Ketoprak

tahu-ketoprak

Dit is een heerlijk en eenvoudig Ind(ones)isch gerecht waarin de belangrijkste ingrediënten gebakken tahu, kool en taugé zijn. Overgoten met een gekruid ketjapsausje waar je gebakken uitjes en kroepoek overheen strooit, wordt het een  knapperig, smakelijk groentengerecht dat je koud serveert.

TAHU

Tahu is een voedingsmiddel dat bereid is uit sojabonen. Soja is een tropische plant, die ongeveer 1.80 meter hoog kan worden en witte of paarse bloemen heeft.
Er zijn talrijke variëteiten en soorten sojaplanten, allemaal geven ze harige peulen met bonen (zaden) die rijk zijn aan eitwitten, vitaminen en mineralen.

Tahu, ook wel tofu genoemd, is gemaakt van gemalen sojabonen die gekookt worden. Aan de pap die ontstaat, wordt een zuur toegevoegd. Hierdoor ontstaat er een substantie  dat in blokken geperst wordt.
Tahu, die erg voedzaam is, heeft een neutrale smaak en is hierdoor erg geschikt om in vele gerechten verwerkt te worden.

Tahu wordt in Indonesië gesneden in blokjes en lichtgebakken of gefrituurd met sambal of ketjap gegeten. De tahublokjes zijn dan knapperig bruin van buiten en zacht van binnen. In toko’s en supermarkten wordt tahu bijna altijd met vocht verpakt in plastic. In deze verpakking blijft het in de koelkast geruime tijd goed. Is de verpakking geopend, dan kan de tahu ook nog enige tijd bewaard worden, mits het water elke dag ververst wordt.
Tahu is niet geschikt om in de diepvries te worden bewaard.

KETOPRAK

Tahu ketoprak is een lekker Ind(ones)isch gerecht van gebakken tahu met een pittig ketjapsausje. Het wordt geserveerd met taugé, selderij en kroepoek.
Zullen we aan de slag gaan?

Benodigdheden: (voor 3 personen)

ingrediënten-ketoprak
Ingrediënten Ketoprak
  • 1 tahublok
  • 150 gram taugé
  • 3/4 witte kool, in reepjes gesneden. Ik ging voor comfort en gebruikte een zak voorgesneden witte kool
  • selderij
  • zout (sorry, staat niet op de foto)
  • zonnebloemolie

Voor de saus:

  • 150 ml ketjap
  • scheutje citroensap
  • 2 lomboh
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl suiker

Kroepoek
‘Bawang goreng’, gebakken uitjes

Bereidingswijze:

  1. Snijd de tahu in 8 plakken en breng dit op smaak met wat zout. Frituur dit kort in wat zonnebloemolie. Snijd de plakken daarna in blokjes, zie foto.
    tahu-ketoprak
    Tahublokjes voor de ketoprak

     

  2. Wrijf de lomboh, knoflook en suiker fijn in een ‘cobèh’ of vijzel of gebruik hiervoor de keukenmachine.
  3. Voeg ketjap en een scheutje citroensap toe en roer dit goed door elkaar.
  4. Was de taugé en dompel het even in kokend water; de taugé wordt hierdoor wat zachter maar behoudt wel z’n bite. Laat goed uitlekken.
  5. Snijd de selderij fijn.
  6. Opmaak:

Leg een laagje tahu, een laagje witte kool en daarna een laagje taugé in een platte schaal of bord. Herhaal deze lagen nog een keer.
Schenk er als laatste de ketjapsaus erover; hou een gedeelte saus over om dit apart erbij te serveren.
Strooi tot slot wat ‘bawang goreng’, gebakken uitjes en kroepoek erover. Klaar!

tahu-ketoprak
Ketoprak, knapperig en vers.
Tahu-Ketoprak
Ketoprak, lekker met bawang goreng en kroepoek.

Tip: Lekker te combineren met Frikadel pan of met een ander vleesgerecht, zoals smoor daging


 

Geef een reactie