Orak arik

orak-arik

Orak arik is een heerlijk Indisch roerbakgerecht van groenten en eieren. Een knapperig groentengerecht, dat zó simpel te maken is, dat het bijvoorbeeld maar 3 kruiden bevat: zout, peper en knoflook. Simpeler kan niet, dit gerechtje laat zien dat Indisch koken niet moeilijk is!

Ook thuis in mijn jeugd aten wij dit regelmatig. Mijn moeder maakte een grote volle wadjan en voegde vaak nog wat fijngesneden spekjes aan het gerecht toe. Smoor kip of babi ketjap aten wij er bij, heerlijke vleesgerechten die zich goed laten combineren met orak arik. Als tegenhanger van dit ietwat bleke gerecht, vind ik deze ketjap vleesgerechten een prima idee!

Ook toen ik op kamers ging maakte orak arik, samen met gado-gado en sambal goreng boontjes, deel uit van mijn “Indisch koken-vaardigheid”. Immers, eieren en de kruiden had ik standaard in huis, spitskool is zó gekocht en het gerecht is ècht simpel te maken.
Ik leerde het zelfs mijn huisgenoot aan, die orak arik heerlijk vond en het zelf ook ging bereiden voor de eters die hij verwachtte. Leuk toch?

Waar komt de naam ‘orak arik’ vandaan?

Zoals u van mij gewend bent, probeerde ik wat achtergrondinformatie over dit groentengerecht op te zoeken. Wat betekent ‘orak arik’ en waar komt deze grappige naam vandaan?

Helaas vond ik niets over de herkomst van dit gerecht; het werd mij wel duidelijk dat er verschillende varianten op dit recept bekend zijn, zoals zo vaak in de Ind(ones)ische keuken.
Toen ik de naam ‘orak arik’ intikte op Google Translate, kwam de betekenis ‘scrambled’ tevoorschijn. En dát klopt helemaal!
We gaan beginnen!

ORAK ARIK

orak-arik
Ingrediënten orak arik.

Benodigdheden (voor 3-4 personen):

  • ¾ spitskool of zak voorgesneden reepjes spitskool
  • 1 ui
  • 250 gram runder- of half om half gehakt
  • 3 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper naar smaak
  • wat zonnebloemolie om te wokken.

Bereidingswijze:

  1. Was de spitskool en snijd dit in dunne reepjes; zelf gebruikte ik een zak voorgesneden spitskoolreepjes, lekker makkelijk.
  2. Snipper de ui en de teentjes knoflook fijn.
  3. Klop de eieren in een kom en breng op smaak met peper en zout.
    voorbereiding-orak-arik
    Voorbereiding van orak arik.

     

  4. Verwarm de olie en fruit de knoflook en de uisnippers.
  5. Voeg het gehakt toe en bak dit tot het gehakt verkleurt; breng dit op smaak met zout en peper.

    orak-arik
    Na het fruiten van de ui en knoflook, bakt u het gehakt mee.
  6. Giet het eimengsel in de pan en bak dit omscheppend 2 minuten mee. Laat het rustig stollen.
  7. Voeg dan de koolreepjes toe, breng het gerecht op smaak met peper en zout en blijf scheppen. Niet te lang, de groenten moet z’n bite blijven behouden. Klaar!!
    orak-arik
    Orak arik, eenvoudig te maken.
    orak- arik
    Orak arik, lekker met een ketjap vleesgerecht en rijst.

    Tip: Orak arik laat zich eindeloos variëren. In plaats van gehakt kunt u ook tahu/tofu toevoegen; snijd vooraf 3-4 plakken tahu/tofu en prak dit in de pan terwijl u dit tegelijk meebakt. Een prima oplossing voor de vegetarische eters onder ons!

Tip: In plaats van spitskool kunt u ook Chinese kool gebruiken. Net zo lekker!

 

 

Geef een reactie