Bolu kukus

Bolu- kukus

Bolu kukus zijn heerlijk gestoomde cakejes, een bijzondere lekkernij die wat structuur betreft ietwat op de ‘roti kukus’ lijkt.

Het is niet zo’n algemeen bekend koekje, maar voor mij was het een grote uitdaging om deze zoetigheid te maken. Immers, na verschillende recepten uitgeprobeerd te hebben, bleven deze mooi gebloemde koekjes mislukken!

GESTOOMDE KOEKJES

Naast de ’tjobèk’  (de stenen vijzel)  en de wadjan (of wok) is de stoompan het belangrijkste hulpmiddel in de Ind(ones)ische keuken. De stoompan blijft toch onmisbaar voor het maken van een aantal traditionele zoetigheden.

Zo dankt bijvoorbeeld de roti kukus zijn naam aan de bereidingswijze: kukus betekent stomen. Ook de ‘kue mangkok’ (koek in een kommetje) en de kue lapis (laagjeskoek) zijn traditionele Indische koekjes die gestoomd worden in de stoompan.

Deze stoompan, die uit twee delen bestaat n.l de onderpan waarin het water kookt en een erin passende gaatjespan met deksel, kan vervangen worden door een metalen vergiet te plaatsen in een passende pan met deksel. Let hierbij op dat het kokende water niet de bodem van de vergiet raakt.

Een los Chinees bamboe stoommandje, geplaatst in een wadjan of wok met gekookt water, kan ook een oplossing zijn. Ook hier geldt dat het water de koekjes niet mag raken en dat tijdens het stomen de pan niet mag droogkoken.

Decopatent® 3 Delig Stoommandje met deksel  - Ø18 Cm - Bamboe - Rijst Stoommanden - Stomer - Steamer Cooker - Dim Sum Stoomschaal
Decopatent® 3 Delig Stoommandje met deksel - Ø18 Cm - Bamboe - Rijst Stoommanden - Stomer - Steamer Cooker - Dim Sum Stoomschaal
Met dit stoommand bereid je op een traditionele manier rijst voor Aziatische gerechten
Score 4.0 van 5 sterren.
€24,95
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Free shipping!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

In het algemeen geldt dat  gestoomde zoetigheden even opgestoomd kunnen worden om ze opnieuw zacht en warm te maken. Zullen we met de BOLU KUKUS beginnen?

BOLU KUKUS

Benodigdheden: (voor 11 koekjes)

Ingrediënten- bolu- kukus

Ingrediënten bolu kukus

  • 250 gram tarwebloem
  • 225 gram suiker
  • 130 ml Sprite, ik gebruikte 7Up (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • pandanessence.

Gelukkig niet al te veel ingrediënten nodig, maar wat u wel in huis moet hebben zijn aluminium of plastic vormpjes met gaatjes aan de onderkant en zijkant, zie foto.

bolu- kukus- vormpjes
Bolu kukus vormpjes

Hierin gebruikte ik papieren cupcakevormpjes, maar je kunt ook gewoon vierkanten uit bakpapier knippen van ongeveer 15×15, waarmee u de vormpjes kunt bedekken.

Bereidingswijze:

    1. Mix de suiker en de eieren 20 minuten op hoge stand tot het dik en vloeibaar wordt.
    2. In de tussentijd laat u het water in de stoompan koken en dekt u het deksel af met een theedoek. Ook bedekt u de bakjes met de papieren cupcakevormpjes of vierkantjes.
    3. Na 20 minuten mixen schept u 2 el bloem en een slokje Sprite/7Up bij het eibeslag. Dit mixt u op lage snelheid rustig tot alle bloem en Sprite/7Up is opgenomen. Herhaal dit tot alle bloem op is.
    4. Spatel met de hand nog even rustig door het beslag; verdeel nu dit beslag in 2 delen, ¾ witte deel en ¼ groene deel (of eventueel een andere kleur).
      wit-en- groen- beslag- Bolu- kukus
      Splits het beslag in 2 delen: groen en wit.

       

    5. Bedek nu elk vormpje met 2 el wit beslag, daarna 1 el groen beslag. Meng het niet door elkaar en probeer de vormpjes tot aan de rand te vullen. Plaats ze daarna in de stoompan.
      bolu- kukus
      Bolu kukus, klaar om gestoomd te worden!

