Pindang kuning

Pindang- kuning

Meteen na zonsopgang wordt het druk op de stranden van de visserdorpjes. De boten keren terug van hun nachtelijke vangst en de vissers worden opgewacht door familieleden die zijn gekomen om mee te helpen bij allerlei werkzaamheden.

De mannen gooien de vis in platte schalen die op het hoofd naar land worden gedragen; aan land wordt de vis gewogen en direct aan het strand verkocht of naar de markt gebracht. Een groot deel van de vangst wordt geconserveerd nog voor deze vis op de markt komt. Kleine vissen worden veelal gezouten en in bakken uitgespreid, om de houdbaarheid van de vis te verlengen. De vissen worden ongeveer 15 uur gedroogd.
Grotere vissen kunnen niet in zijn geheel drogen, zij worden schoongemaakt, de kop wordt verwijderd en de vis wordt opengesneden tot de staartvin.

Door de komst van de toeristen is wat het aanbod van zeebanket aangaat, meer keuze en variatie aangeboden. Immers, het is duidelijk gebleken dat de toerist vis en visgerechten zeer waardeert.

Voor dit gerecht heb ik deze keer gebruik gemaakt van diepvries vis en wel kabeljauwfilets. Altijd verkrijgbaar, betaalbaar, goed te bereiden èn lekker! Zullen we beginnen?

PINDANG KUNING

Ingrediënten Pindang kuning.

Benodigdheden (voor 2-3 personen)

 • 4 kabeljauwfilets, te vinden in de diepvries van uw supermarkt
 • 1 ui
 • 1 tomaat
 • 2 lomboh
 • 2 teentjes knoflook
 • serehstengel
 • 2 schijfjes verse djahé, of 2 tl djahépoeder
 • 1 salamblad
 • tl kunyitpoeder, dit zorgt voor de mooie gele kleur van het gerecht
 • tl zout + 2 el suiker
 • tl trassi
 • scheutje azijn
 • 150 ml water
 • scheutje zonnebloemolie.

Bereidingswijze:

 1. Ontdooi eerst de kabeljauwfilets een uurtje ( ik heb ze rechtop in een vergiet laten ontdooien) en kruid ze daarna met wat zout. De filets hoeven niet helemaal ontdooid te zijn.
 2. Snijd de lomboh in fijne ringetjes, de tomaat in kleine partjes,  ½ ui in stukjes en kneus de serehstengel. Leg dit even apart in een schaal.
 3. Schil de djahé en de teentjes knoflook; doe dit samen met de andere helft van de ui in een cobèh, blender of keukenmachine en wrijf/maal dit fijn. Dit is de ‘bumbu’.ingrediënten- pindang- kuning Voorbereiding pindang kuning.

   

 4. Verhit een scheutje zonnebloemolie in de wok of braadpan en fruit de ‘bumbu’ 2-3 minuten op half vuur. Voeg gelijk de lomboh, het salamblad en de stukjes ui toe.
 5. Giet het water en het scheutje azijn erbij; en nu mag u ook de trassi, de tomaatstukjes, de tl kunyitpoeder en tot slot de sereh toevoegen. Laat de bumbu rustig aan de kook komen.
 6. Kruid de bumbu met 2 el suiker, 1 tl zout en proef even of u het lekker vindt. Voeg naar smaak meer suiker of zout toe.bumbu- pindang kuning Eerst de bumbu fruiten, daarna mag het water en azijn erbij.

7. Leg de stukken vis erbij, besprenkel dit met de saus en doe de deksel op de pan. Laat 15 minuten sudderen op klein vuur.

8. De tomaatstukjes zijn nu opgenomen in de saus en de kruiden hebben zich vermengd. Om de saus wat meer in te laten dikken, moet het gerecht nu 3 minuten op klein vuur, zónder deksel, verder pruttelen. Klaar !!Pindang- kuning Pindang- kuning Pindang kuning, lekker gekruide visfilets in een geel sausje.

Tip: Dit gerecht combineert goed met een eenvoudig groentegerecht uit de wok. Wij hebben dit bijvoorbeeld gegeten met gewokte peultjes met knoflook en tahu. Heerlijk!

Tip: Ikan Belado is ook een visgerecht in een gekruid sausje, waarbij de vis echter vooraf gebakken wordt, Een aanradertje!

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

7 gedachtes over “Pindang kuning

  1. Yvette says:

   Hallo Indomama,
   Mijn oma , Ambonese, maakte dit gerecht altijd met verse makreel mootjes. Zij gebruikte citroen ipv azijn want, zei zij, anders lijkt het meer op atjar kuning.
   Er kwam geen tomaat in.
   We aten en eten het vaak met lontong…zo lekker.
   Uw recept ga ik ook uitproberen omdat ik meer van uw recepten heellekker vind..

   1. deindomama says:

    Hallo Yvette, ik denk dat er sowieso een heleboel variaties op recepten uit de hele Indische, Indonesische en Molukse keuken zijn..Volgens mij heeft elke familie wel haar eigen recept… Maar leuk om te lezen dat u meer recepten uit mijn blog heel lekker vindt!
    Succes met koken!

 1. Alma says:

  Dit gerecht afgelopen weekend gemaakt. (Wel minder suiker gebruikt.) Ook dit was weer heerlijk en dat vonden mijn gasten ook. Vroegen gelijk om het recept en heb ze hiernaartoe doorverwezen.
  Dank voor het recept en op naar het volgende gerecht om te maken.

Geef een reactie