembar, djinten, laos en de trassi toe en maal/wrijf alles fijn.

3. Verhit wat zonnebloemolie in de wadjan, wok of koekenpan en fruit de bumbu lichtjes aan. De ‘bumbu’ – kruidenpapje – vormt beetje bij beetje klonters, maar dit trekken we straks uit elkaar. Doe de djeruk purut blaadjes en het salamblad erbij en roer even door. Voeg dan de suiker en 2 eetlepels citroensap toe. Fruit alles bij elkaar zo’n 3 minuten.

4. Doe de kokos erbij en schep alles goed om. Breng het op smaak met het zout. Trek de kruiden klonters met een vork uit elkaar en dit alles op klein vuur. Als het naar je smaak is, doe je op het laatst de pinda’s erbij. Meng alles goed door elkaar. Klaar!!

Laat- de- seroendeng- goed- afkoelen
Laat de seroendeng afkoelen op wat bakpapier.

5. Laat de seroendeng afkoelen op bakpapier en spreid dit uit. Zo koelt het beter af.

seroendeng
Seroendeng, lekker gekruid.
seroendeng
Seroendeng, lekker bij alle rijstsoorten.

Tip: Rooster de geraspte kokos net zo lang totdat je vindt dat het een geschikte kleur heeft; let op, té donker kan aangebrand smaken.
Tip: Bewaar de seroendeng in een goed afsluitbare pot met deksel. Op deze manier blijft de seroendeng een aantal weken goed.

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

 

 

 

 

 

 

 

0 gedachtes over “Seroendeng

Geef een reactie