       

    6. Stoom de koekjes 25 minuten, open hierbij niet het deksel. Laat de pan niet droogkoken en vul water bij indien nodig.
      bolu- kukus
      Tadáá …. de bolu kukus is gelukkig open gegaan!
      bolu- kukus
      Bolu kukus, zacht … zoet … luchtig …

      Het was een heel spannend moment toen ik het deksel opende … het was n.l. al zó vaak mislukt!

      Groot was mijn blijdschap toen de Bolu kukus met dit recept, dat ik overigens op Internet heb gevonden, wèl lukte en de koekjes mooi open waren gegaan!

      Wat mij dus wel opviel, was dat de Bolu kukus naar Roti kukus rook en smaakte. Ook zijn de ingrediënten bijna identiek. Er is echter wel een onderscheid tussen beide koekjes; ook op de Tong Tong Fair werden beide koekjes met verschillende namen verkocht …

      Weet iemand het verschil tussen deze koekjes? Laat gerust een reactie achter, ik vind het fijn om ervan te ‘leren’. Veel plezier bij het maken van deze koekjes!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

26 gedachtes over “Bolu kukus

  1. Cynsia says:

    Het verschil zit m voornamelijk in de grootte en kleur. Zowel de roti kukus als de bolu kukus worden op dezelfde manier gestoomd echter is de roti kukus traditioneel wit of wit met bruin en de bolu is in vele kleuren gangbaar. Beide dienen volgens traditie als een roos open te gaan maar is niet noodzakelijk. De roti is deelbaar voor meerdere personen en de bolu is bedoeld om per persoon te eten.

    1. deindomama says:

      Hallo Cynsia,

      Nooit geweten dat het dezelfde koeken zijn, maar dan bedoeld voor oftewel meerdere personen oftewel voor één persoon.
      Maar nu snap ik ook dat de ingrediënten, de geur en smaak overeenkomen. Bedankt voor uw uitleg!

    1. deindomama says:

      Hi Gerrie,
      Ik heb helaas totaal geen ervaring met een stoomoven. Ik weet dus ook niet of dit apparaat genoeg stoom afgeeft voor deze koekjes.
      Ook denk ik dat de metalen vormpjes niet geschikt zijn voor een oven ….

      Hopelijk heb je een stomer en kun je met deze koekjes aan de slag! Succes hoor!

      1. Ria van der Hoeven says:

        Hallo Hedy, ik heb ook geen stoomoven, maar een dochter van vrienden van ons wel. En die heeft met een paar keer uitproberen wel de Bolu Kukus kunnen maken, en ook mooi open gegaan. Ze zei me wel dat het even uitproberen was met de stand van de warmte, dus t kan wel…..

    1. deindomama says:

      Hai Dave, zelf heb ik geen ervaring met een stoomoven..helaas…
      Maar als ik onderstaande reactie lees van lezer Ria van der Hoeven, zou dit wel moeten kunnen. Succes met bakken! (laat je even weten of het gelukt is en wat je hebt uitgeprobeerd? Altijd handig voor andere lezers met deze vraag!)

  2. Ria van der Hoeven says:

    Hallo Dave…een dochter van vrienden van mij heeft ook een stoomoven en de Bolu kukus was ook bij haar gelukt, ik weet alleen niet op welke stand/warmte ze t had gedaan, gewoon proberen…succes!

  3. Michel Meijs says:

    Hoi Indomama,

    Kan ik de bakvorm van de cupcakes gebruiken of moet ik de vormpjes met gaten gebruiken. Ik ga zeker jouw recept gebruiken.

    Terima kasi!

    Michel

    1. deindomama says:

      Hoi Michel,
      Ik vraag me af of de bakvorm van de cupcakes wel in je stomer past, tenzij je zo’n grote aluminium bapaostomer gaat gebruiken….
      Antwoord op je vraag: het zou moeten kunnen, alleen zijn die gaten in de speciale vormpjes ideaal om meer stoom er doorheen te laten. Stoom is dus belangrijk om de koekjes te laten rijzen, maar denk wel dat dit gaat lukken… Vergeet niet om papieren vormpjes te gebruiken om de koekjes makkelijk uit de cups te krijgen. Succes!

  4. Franzis Koch says:

    Rotikukus betekend vertaald gestoomd brood
    Bolu kukus betekend gestoomde spons

    Als her recept identiek is.. is het dus eigelijk een roti kukus kecil en verder zou ik het dus niet weten

Geef een reactie