Ikan belado

ikan-belado

Indonesië ligt aan alle kanten ingesloten door oceanen met rijke visgronden. Veel Indonesiërs trekken dan ook ‘s avonds de zee op om tegen de ochtend met een grote vangst terug te keren op het vasteland.
Tijdens één van onze vakanties in Pangandaran op Java trok de Indopapa gewapend met zijn camera ‘s morgens vroeg naar de haven om daar mooie plaatjes te schieten. Hij mocht meteen meehelpen met het binnenhalen van de visnetten – prachtig vond hij dat!- en maakte ook deze sfeervolle foto.

DSC_0049-1

Het aanbod van zoutwatervis is dan ook groot in Indonesië en de prijzen zijn door dit ruime aanbod erg laag. Vis mag dan in Nederland niet elke dag op het menu staan, in Indonesië is het een alledaags gerecht.

In Indonesië is het de gewoonte de vis altijd te bereiden en te serveren zonder dat de kop is verwijderd. Dit kan ik mij uit mijn jeugd nog herinneren, mijn moeder bereidde haar visgerechten altijd met de kop erbij. ‘ Hier zit de meeste smaak van de vis’, weet mijn broer te vertellen.

IKAN BELADO

Voor dit gerecht ga ik speciaal naar de visboer op de markt om makreel in stukken te snijden en te laten frituren. De koppen laat ik netjes achter bij de marktkraam en met een volle zak warme vis keer ik huiswaarts.

‘Belado’ is een soort van hete en pittige kruidenmengsel ‘bumbu’ dat oorspronkelijk uit West-Sumatra komt. Het wordt gemaakt door hete lomboh te roerbakken met ingrediënten als knoflook, sjalotjes en citroensap.
Belado’bumbu’ is geschikt voor kip, eieren, rundvlees, tahu, aardappelen en vis. Zullen we beginnen met het gerecht?

Benodigdheden (voor 3-4 personen):

 • 800 gram gebakken makreel (zelf bakken of laten bakken door de visboer)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 1 lomboh + 1 el sambal oelek, je kunt het zo heet maken als je zelf wilt
 • 5 kemirinoten
 • stukje djahé van ongeveer 2 centimeter, of 2 tl djahépoeder
 • 100 ml water
 • 4 el ketjap manis
 • sap van ¼ citroen, dit naar eigen smaak
 • 1 tl kunyit
 • 1 sereh
 • 1 kleine tl zout
 • 2 tl suiker
 • beetje zonnebloemolie.
  ingrediënten- ikan- belado
  Ingrediënten Ikan belado.

  Bereidingswijze:

  1. Schil de ui en het stukje djahé en wrijf dit fijn samen met de teentjes knoflook, de kemirinoten en de sambal oelek in een tjobèh of keukenmachine.
  2. Verhit een scheutje zonnebloemolie en fruit deze bumbu 3 minuten op halfhoog vuur.
  3. Als de ui mooi glazig ziet, giet je de 4 el ketjap erbij, 100 ml water en het citroensap. Roer goed door. Voeg nu de sereh toe.
  4. Voeg de suiker, zout en kunyit toe en laat de bumbu rustig aan de kook komen.
  5. Nu mogen de stukken vis erbij, besprenkel dit met de saus en laat zo’n 12 minuten op klein vuur inkoken. Zonder deksel, de saus kan nu rustig indikken en de vis komt hierdoor lekker op smaak.

Ikan-belado
Ikan belado, de saus moet nog aan de kook komen en indikken.

Blijf er wel bij staan en besprenkel de vis met de saus. Als het gerecht te droog wordt, kun je een el ketjap en wat citroen sap toevoegen.
6. In de tussentijd snijd je de lomboh in ringetjes en strooi je dit over het gerecht. Door de lomboh op het laatst toe te voegen, wordt het niet fijngekookt en blijft het zichtbaar in het gerecht. Klaar!

ikan-belado
Ikan belado, gemaakt van makreel.
ikan-belado
Ikan belado, de saus is ingedikt.

Tip: Het gerecht is klaar als de saus ingedikt is. Je kunt dit visgerecht droog (zonder saus) presenteren of lekker met de pittige, hete saus erover heen. 

Wij aten dit met mijn homemade seroendeng en met sambal goreng boontjes.
Een prima combinatie, dat vonden mijn dochters ook!

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

Geef een reactie