Vandaag, 24 Augustus 2019 is het weer zo ver: de gezellige jaarlijkse pasar Toko Neba in Ede begint weer!
Een dag gevuld met podiumoptredens met bandjes, dansgroepen en modeshows. Veel keuze en lekker eten in de vele eetstandjes op het terrein. Gezellig langs de kraampjes kuieren waar je vele met de handgemaakte producten van toko Neba kunt bewonderen; van sarongs tot traditionele wayangpoppen tot en met statige boeddhabeelden en vele leuke keukenaccessoires.

Hoe is Pasar Toko Neba ontstaan?
De Pasar Toko Neba is inmiddels een begrip geworden en trekt honderden bezoekers uit binnen- en buitenland.
Ik ben zelf ook een trouwe bezoeker: de pasar staat garant voor gezelligheid en lekker eten. Maar ik was ook nieuwsgierig naar het verhaal achter dit jaarlijkse evenement. Wie zijn de organisatoren, hoe is deze pasar tot stand gekomen en hoe is deze pasar gekoppeld aan de stichting Child Support Indonesia ?
Ik maakte een afspraak met de oprichters en met een vragenlijst vertrok ik enige tijd geleden richting Ede. Het grote prachtige huis, omringd door een schaduwrijke tuin met hoge bomen en struiken kende ik al van mijn jaarlijkse pasar bezoeken. Hier wordt elk jaar de alom bekende Pasar Toko Neba gehouden, heerlijk in de open lucht.
De oprichters Jan (huisarts) en zijn vrouw Dorine, een voormalige verpleegkundige, stonden mij gastvrij te woord.
Het ontstaan van Pasar Toko Neba
* Pasar Toko Neba is een evenement dat jullie opgebouwd en georganiseerd hebben met als doel kinderen in Indonesië een helpende hand te bieden. Dat doen jullie al ruim 30 jaar, in samenwerking met stichting Child Support Indonesia. Hoe is dit eigenlijk tot stand gekomen?
” In de jaren 80 begeleidde ik een patiënt op zijn reis naar Indonesië. Mijn vrouw en ik begonnen ons bezig te houden met allerlei projecten om de gezondheidszorg aldaar te verbeteren.
Toen ik het eiland BATAM bezocht waar wij de meeste projecten hadden, raakte ik in gesprek met de vrouw van de gouverneur van het eiland, die onze hulp vroeg bij plannen om de sociale gezondheidszorg te verbeteren. (note: zij was de dochter van een oud-collega van de patiënt en de zus van de toenmalige president Habibie). Daar kwam dus de hulpvraag vandaan.
Op het eiland BATAM bestond de bevolking toendertijd uit 32.000 inwoners, tegenwoordig wonen er al 1,5 miljoen mensen. Maar in die tijd was er niets voor de arme bevolking, geen onderwijs, mensen waren ongeschoold en van infrastructuur was nog geen sprake. De oorspronkelijke bevolking leefde toendertijd voornamelijk aan de kust.
We zijn begonnen met het opzetten van kleine medische posten, maar de projecten werden steeds groter. Het ging om projecten in ziekenhuizen, zoals nierdialyse. Ik ging mij onder andere bezig houden met het regelen van transport van (medische) materialen die geschonken werden. Toendertijd waren de regels voor dit transport-proces een stuk makkelijker en minder streng dan tegenwoordig “.
* Wat is het doel van stichting Child Support Indonesia ?
“Met onze projecten proberen wij kansarme kinderen een kans op een betere toekomst te geven.
Eén van de grootste projecten is de financiële adoptie van schoolkinderen. Adoptieouders in Nederland leveren maandelijkse bijdragen voor de opleiding, het schooluniform, de boeken en bijkomende kosten zodat kinderen die anders niet naar school hadden gekund, nu wel naar school kunnen gaan.
Ook hebben wij voor elkaar gekregen dat er een aparte kindergevangenis op het eiland is gekomen. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen in de gevangenis gestopt worden; zij werden toendertijd gewoon bij volwassenen geplaatst, wat voor problemen zorgde en natuurlijk een slechte en gevaarlijke situatie is. In deze aparte gevangenis worden kinderen begeleid, kunnen zij gebruik maken van de bibliotheek en volgen zij handenarbeid- en computerlessen”.
* Hoe kiezen jullie welke projecten er nodig zijn en opgezet worden?
” Je bent in het begin geneigd om alles onder je hoede te nemen, maar je moet eigenlijk kijken naar de hulpvraag. Ook moet je voor jezelf afvragen “Wat is haalbaar”. Het heeft geen zin om koelkasten voor de bewoners van een kampung te kopen, als zij geen geld hebben om de electriciteit te betalen”.
* Hoe gaat het met de begeleiding van de projecten, reizen jullie hiervoor naar Indonesië?
” Nee, onze dochter heeft 15 jaar in Indonesië gewoond en heeft als projectleider allerlei projecten begeleid. Zij is daar getrouwd met een Indonesiër en haar kinderen zijn er opgegroeid en naar school gegaan. Toen wij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hadden, heeft zij haar medewerkers opgeleid om de projecten zo goed mogelijk te begeleiden en besloot zij met haar gezin terug te keren naar Nederland”.
* Jullie organiseren de jaarlijkse Pasar Toko Neba om geld in te zamelen voor de projecten van stichting Child Support Indonesia. Hoe kwamen jullie op het idee van een pasar?

