Laatst kwam ik in een kringloopwinkel een mooi gebonden kookboek tegen, met recepten uit de Oosterse keuken.
Geïnspireerd door de prachtige foto’s en mooie, Aziatische ‘foodprops‘ (accessoires) zoals rieten manden, frisgroene pisangbladeren en verse kruiden als laos, gember en knoflook, bladerde ik het kookboek door. En stuitte ik op een snel-klaar-recept met biefstukreepjes met oestersaus, die ik met u wilde delen.
Oestersaus
Oestersaus is een dikke, zoete Chinese saus gemaakt van oesterextract (verkregen door het uitkoken van oesters), water, suiker, zout en maismeel.
Met zijn hartige smaak is het een geschikte smaakversterker van vele ingrediënten en maakt het paddestoelen, vlees, vis en mie nog lekkerder. Een scheutje oestersaus door de instant noodles doet wonderen!
Het maakt sauzen dikker, glanzender en donkerder; de saus wordt zowel in de Chinese als in de Thaise en Vietnamese keuken gebruikt.
Om verbranding te voorkomen, kun je oestersaus het best als laatste toevoegen aan het gerecht. Je kunt er makkelijk té veel van gebruiken, wat het gerecht niet ten goede komt.
Oestersaus wordt ook wel als topping gebruikt bij sommige gerechten.
Zullen we aan de slag gaan?
BIEFSTUK MET OESTERSAUS

Benodigdheden (voor 2-3 personen):
- ± 250-300 gram biefstuk
- broccolistruikje
- paksoi, ik gebruikte een halve
- ½ rode paprika
- een handje schoongemaakte taugé
- 1 à 2 stengels bosui
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 3 el oestersaus
- 1 el vissaus
- 1 el suiker
- wat zonnebloemolie om te wokken.
Bereidingswijze:
- Snijd de broccoli in roosjes, de paksoi in stukjes en spoel dit goed om met water. Stoom beide groenten kort in de stomer tot ze gaar zijn. Laat goed uitlekken en afkoelen.
- Maak de taugé schoon en spoel dit goed om.
- Snijd de biefstuk in reepjes, de paprika, sjalotjes en de bosui in stukjes en houd dit apart. Schil de teentjes knoflook.
Voorbereiding biefstuk met oestersaus. - Verhit wat olie in de wok/pan en roerbak de biefstukreepjes tot het vlees net bruin is. Pers de teentjes knoflook uit en bak dit mee.
- Voeg de sjalotjes, paprika, bosui toe en roerbak dit even door op hoog vuur.
Voeg op het laatst de oestersaus toe en wok op hoog vuur. - Doe op het laatst de oestersaus, vissaus en de suiker erbij en wok het gerecht op hoog vuur goed door. Zet het vuur uit en roer er de taugé door.
- Opdienen: Verdeel de gestoomde paksoi en broccoliroosjes over een mooie schaal of bord. Serveer hierover de biefstukreepjes en gewokte groente. Klaar !
Biefstuk met oestersaus, snel en simpel. Tip: U kunt het beste dit gerecht vlak vóór het opdienen, bereiden.
Andere groentensoorten, zoals peultjes, kleine maïskolfjes en Chinese kool zijn ook geschikt voor dit gerecht.
EET SMAKELIJK!!
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.