Gevulde runderzakjes

Runderzakjes-Streetfood-Thailand

Een tijd geleden gaf ik mij op voor een cursus Moluks koken, een reeks van zo’n 6 lessen waarbij we zowel zoete als hartige snacks zouden leren bereiden. De vraag wat nou de de verschillen zijn tussen de Molukse en de Indische keuken was onder andere mijn drijfveer om mij voor deze cursus op te geven.

Streetfood in Thailand

Groot was mijn verbazing toen ik deze “runderzakjes” op de kooklijst zag staan. Noch een Moluks hapje, noch een Ind(ones)isch hapje ….. Onze kokkie legde uit, dat hij deze gefrituurde snacks tijdens zijn vakantie in Thailand voor het eerst proefde. Op straat wel te verstaan, gewoon bij een kraampje.

De straten van Thailand zijn bezaaid met stalletjes en tentjes waar de meest uiteenlopende soorten streetfood worden verkocht. Vrolijke fruitverkopers en kraampjes met kleurrijke gerechten maken deel uit van het straatbeeld van Thailand waar vanaf het middaguur het meest uiteenlopend aanbod in streetfood gewoon op de stoep verkocht wordt.

Indringende, kruidige geuren drijven door de lucht, kokende pannen en sissende grillen veroorzaken stoom en rook. Volgens de kokkie is de uitstalling van al deze etenswaren niet alleen een lust voor het oog, het smaakt overheerlijk en het is ook nog eens spotgoedkoop.
Nadat hij een portie met deze grappig uitziende gefrituurde vleessnacks had geproefd en zijn ogen uitkeek toen hij zag hoe snel en behendig deze snacks gekruid, gevuld, gevouwen en gebakken werd, besloot hij dit in zijn cursus als snack op te nemen.

Onze kokkie verzon de toepasselijke naam “gevulde runderzakjes” en wij gaan hiermee aan de slag!

GEVULDE RUNDERZAKJES

Benodigdheden:

Streetfood-Thailand
Ingrediënten gevulde runderzakjes
 • 350 gram mager rundvlees, zonder spier of spek
 • 1 rode ui
 • 2 lente-uien
 • vierkante loempiavellen, bij voorkeur pak met blauwe rand
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 rawit (optioneel, geeft wèl meer smaak)
 • 1 tl ketjap manis (zoete ketjap)
 • ½ tl trassi
 • ¼ bouillonblokje
 • 1 tl suiker
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • 1 ei om de randen in te smeren
 • zonnebloemolie om in te bakken.

Bereidingswijze:

1. Breng het rundvlees op smaak met wat zout en braad dit in ± 10 minuten bruin. Laat het vlees afkoelen, waarna u dit in héle fijne sliertjes snijdt. Nog kleiner dan shoarma! Zet dit even apart.

voorbereiding- runderzakjes
Snijd het rundvlees, de ui en de lente uitjes in fijne stukjes.

2. Was de lente uitjes en snijd dit in fijne ringetjes; snijd ook de rode ui en de rawit in kleine stukjes.

3. Verwarm wat olie en bak hierin de stukjes ui en de tl trassi. Pers de teentjes knoflook uit en bak dit mee.

4. Als de ui en knoflook er glazig uit beginnen te zien, voegt u de gesneden lente-ui en fijngesneden rawit toe. Breng dit op smaak met de zwarte peper, het bouillonblokje, de suiker en de ketjap. Roer dit goed door en proef tussendoor of de smaak goed is.

Gevulde- runderzakjes-streetfood- Thailand
Vulling voor de runderzakjes

5. Als de smaak naar wens is, draait u het vuur uit en voeg dan het gebakken rundvlees toe. Meng dit voorzichtig door elkaar en laat de vulling afkoelen, gewoon in het vocht. Zo kunnen de kruiden goed intrekken (het vocht gieten we af als de vulling afgekoeld is).

Hoe vullen we deze Runderzakjes?

vullen-van- de-runderzakjes- Streetfood- Thailand
Hoe vullen we de runderzakjes?

1. Laat de afgekoelde vulling uitlekken in een vergiet. Trek dan voorzichtig de eerste loempiavel los en halveer dit diagonaal.

Schep een eetlepel vulling halverwege de loempiavel; deze ligt met de punt naar u toe (zie foto 1). Vouw deze punt over de vulling (zie foto 1)

2. Rol het hapje met de vulling naar boven tot je een soort gedraaide stengelvorm krijgt (zie foto 2). Bestrijk de randen met losgeklopt ei en plak het hapje vast.

3. Zorg dat de naad van het hapje onder ligt, knoop dan de uiteinden vast, u krijgt hierdoor een strikvorm (zie foto 3 en foto hieronder).

runderzakjes Streetfood Thailand
Ongefrituurde runderzakjes

4. Verhit wat zonnebloemolie in een wok of braadpan; frituur de runderzakjes een minuutje op niet al te groot vuur tot ze goudgeel zien. Klaar!

Runderzakjes-Streetfood-Thailand
Runderzakjes, u zult er succes mee oogsten!

Tip: leg tijdens het werken een vochtige doek over het pak loempiavellen, dit om uitdroging te voorkomen. Zie ook het artikel over pangsit.

runderzakjes- Streetfood-Thailand
Gevulde runderzakjes, crispy en spicy.

Succes !

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Geef een reactie