Frikadel pan

frikadel- pan

Frikadel

Frikadel pan is een ovengerecht, dat zeer geschikt is als u veel eters verwacht.
Het is een Indisch comfortfoodgerecht dat een wonderlijke samensmelting is van de Indonesische en de Hollandse keuken, waarbij aardappels en gehakt de hoofdpersonen zijn. Men noemt het ook wel “de Indische versie van een gehaktbrood”.

Het woord “frikadel” is oud-Nederlands of Vlaams voor “gehaktbal”  en deze naam duikt later op in de Indische keuken, al dan niet aangevuld met aardappelen, groenten of maïs.

Het Spaanse woord “pan” betekent “brood” en met een beetje fantasie kun je je voorstellen, waarom frikadel pan ook wel ‘gehaktbrood’ wordt genoemd. Of zoals ik vroeger dacht: gehakt bereid in een pan (ovenschaal)!

Er zijn vele verschillende recepten van frikadel pan. Het recept dat ik gebruik is erg makkelijk en goed te doen, zeker voor de beginnende kok. Kijkt u mee?

FRIKADEL PAN

Benodigdheden: (voor 3 personen)

frikadel- pan
Ingrediënten frikadel pan.
 • 300 gr half om half gehakt, rundergehakt is ook mogelijk, maar dan wordt het wat droger
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 aardappels
 • 1 ei
 • wat takjes selderij
 • 1 tl ketoembar
 • 1½ tl zout, flink wat peper, snuf nootmuskaat
 • scheutje ketjap
 • paneermeel

Bereidingswijze:

 1. Kook de aardappelen in een pan en stamp ze fijn.
 2. Snijd intussen de uien en de teentjes knoflook fijn. Ook de selderij mag u fijnsnijden, hou dit apart.

  voorbereiding- frikadel- pan
  Voorbereiding frikadel pan.
 3. Doe het gehakt in een kom en meng de aardappelen, de uien en de teentjes knoflook erdoor.
 4. Klop het ei los en roer dit door het gehaktmengsel; kruid dit naar smaak met zout, peper, nootmuskaat, scheutje ketjap, ketoembar.
 5. Meng de fijngehakte selderij door het gehaktmengsel; doe het gehakt in een vuurvaste schaal en verwarm de oven voor op 185° (hete luchtoven, gewone oven op 200°)

  frikadel- pan
  Frikadel pan, before ….
 6. Maak de ovenschotel af door dit met flink wat paneelmeel te bestrooien.
 7. Bak de frikadel pan circa 30 minuten op 185°; na afloop kunt u checken of het gaar is door het gehaktmengsel een stukje open te snijden. Is het gehakt nog roze gekleurd, bakt u het 5-8 minuten langer. Klaar !!
  frikadel- pan
  Frikadel pan, after …..
  frikadel -pan
  Frikadel pan, een gerecht dat overal bij past!\

  Tip: Dit gerecht is een prima side-dish voor bij de Indische rijsttafel. Smaakt daarbij ook prima naast andere vleesgerechten zoals smoor daging, babi ketjap, of rendang. En … een grote ovenschotel met frikadel pan is zó gemaakt!

  Bol.com Algemeen

  Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

  Bol.com Algemeen

 

4 gedachtes over “Frikadel pan

Geef een reactie