Kue Pelangi, oftewel ‘regenboogcake’

kue -pelangi- regenboogcake

De Ind(ones)ische zoete keuken kent veel gestoomde koekjes en cakes. Denk maar aan de kue lapis, de putu ayu koekjes en de welbekende roti kukus.

De stoompan is naast de tjobèk en de wadjan het belangrijkste attribuut in de Indische keuken, onmisbaar voor het maken van een aantal traditionele zoetigheden.
Er bestaan vele soorten en maten, van kleine tweepersoons geëmailleerde pannen tot heel grote van aluminium met twee verdiepingen. 

Deze laatstgenoemde, weliswaar met één verdieping, heb ik gebruikt om de kue pelangi, oftewel de regenboogcake te maken.

Kue pelangi

Kue pelangi is een gestoomde regenboogcake (‘pelangi’ betekent regenboog), een cake die vele kleuren kent. De cake heeft een luchtige structuur (zelf vind ik het iets van sponscake weghebben), met een vleugje cocossmaak. Het lijkt een flinke klus om deze cake te maken, maar het meeste werk is om laag voor laag te stomen.

Zullen we met deze heerlijk geurende cake beginnen?

Benodigdheden:

  • 4 eieren
  • 215 gram suiker
  • 150 gram tarwebloem
  • ½ el SP (zie foto, verkrijgbaar bij de goed gesorteerde toko); dit zou ook vervangen kunnen worden door TBM of Ovalett
  • 65 ml santen
  • 3 of meer levensmiddelkleuren, ik heb altijd pandankleur, rood en blauw in huis.
    ingrediënten- kue- pelangi- regenboogcake
    Ingrediënten kue pelangi, regenboogcake

    Bereidingswijze:

  1. Mix de eieren, suiker en de SP 10 minuten tot je een wit en luchtig geheel hebt. Breng intussen het water in de stoompan aan de kook; bedek een cakevorm met bakpapier, zodat de cake straks makkelijk eruit gehaald kan worden. Knoop een theedoek om de deksel van de pan, zodat er geen waterdruppels in het beslag kunnen vallen.
  2. Spatel dan voorzichtig de santen door het mengsel totdat het geheel opgenomen is.
  3. Bloem beetje bij beetje toevoegen, spatel dit door het eimengsel totdat het geheel gemengd is.
  4. Als alles goed gemengd is, verdeel je het beslag in 3 gelijke delen in kommen. Doe dit nauwkeurig met bijvoorbeeld een soeplepel, de lagen worden hierdoor even breed.
  5. Breng het beslag met wat druppels kleurstof op kleur, let op niet te veel en roer dit goed door.

    voorbereiding- kue- pelangi- regenboogcake
    Verdeel het beslag in 3 delen en breng het op kleur.
  6. Giet de eerste beslaglaag in de cakevorm en stoom dit 13 minuten op hoog vuur.

    voorbereiding- kue- pelangi- regenboogcake
    Giet de lagen één voor één in de cakevorm
  7.  Giet dan de volgende kleur in de cakevorm en stoom deze ook zo’n 13 minuten op hoog vuur.
  8. Doe dit ook met de derde kleur, stoom de koek nu 15-20 minuten. Let er op dat er genoeg kokend water in de stomer zit. Klaar !!
    kue-pelangi-regenboogcake
    Kue pelangi, vrolijk door de kleurtjes
    kue-pelangi-regenboogcake
    Kue pelangi, luchtig en geurend.

    Tip: Als u denkt dat de laag na 10 minuten gestoomd te hebben nog te zacht is, stoom dit rustig 3 of 4 minuten langer door. Hierdoor mengt de nieuwe laag zich niet met de onderste laag.

        Tip: Als u de volgende laag vult, is het ’t beste om de cakevorm uit de   stoompan te halen. Het vullen van de volgende laag gaat op deze manier makkelijker.

De cake is als het goed is, zacht, geurig en luchtig… Kinderen zullen dit heerlijk vinden en de vrolijke kleuren zijn een lust voor het oog!

Een gedachte over “Kue Pelangi, oftewel ‘regenboogcake’

Geef een reactie