Tjendol oftewel cendol

tjendol

Door deze warme dagen de afgelopen periode liet ik mij verleiden tot het maken van ‘tjendol’/’cendol’; een heerlijk exotisch koud drankje waarbij je zowel een rietje als een lepel in je glas krijgt.

Velen zijn, speciaal op warme dagen, verzot op een glas gekoelde tjendol. Het is een drankje, dat zich moeilijk laat omschrijven: in een hoog glas drijven groene, glibberige, druppelvormige ‘parels’ of ‘fliebertjes’ in een donkerbruine en witte vloeistof. Na de eerste slok of hap proef je zowel zoet, zout, zacht en gelly tezamen met een mengeling van geuren als kokos en Javaanse suiker. De basis van deze druppelvormige parels wordt gevormd door het zogeheten ‘hun kwee meel’ .

Wat is hun kwee meel ?

Volgens de site http://www.indonesisch-culinair.nl  wordt hun kwee gemaakt van kacang hijaubonen, ‘… dit zijn de kleine groene boontjes die in Nederland beter bekend zijn als de nog niet ontkiemde versie van tauge…’.
Het wordt ook ‘mungbonen’ meel genoemd en is de basis voor de druppels in het tjendoldrankje. Ook gebruikt men deze meel voor andere soorten Indonesisch gebak.

Ik heb het inmiddels warm gekregen, zullen we aan de slag gaan?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

TJENDOL/CENDOL

Benodigdheden (voor 4 personen):

Voor het maken van de groene fliebertjes heb je wel een zeef of vergiet nodig met grote gaten van ongeveer 5 mm doorsnede. Mijn zeef (zie foto) heb ik geërfd van mijn moeder, ook zij maakte af en toe tjendol voor ons gezin. (ik ben opgegroeid met de naam ‘dawet’, dat is de Javaanse benaming van deze lekkernij). Deze zeven zijn gelukkig ook te koop bij pasars of goedgesorteerde toko’s.
Je kunt ook een diepvriesbakje gebruiken, waarin je dan gaten in de bodem boort. Ook prima te doen!

ingrediënten tjendol
Ingrediënten tjendol

Voor de groene ‘fliebertjes’:

 •  75 gram hun kwee meel
 • 100 ml water om een meelpapje te maken
 • scheutje pandankleurstof
 • 550 ml water
 • 1 pk vanilllesuiker
 • mespuntje zout

Voor de gula djawa saus:

 • 200 gram bruine basterdsuiker
 •  1 schijf gula djawa (grote maat)
 • ½ liter water
 • ½ el  witte suiker

Voor de kokossaus:

 • 400 ml cocosmelk/cream.
 • scheutje water om cocosmelk aan te lengen (optioneel)
 • beetje zout

Bereidingswijze:

Voorbereidingen voor de fliebertjes: Zet vooraf een grote kom met koud water klaar, eventueel gevuld met ijsklontjes. Spoel het vergiet af met koud water en plaats dit op de kom.

 1. Meng de hun kwee met 100 ml tot een papje; zet 550ml water op het vuur en breng dit aan de kook.
 2. Giet geleidelijk en al roerende het hun kweepapje door het water. Blijf goed roeren en druppel wat groene kleurstof in het water.
 3. Voeg het pakje vanillesuiker en het mespuntje zout toe. Als het papje kookt, zet je het vuur zachter en blijf roeren tot je ‘blup blup’ hoort. (foto 1)werkwijze- tjendol

 

4. Stort de groene pap in het vergiet en wrijf de massa met een houten lepel door het vergiet zodat er voortdurend druppels in het water vallen. (foto 2+3)

Probeer snel te werken, als het papje afkoelt wordt de massa te hard om nog door het vergiet gewreven te kunnen worden.
Laat de groene druppels goed afkoelen, giet het meeste water af en zet de kom afgedekt in de koelkast. 

Gula djawasaus: Maak een suikerstroopje door de schijf gula djawa, de witte suiker en het basterdsuiker te laten oplossen in een pannetje met water op  het vuur. Voorzichtig met proeven, vloeibare suiker is ontzettend heet!

Laat het suikerstroopje afkoelen, dit dikt nog enigszins in.

gula -djawa -saus- maken
Suikerstroopje maken. Voorzichtig, heet !

Kokossaus: Verdun naar eigen smaak de kokosmelk met water en zout. Zelf heb ik niet gedaan, ik vind het lekker als de kokosmelk creamy en dik blijft.

Verdeel de fliebertjes in mooie glazen, giet er een flinke scheut gula djawa over. Maak dit af met kokosmelk en voeg eventueel geschaafd ijs of een ijsklontje toe. Roer lekker door je drankje en enjoy !!

tjendol
Tjendol, lekker zoet met véél gula djawa.
tjendol
Tjendol, nu met een andere suiker-kokosmelk verhouding

De tjendol was héérlijk, echt verkoelend en zoet.

Zelf ben ik niet zo tevreden over de foto’s, het was lastig om de 3 lagen mooi en duidelijk op de foto te krijgen. De lagen liepen tijdens het fotograferen door elkaar, helaas ….

Tip: voor nóg een ander, verkoelend drankje, klik dan hier. Lekker bij dit warme weer !!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 gedachtes over “Tjendol oftewel cendol

  1. deindomama says:

   Hi Chevelle, als je de groene sliertjes langer dan 3 dagen wilt bewaren, adviseer ik je om het water waarin je deze sliertjes bewaart, te verversen.
   Zelf kon ik de sliertjes gewoon 3 dagen in de koelkast bewaren, daarna waren ze op! Dus ik kan niet echt antwoord op je vraag geven….

 1. Corine says:

  Hi, blij met dit heerlijke recept! Alleen nog een vraagje.. Hoeveel ml water doe je in het pannetje voor het suikerstroopje? (In het blad Pindah Culinair nr.01 staat trouwens een soort vereenvoudigde variant)
  Groetjes, Corine en heel veel succes met je blog!

Geef een reactie