Dit is een heerlijk en eenvoudig Ind(ones)isch gerecht waarin de belangrijkste ingrediënten gebakken tahu, kool en taugé zijn. Overgoten met een gekruid ketjapsausje waar je gebakken uitjes en kroepoek overheen strooit, wordt het een knapperig, smakelijk groentengerecht dat je koud serveert.
TAHU
Tahu is een voedingsmiddel dat bereid is uit sojabonen. Soja is een tropische plant, die ongeveer 1.80 meter hoog kan worden en witte of paarse bloemen heeft.
Er zijn talrijke variëteiten en soorten sojaplanten, allemaal geven ze harige peulen met bonen (zaden) die rijk zijn aan eitwitten, vitaminen en mineralen.
Tahu, ook wel tofu genoemd, is gemaakt van gemalen sojabonen die gekookt worden. Aan de pap die ontstaat, wordt een zuur toegevoegd. Hierdoor ontstaat er een substantie dat in blokken geperst wordt.
Tahu, die erg voedzaam is, heeft een neutrale smaak en is hierdoor erg geschikt om in vele gerechten verwerkt te worden.
Tahu wordt in Indonesië gesneden in blokjes en lichtgebakken of gefrituurd met sambal of ketjap gegeten. De tahublokjes zijn dan knapperig bruin van buiten en zacht van binnen. In toko’s en supermarkten wordt tahu bijna altijd met vocht verpakt in plastic. In deze verpakking blijft het in de koelkast geruime tijd goed. Is de verpakking geopend, dan kan de tahu ook nog enige tijd bewaard worden, mits het water elke dag ververst wordt.
Tahu is niet geschikt om in de diepvries te worden bewaard.
KETOPRAK
Tahu ketoprak is een lekker Ind(ones)isch gerecht van gebakken tahu met een pittig ketjapsausje. Het wordt geserveerd met taugé, selderij en kroepoek.
Zullen we aan de slag gaan?
Benodigdheden: (voor 3 personen)

- 1 tahublok
- 150 gram taugé
- 3/4 witte kool, in reepjes gesneden. Ik ging voor comfort en gebruikte een zak voorgesneden witte kool
- selderij
- zout (sorry, staat niet op de foto)
- zonnebloemolie
Voor de saus:
- 150 ml ketjap
- scheutje citroensap
- 2 lomboh
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl suiker
Kroepoek
‘Bawang goreng’, gebakken uitjes
Bereidingswijze:
- Snijd de tahu in 8 plakken en breng dit op smaak met wat zout. Frituur dit kort in wat zonnebloemolie. Snijd de plakken daarna in blokjes, zie foto.
Tahublokjes voor de ketoprak - Wrijf de lomboh, knoflook en suiker fijn in een ‘cobèh’ of vijzel of gebruik hiervoor de keukenmachine.
- Voeg ketjap en een scheutje citroensap toe en roer dit goed door elkaar.
- Was de taugé en dompel het even in kokend water; de taugé wordt hierdoor wat zachter maar behoudt wel z’n bite. Laat goed uitlekken.
- Snijd de selderij fijn.
- Opmaak:
Leg een laagje tahu, een laagje witte kool en daarna een laagje taugé in een platte schaal of bord. Herhaal deze lagen nog een keer.
Schenk er als laatste de ketjapsaus erover; hou een gedeelte saus over om dit apart erbij te serveren.
Strooi tot slot wat ‘bawang goreng’, gebakken uitjes en kroepoek erover. Klaar!


Tip: Lekker te combineren met Frikadel pan of met een ander vleesgerecht, zoals smoor daging
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Over de tahu ketoprak…in de saus mag een theelepel pindakaas of een paar fijngemalen pinda ‘s en een stukje trassi boven de gasvlam even gepoft…
Dat mag allemaall Yda, ook lekker..
Hoi hoi, moet de saus kort gekookt worden of kan je het zo eten (vanwege de rauwe knoflook erin). Is dit ook lekker bij bijvoorbeeld tahoe lontong? Of hoort hier een anders sausje bij. Gr. Robin
Hai Robin, zelf eet ik mijn ketoprak met een koude ketjapsaus, ik warm het niet op. Wel goed roeren zodat de kruiden goed oplossen, maar je kunt het verwarmen als je dit wilt.
Inderdaad lekker met lontong, ‘tahu lontong’ is volgens mij een ander gerecht?
Op de Pindakaas en de Kool na echt hetzelfde recept als mijn moeder, Zij gebruikt idd ook een paar eetlepels pindakaas in de saus en i.p.v. Kool gebruikt ze Prei in fijne ringetjes, Echt een super gerecht, Lekker met witte rijst en Frikadel pan
Vindt het echt leuk om te lezen dat dit recept op die van je moeder lijkt, Frank! Thuis aten wij geen pindakaas door de saus, maar heb dit wel vaak op deze manier gegeten. Ook heerlijk!