Rolcake

rolcake

De Indische cultuur is onlosmakelijk verbonden met een grote liefde voor eten. Sterker nog, eten is cultuur. Samen eten, samen met anderen genieten van een tafel vol heerlijkheden, samen herinneringen maken …

De rolcake waarvan ik nu het recept met u ga delen, hoort tot één van de vele herinneringen uit mijn jeugd. “Cakerol, biscuitrol, Swiss roll …” het is niet echt specifiek Indisch gebak of koek, maar het feit dat deze cake in mijn kindertijd regelmatig door ons werd gegeten is voor mij reden genoeg om op zoek te gaan naar een goed recept om deze lekkernij uit te werken.

Indisch of niet, in menig goed gesorteerde toko zijn deze rolcakes ook te verkrijgen. Op de een of andere manier heeft deze cake een plekje in de Indische zoete keuken verworven!
Niet vreemd trouwens, de cake is snel te maken en heerlijk van smaak. De structuur is licht, luchtig en zacht. Ook zijn ze perfect voor elke gelegenheid en je kunt ze versieren naar eigen wens.

Ik hou het bij een simpele uitvoering met jam zoals ik dit uit mijn kindertijd herinner; slagroom heb ik toegevoegd om de cake nèt iets meer sjeu te geven.
Het recept is van mijn zusje, samen hebben wij deze cakerol uit onze kindertijd gemaakt. Zullen wij ook aan de slag gaan?

ROLCAKE

Benodigdheden:

 • 6 eieren, op kamertemperatuur
 • 150 gram suiker
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 5 el jam (ik gebruikte pruimenjam, door mijn vriendin gemaakt)
 • 200 ml slagroom
 • zakje Klopfix
 • poedersuiker
 • boter of margarine
ingrediënten- rolcake
Ingrediënten voor de rolcake.

Bereidingswijze:

 1. Klop de eieren en de suiker zo’n 7-8 minuten op de hoogste stand.
 2. Zeef de bloem beetje bij beetje boven het eimengsel; spatel de bloem voorzichtig door het beslag. Doe dit met de hand, het beslag wordt hierdoor luchtiger.
 3. Verwarm de oven voor op 200°, bekleed intussen de bakplaat met een vel bakpapier en vet deze in met margarine of boter.
  cakerol- stap- voor- stap
  Cakerol stap voor stap.

   

 4. Giet het beslag in de bakplaat en smeer alles goed uit (foto linksboven). Leg het in de voorverwarmde oven en bak dit zo’n 9-10 minuten.
 5. Leg een vel bakpapier vast klaar op het aanrecht en zeef hier flink wat poedersuiker overheen. (foto links onder)
 6. Haal de cake uit de oven en bedek dit met een vel bakpapier, een vochtige theedoek of een andere bakplaat. Kiep de cake om op het bakpapier met poedersuiker. Trek dan nu voorzichtig het oude bakpapier weg (zie foto rechts onder).
 7. Verwarm de jam 30 seconden op klein vuur, op deze manier wordt de jam vloeibaar en makkelijker uit te smeren. Verdeel de jam over de cake.
 8. Klop het slagroom en de Klopfix tot een stevige massa en verdeel dit netjes over de cake met jam.
  rolcake: jam- en- slagroom
  Verdeel de jam en daarna de slagroom over de cake.

   

 9. Rol nu met behulp van het bakpapier de cakerol op. Trek zonodig aan het papier om de cake wat strakker op te rollen.
  cakerol- oprollen
  Rol de cake stevig op, gebruik hierbij het bakpapier.

   

Laat de rolcake met papier en al een paar uurtjes opstijven in de ijskast. Hou de naad aan de onderkant; snijd daarna bij het opdienen eerst de zijkanten eraf. Zo oogt de cake netter en strakker.

Rolcake
Snijd de rolcake in dunne plakjes.
Rolcake
Rolcake, lekker bij de thee!

Tips: Je zou de cake een dag van te voren kunnen maken, de jam en de slagroom trekken er dan beter in. 

Ook kun je de cake voorrollen voordat je het met vulling bestrijkt. Gebruik hierbij het bakpapier met poedersuiker en rol de cake meteen op zodra het uit de oven komt. Laat het even rusten en rol dan terug. Beleg dan pas met de vulling en rol definitief op. Laat het in de koelkast opstijven.

Klaar! En nu genieten met een kopje thee, heerlijk!

Probeer ook heerlijke cakes als sponscake en roti kukus voor een ècht genietmomentje!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

6 gedachtes over “Rolcake

Geef een reactie