Ayam ketjap pedis

ayam-ketjap-pedis

Een receptje met kip doet het altijd goed, kip is veelzijdig, neemt de smaken en aroma goed op en laat zich makkelijk bereiden. Op mijn blog de Indomama is dit al het derde receptje met kip, je kunt er eindeloos mee variëren.

Ayam ketjap pedis is kip, gestoofd in een pittige ketjapsaus. De combinatie van zoet met pittig door het gebruik van ketjap en ‘lomboh’ maakt dit gerecht zo apart en lekker.
In het programma “Zoals alleen oma dat kan” www.24kitchen.nl/recepten/ajam-ketjap-pedis, laat oma Irma aan chef-kok Danny Jansen zien, hoe zij haar familierecept  AYAM KETJAP PEDIS maakt.
Het doel van dit tv-programma is om Indische familierecepten niet verloren te laten gaan, maar deze door oma’s door te laten geven en te leren aan hun (klein)kinderen. Chef-kok Danny Jansen zelf leert hierdoor ook meer van de Indische keuken, een soort win-win situatie dus ….

Zelf probeer ik mijn dochters ook zoveel mogelijk recepten over te brengen en niet uit pakjes te koken; nasi goreng, atjar kuning, soto, spekkoek en sponscake zijn inmiddels door hen uitgeprobeerd. En wanneer zij dit lekkere en makkelijke recept van “oma Irma” doorlezen, zullen zij dit ook snel eigen maken!

AYAM KETJAP PEDIS (van Oma Irma, 24kitchen)

Benodigdheden: (voor 2-3 personen)

  • 375 gram kipdijfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el ketjap manis
ingrediënten-ayam- ketjap- pedis
Ingrediënten ayam ketjap pedis

 

  • 2 lombohs
  • 1 tomaat
  • 2 salamblaadjes
  • 2 djeruk purutblaadjes
  • stukje verse laos, of 1½ tl laos poeder
  • stukje trassi
  • schijfje citroen + sap van ¼ citroen
  • 2 tl suiker
  • wat zout + snufje peper
  • zonnebloemolie om te fruiten.

Bereidingswijze:

  1. Kruid de stukken kip met peper en zout. Strijk er zonnebloemolie over met een kwastje en gril dit zo’n 10 minuutjes in een voorverhitte grilpan.
  2. Snijd de lomboh en de teentjes knoflook in dunne ringen; schil de verse laos en maal dit fijn in de keukenmachine (of wrijf dit fijn in een ‘cobèk’  –vijzel-)
voorbereidingen- ayam- ketjap- pedis
Voorbereiding voor de ayam ketjap pedis

3. Verhit de olie en fruit de lomboh en de knoflook, voeg hierbij gelijk de fijngemalen laos, de salamblaadjes, de djeruk purutblaadjes en de trassi toe. Meng dit goed door elkaar en fruit deze ingrediënten een minuut. Het gaat nu heerlijk ruiken in de keuken!

4. Snijd de tomaat in plakjes; snijd een schijfje citroen en voeg beide toe aan het kruidenmengsel in de pan.

5. Schenk de ketjap manis erbij, citroensap van ¼ citroen en breng dit sausje op smaak met zout, suiker en een snufje peper. Roer goed door en voeg nu de kip toe. Laat dit met deksel op de pan 10 minuutjes garen, op klein vuur.

Kip- gegaard -op- het- vuur
Ayam ketjap pedis, na 10 minuten gegaard op het vuur.

6. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°; leg de kip in een ovenschaal en giet een deel van de ketjapsaus erbij. Zet de ovenschaal met kip 10 minuten in de oven. Klaar !!

ayam- ketjap- pedis
Ayam ketjap pedis, na 10 minuutjes in de oven. De ketjap is nu donkerder van kleur en de smaak heeft zich verdiept.
ayam- ketjap- pedis
Ayam ketjap pedis uit de oven.

Het lijkt misschien veel werk, eerst grillen, dan stoven op het vuur en tot slot in de oven. Maar al met al toch nog geen uur en dat is het wel waard. Kijk zo lekker dan!

Tip: Natuurlijk kun je besluiten om het gerecht na het stoven al te verorberen, het is per slot van rekening al gaar. Maar door de kip nog 10 minuutjes in de oven te laten staan komt de smaak ten goede waarbij de kip toch nog mals blijft!

Tip: Kijk voor meer lekkere recepten met kip op ayam rica rica en ayam pedis.

 

Met dank aan 24kitchenzoalsalleenomadatkan

 

 

 

 

 

3 gedachtes over “Ayam ketjap pedis

  1. Mindy says:

    Mammm mijn indo recepten repertoire is al veel uitgebreider dan wat je hierboven hebt geschreven 😄 Oh en je seroendeng is al bijna op! Heb nog maar een half potje over.

Geef een reactie