” Wij stonden jarenlang met kraampjes op Koninginnedag spulletjes en saté te verkopen op het plein naast het Gemeentehuis in Ede. We vonden het wel steeds een heisa, dat gesjouw met spullen en besloten het klein op te zetten en te organiseren naast ons huis. Maar elk jaar gebruikten wij steeds meer terrein en nu wordt de hele tuin gebruikt voor de pasar en is het echt een jaarlijks terugkerend evenement geworden. Een grote gebeurtenis waarbij we dus ook door de gemeente, brandweer en de Warenwet gecontroleerd worden. De veiligheid staat voorop en we moeten daarbij een Calamiteitenplan hebben”.
* Hoe is de naam pasar Toko NEBA ontstaan?
” Dat is de samenvoeging van NEderland en BAtam”.
* Draait de pasar alleen maar op vrijwilligers?
” Ja, we hebben er 100 en iedereen vindt het geweldig om mee te doen. We zien ook elk jaar dezelfde gezichten en iedereen is enthousiast. We zijn blij dat zij belangeloos meehelpen, zo kan de volledige winst van deze dag naar de kinderprojecten van stichting Child Support Indonesia gaan”.
* Wat is het meest favoriete en verkochte produkt van toko Neba?
” De cobèks! Die gaan heel hard, maar ook de eetmandjes.
Mijn schoonzoon reist 1x per jaar af naar Bali om daar inkopen te doen. Buddhabeeldjes, batik, wayangpoppen, mandjes, en sieraden worden dan ingekocht. De grootste zeecontainer huren wij in, deze wordt na aankomst met hulp van een heftruck in de haven op een vrachtwagen geladen en bij ons in de straat afgeleverd. En dan begint het sorteren, het leukste werk!”
* En tot slot de laatste vraag: Wat maakt het voor u een blije dag?
“Als wij een nieuwe aanmelding van sponsorouders krijgen! Of als we een goede beoordeling of review op social media over ons werk lezen!”
Het was heel inspirerend om met Jan en Dorine over hun projecten en passie te praten! Ik vind het bewonderenswaardig hoe zij kansarme kinderen in Indonesië belangeloos een betere toekomst proberen te geven.
Mijn vraag aan u is, om een keer hun gezellige pasar of hun mooie toko in Ede te bezoeken. Zo gezellig om daar rond te snuffelen en hun handgemaakte producten te bewonderen. En natuurlijk te kopen, immers …. met uw aankoop steunt u de projecten van deze stichting Child Support Indonesia! Dank u wel !

Adres Toko Neba en Pasar Toko Neba: Stationsweg 56, 6711 PT EDE.
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Toko Neba, hier heb ik al vaker over gehoord. Tijd om in het volgend jaar tijdens de Pasar Neba een ritje richting Ede te maken vanuit Rotterdam.
Hallo Roy,
Gezellig, bezoekje aan de Pasar Neba is altijd de moeite waard. Zó gezellig!
En tegelijkertijd steunt u hiermee de projecten van Stichting Child Support, zal de organisatie zeker blij mee zijn!
Misschien tot volgend jaar!