Frikadel
Frikadel pan is een ovengerecht, dat zeer geschikt is als u veel eters verwacht.
Het is een Indisch comfortfoodgerecht dat een wonderlijke samensmelting is van de Indonesische en de Hollandse keuken, waarbij aardappels en gehakt de hoofdpersonen zijn. Men noemt het ook wel “de Indische versie van een gehaktbrood”.
Het woord “frikadel” is oud-Nederlands of Vlaams voor “gehaktbal” en deze naam duikt later op in de Indische keuken, al dan niet aangevuld met aardappelen, groenten of maïs.
Het Spaanse woord “pan” betekent “brood” en met een beetje fantasie kun je je voorstellen, waarom frikadel pan ook wel ‘gehaktbrood’ wordt genoemd. Of zoals ik vroeger dacht: gehakt bereid in een pan (ovenschaal)!
Er zijn vele verschillende recepten van frikadel pan. Het recept dat ik gebruik is erg makkelijk en goed te doen, zeker voor de beginnende kok. Kijkt u mee?
FRIKADEL PAN
Benodigdheden: (voor 3 personen)

- 300 gr half om half gehakt, rundergehakt is ook mogelijk, maar dan wordt het wat droger
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 aardappels
- 1 ei
- wat takjes selderij
- 1 tl ketoembar
- 1½ tl zout, flink wat peper, snuf nootmuskaat
- scheutje ketjap
- paneermeel
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen in een pan en stamp ze fijn.
- Snijd intussen de uien en de teentjes knoflook fijn. Ook de selderij mag u fijnsnijden, hou dit apart.
Voorbereiding frikadel pan. - Doe het gehakt in een kom en meng de aardappelen, de uien en de teentjes knoflook erdoor.
- Klop het ei los en roer dit door het gehaktmengsel; kruid dit naar smaak met zout, peper, nootmuskaat, scheutje ketjap, ketoembar.
- Meng de fijngehakte selderij door het gehaktmengsel; doe het gehakt in een vuurvaste schaal en verwarm de oven voor op 185° (hete luchtoven, gewone oven op 200°)
Frikadel pan, before …. - Maak de ovenschotel af door dit met flink wat paneelmeel te bestrooien.
- Bak de frikadel pan circa 30 minuten op 185°; na afloop kunt u checken of het gaar is door het gehaktmengsel een stukje open te snijden. Is het gehakt nog roze gekleurd, bakt u het 5-8 minuten langer. Klaar !!
Frikadel pan, after ….. Frikadel pan, een gerecht dat overal bij past!\ Tip: Dit gerecht is een prima side-dish voor bij de Indische rijsttafel. Smaakt daarbij ook prima naast andere vleesgerechten zoals smoor daging, babi ketjap, of rendang. En … een grote ovenschotel met frikadel pan is zó gemaakt!
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Ga ik maken lijkt me heerlijk
Hi Jacqueline, een echte aanrader! En eenvoudig te maken. Succes!
Heb het leren maken van een Indonesische oma iets anders maar een verrukkelijk recept met chilisaus heerlijk
Hallo Max, als je recepten kunt leren van oma ben je natuurlijk wel bevoorrecht! Ik zou ze opschrijven in een schriftje of opslaan op je pc…
Mijn oma maakte altijd kleine gebakken fricadelletjes met aardappel en veel knoflook en nootmuskaat, maar fricadel pan (of pannetje zoals zij zei omdat ze het in een klein oud pannetje in de oven deed) met geweekte sneetjes brood, geen aardappels. Is ook heel lekker trouwens…
Hallo Yda, fricadel pan in de oven met geweekte sneetjes brood ken ik niet, maar lijkt mij heerlijk!
Ik gebruik ook wel eens sneetjes brood, maar tot nu toe alleen zoete gerechten.Bijvoorbeeld in mijn ananasprol https://www.deindomama.nl/2020/02/08/ananas-prol/.
Dank je voor je reactie!
Hallo lieve Indomama,
Zou dit ook vegetarisch kunnen met vega gehakt?
Groetjes,
Ilona
Hoi Ilona,
Ik denk dat het wel zal lukken met vega gehakt! Het is wel droger dan gewoon gehakt, misschien een eitje extra? En gehakt wat meer kruiden, dat heeft het wel nodig!
Succes…
misschien een beetje boter erdoor
Ik wil dit gerecht met 1kg gehakt maken, maar vind dan de verhouding van 1kg gehakt met de aardappels lastig. Gaat dat evenredig op?Heb je een tip? Vriendelijke groet, Marjolein.
Hi Marjolein, ik zou inderdaad alles verdriedubbelen. Dus ook 6-7 aardappeltjes en 3 eieren…maar ook je gevoel en ervaring laten meespelen: dus baktijd eerst zo’n 50 minuten aanhouden op 185gr, daarna de binnenkant bekijken -opensnijden met mes- en aanvoelen of het nog langer moet bakken.
Succes!