Sambal goreng bloemkool

sambal- goreng-bloemkool

Groenten in Indonesië.

Een aantal jaren geleden bezochten wij vrienden in Cisarua, een klein dorpje tussen Bogor en Bandung op het eiland Java. Een populair plekje voor inwoners van het nabijgelegen Jakarta, die hun weekend graag doorbrengen in deze koele regio hoog in de bergen.

Hier kwam ik dus voor het eerst marktkraampjes tegen met hoog opgestapelde groenten zoals komkommer, (bloem)kool en wortelen. Groot was mijn verbazing toen ik deze “Europese” groenten zag liggen, ik verwachtte eerder groenten die in het wild groeiden zoals petéhbonen of groenten die langs de waterkant groeiden, zoals kangkung (waterspinazie).

Zo vreemd is het echter niet dat het aanbod aan groenten in Indonesië zo varieert; door de vruchtbare bodem in combinatie met de verschillende hoogten van de Indonesische archipel wordt het mogelijk gemaakt om deze grote diversiteit aan groenten te kweken. Opmerkelijk is dat in elke dorpsgemeenschap elk huishouden naar eigen behoefte haar groenten verbouwt.

De lekkerste manier om groenten klaar te maken, is ze te stoven of te koken in voedzame kokossauzen, bijvoorbeeld zoals de sambal gorengs. Sambal goreng is een veel voorkomend gerecht, dat vrijwel altijd op het dagelijks menu voorkomt. Sambal goreng boontjes is bijvoorbeeld het meest gemaakte groentengerecht bij de rijsttafel. Het is vrij eenvoudig te maken, het aantal kruiden is beperkt en je kunt er eindeloos mee varieëren! Zelfs met bloemkool, heeft u er al zin in?

SAMBAL GORENG BLOEMKOOL

Benodigdheden (voor 4 personen):

 1. bloemkool
 2. 1 ui
 3. 1 lomboh (of meer, naar uw eigen smaak)
 4. petéhbonen, optioneel
 5. 2 tomaatjes
 6. 50 gram santenblok
 7. 2 tl laospoeder, lekker makkelijk
 8. 1 tl trassi
 9. 1 salamblad
 10. 2 teentjes knoflook
 11. 1 tl zout+1 tl suiker
 12. wat olie om te bakken

300 ml water (staat niet op de foto)

ingrediënten sambal goreng bloemkool
Ingrediënten sambal goreng bloemkool.

Bereidingswijze:

 1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en spoel het met water.
 2. Snijd de lomboh, het ui en de tomaatjes in kleine stukjes en zet dit even opzij.
  voorbereiding- sambal- goreng- bloemkool
  Voorbereiding sambal goreng bloemkool.

   

 3. Fruit nu op halfhoog vuur het fijngemaakte ui, de trassi, het salamblad en pers de knoflookteentjes uit. Fruit dit zo’n 2 minuten.
 4. Als de uien mooi glazig zien, voegt u de bloemkoolroosjes toe, de tomaatstukjes en wat petéhbonen. Roer goed om.
  Sambal- goreng-bloemkool
  Sambal goreng bloemkool.

   

 5. Het is nu tijd om te kruiden: Voeg de laos, suiker, zout, santen en water toe en zet  het vuur goed hoog. De kruiden kunnen nu goed oplossen en het santenblok kan hierdoor mooi smelten. Blijf roeren….
 6. Als het santenblok helemaal opgelost is, zet u het vuur kleiner en voegt u de lombohringetjes toe; zet de deksel op de pan en laat de groenten zo’n 4 minuutjes lekker sudderen. KLAAR !
  sambal- goreng-bloemkool
  Sambal goreng bloemkool, lekker als bijgerecht.
  sambal goreng bloemkool
  Sambal goreng bloemkool, eenvoudig te maken.

  Tip: Als je dit gerecht zou combineren met een heerlijk vleesgerecht, zoals bijvoorbeeld dendeng blado waarbij je seroendeng als makkelijk bijgerechtje toevoegt, kun je op deze manier een mini rijsttafel samenstellen.

  Gezellig voor familie en vrienden!

  Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

Geef een reactie