Ketan unti is een heerlijke lekkernij van kleefrijst met een topping van geraspte zoete kokos met ‘gula djawa’, Javaanse suiker.
Het is een authentiek Moluks koekje, waarvan het recept generatie op generatie wordt doorgegeven. Aan de recepten voor de maaltijden en koekjes, is door tantes en oma’s jarenlang gesleuteld. Veel recepten zijn nooit vastgelegd, omdat deze per traditie gewoon mondeling worden doorgegeven. Ze werden aangeleerd en toegepast in de keuken, meestal onder toeziend oog van oma of tante.
Moluks basis kookboek

Het recept van deze heerlijke zoetigheid kentan unti vond ik in het Moluks basis kookboek dat ik van de Indopapa kado kreeg.
Een verzameling van traditionele, Molukse recepten, dat tot stand is gekomen door een grote groep enthousiaste leden uit de Facebook pagina Molukse recepten; allemaal mensen met een interesse in de Molukse keuken en een behoefte om kennis en tips uit te wisselen. “Tradities kunnen alleen blijven bestaan als ze worden doorgegeven” is het eerste dat ik lees als ik het boek open. En ik geef hen daarin geen ongelijk!
Ketanrijst
Ketanrijst, oftewel kleefrijst is één van de ingrediënten van deze lekkernij, een rijstsoort die veel zetmeel bevat en daardoor na het stomen of koken aan elkaar plakt. Kleefrijst kan warm of koud worden gegeten en wordt gebruikt voor hartige en zoete gerechten, zoals deze ketan unti.
Ketanrijst vraagt om een andere bereiding dan gewone rijst. Door de rijst eerst te weken, is het in staat om voldoende vocht op te nemen om daadwerkelijk te kleven. Halverwege het kookproces wordt de rijst gemengd met kokosmelk voor extra smaak. Maar vooral ook om te voorkomen dat de rijstkorrels na het afkoelen hard worden.
Zullen we aan de slag gaan?
KETAN UNTI (recept uit het Moluks basis kookboek )
Benodigdheden: (voor ongeveer 20 stuks)
- 75 ml water
- 75 gr gula djawa (palmsuiker)
- 2 pandanbladeren
- 1¼ tl zout
- 100 gr geraspte kokos
- 250 gr ketanrijst (te koop bij de toko)
- 200 ml santen (kokosmelk)
Ingrediënten ketan unti Bereidingswijze:
-
- Was de ketanrijst 3 x totdat het water er helder uitziet. Week dan de rijst minimaal 1 uur in een kom met ruim lauwwarm water; zorg dat de rijst helemaal onderstaat.
- Bereid de vulling voor: doe 75ml water, het pandanblad (leg hier een knoop in), de gula djawa en ¼ tl zout in een pan en breng dit zachtjes aan de kook. De gula djawa kan hierdoor rustig smelten, verwijder dan het pandanblad.
- Strooi de geraspte kokos in een diep bord en besprenkel dit met wat druppels water. Verwarm dit 30 seconden in de magnetron, de geraspte, droge kokos zet nu uit.
- Voeg de kokos toe aan het suikermengsel en roer goed om. Laat de vulling afkoelen.
Voorbereiding ketan unti. - Spoel de ketanrijst met warm water goed af en stoom dit 15 minuten in een stoompan (bovenste foto).
- Haal dan de rijst van het vuur en doe dit in een kom; giet de santen erover en meng er 1tl zout door. Schep goed om totdat de rijst bedekt is met de santen. Laat de rijst 15 minuten staan, zodat de santen goed kan intrekken (middelste foto).
- Doe de rijst terug in de stoompan samen met het andere pandanblad en stoom het in 15 minuten gaar (onderste foto). Schep halverweg om zodat de rijst gelijkmatig kan garen.
Bereiding ketan rijst. - Knip ondertussen vierkantjes uit plastic folie of boterhamzakjes; leg dit in enkele koffiekopjes van klein formaat. Ik gebruikte hiervoor kleine Chinese kommetjes, ideaal!
- Verwarm eerst kort de vulling in de magnetron, het is wat makkelijker te werken met warme ingrediënten. Schep met een vochtige lepel wat kokosvulling in het kopje of kommetje en dek af met de rijst. Druk goed aan en maak glad. Draai daarna het kopje om en laat met behulp van het plastic folie de ketan unti eruit glijden.
- Ga door tot alle vulling en rijst op is. Een leuk werkje vond ik !
Ketan unti, zó lekker! Ketan unti, eigenlijk zó gemaakt! Tip: Deze 20 koekjes waren natuurlijk zó op! Ik had ze los op een schaal gepresenteerd, maar de volgende keer leg ik elk koekje in een papieren cakevormje. Dit zal makkelijker eten èn het oogt gelijk mooier!
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Wat leuk uitgelegd, ga dit binnenkort zeker een x maken.
Hi Erwin, blij dat ik het goed uitgelegd heb. Succes bij het kokkerellen!
Dat ga ik zeker uit proberen
Hi, zou ik zeker doen. Echt de moeite waard!
Hi, is het ook mogelijk om pandanpasta bij de ketan te gebruiken, alleen voor de kleur?
Hi Regalino, ik heb eerlijk gezegd geen ervaring met pandan door de ketanrijst. Vergeet niet dat pandanpasta dik en vloeibaar is, misschien heeft dat gevolg voor de rijst (té kleverig bijvoorbeeld).
Succes, ik hoop voor je dat dit lukt!
Thuis aten we altijd ketan met gula djawa en kokos als toetje. Dit recept ga ik heet vlug proberen. Bedankt!
Hi Philip, het is een soort ouderwets toetje dat veel herinneringen oproept!
Heb verleden week zondag gemaakt. Ga vandaag weer maken. Heerlijk. Dank je wel voor het recept. Heel duidelijk uitgelegd. 😋😋
Oh, blij met je reactie! Met dank aan het Molukse kookboek…