Klepon of Kelepon

kelepon-klepon

Klepon, oftewel Kelepon, is een traditioneel Indonesisch koekje dat gemaakt is van ‘ketanmeel’ – kleefrijstmeel.
Het zijn kleine, ronde balletjes gevuld met stukjes ‘gula jawa’ – bruine suiker -, dat door het koken in warm water vloeibare suiker wordt. Deze balletjes zijn altijd aanleiding voor veel grappen en gekkigheid, voor vlekken op kleding en voor rare gezichten als het balletje in je mond openbreekt en de vloeibare suiker uit het balletje sijpelt. Ook de groene kleur van deze kelepon is debet aan deze grappen en grollen.

De kelepon combineert bijna alle smaakkenmerken van de zoete Ind(ones)ische keuken: zout en zoet, ruw en glad, massa en vloeibaar, wit van de kokos, groen van het deeg, donkerbruin van de gula jawa en dat alles met de geur van pandan!

Gula jawa

Gula jawa is onmisbaar in de Ind(ones)ische keuken; het wordt niet alleen gebruikt voor het maken van gebak en snoep en bij het bereiden van toetjes en desserts, maar dient ook als middel om hartige gerechten een zoete smaak te geven, bijvoorbeeld bij mijn recept van sambal goreng telor.

Volgens de website Aziatische ingredienten:
” ….. Gula djawa is net als alle andere palmsuikers het ingekookte sap dat uit (de bloesem van) palmbomen gewonnen wordt, alleen in dit geval van een specifieke palmboom, een suikerpalm en wel de Borassus flabellifer (L). Het sap wordt zachtjes ingekookt tot het net als borstplaat uithardt als je het in vormpjes giet, in dit geval in holle bamboestengels. De smaak en kleur van gula djawa is donkerder, koffie- en karamelachtiger dan andere soorten palmsuiker. Het is ook een tikje zoutig en heeft een licht gefermenteerd/alcoholisch smaakje….”

Zelf ben ik het er wel mee eens dat als je gula jawa vervangt door gewone bruine basterdsuiker, je toch de zoete, licht kruidige smaak van gula jawa mist. Gelukkig is deze suiker bij alle toko’s in Nederland te verkrijgen in staafvorm of als schijfjes. Je hoeft er dan alleen een stukje van af te snijden of te raspen.

We gaan aan de slag!

KELEPON

Benodigdheden: (voor ongeveer 20 stuks)

Ingrediënten- klepon
Ingrediënten kelepon
  • 200 gram ‘ketanmeel‘ – kleefrijstmeel -, verkrijgbaar bij de  toko
  • 150 ml water
  • 150 gram geraspte kokos
  • 1-2 schijven gula jawa, verkrijgbaar bij de toko
  • snufje zout
  • pandanessence.

Bereidingswijze:

  1. Roer beetje bij beetje het water door het meel. Als het roeren moeilijker gaat, kneed dan verder met uw hand. Druppel er wat groene pandanessence doorheen. Kneed tot een soepel deeg dat niet aan uw vingers plakt, het voelt nu aan  als dikke kauwgum.
  2. Stoom de kokos in een schaaltje zo’n 10 minuten in de stomer, zo zet de kokos lekker uit (zie foto 1). U kunt ook de kokos in een zeef boven een  pan met kokend water stomen. Meng het snufje zout er doorheen en doe de kokos daarna in een diep bord, zodat u later de balletjes door de kokos kunt rollen.
  3. Snijd de schijfjes gula jawa in kleine stukjes van 1cm (foto2).
    kelepon-klepon
    Voorbereiding van kelepon

     

  4. Rol nu balletjes ter grootte van een kleine bitterbal en druk er met je duim een kuiltje in; stop er een stukje gula jawa in (foto 3). Maak het goed dicht en draai weer tot een mooi balletje. Doe dit tot al het deeg op is. Plaats de balletjes op een bord, zorg voor ruimte tussen de balletjes.
  5. Verwarm intussen een pan met ruim kokend water en voeg de balletjes in porties toe. Niet te veel in één keer, de balletjes zijn plakkerig (foto 4).
    kelepon-klepon
    Bereiding van kelepon

     

  6. De balletjes zijn gaar als ze boven komen drijven. Zelf heb ik de balletjes zo’n 5-8  minuten laten koken. Haal ze dan met een schuimspaan in porties uit het water, ze zijn kleverig dus zorg er voor dat ze niet aan elkaar plakken (foto 5).
  7. Rol ze één voor één door de kokos en presenteer op een mooie schaal. Klaar!!
    kelepon-klepon
    Kelepon, lekker Kerst dessert
    kelepon-klepon
    Kelepon, feestelijk en zoet

    Tip: Bekleed een bord met plastic folie voordat u de balletjes hierop legt. Dit voorkomt plakken, aangezien de kelepon kleverig is.

    Tip: U kunt de kelepon zowel lauw, als warm als koud eten. Vindt u ze warm het lekkerst en ze zijn afgekoeld, warm de kelepon dan een paar seconden in de magnetron of stomer op.

 

 

4 gedachtes over “Klepon of Kelepon

      1. deindomama says:

        Hi Martha,
        Bij mij zit er ook wel eens eentje tussen waarbij de suiker niet gesmolten was, hoor ….
        Maar de truc zit ‘m er toch in dat je de klepon, als het boven komt drijven, nòg wat langer laat koken in de pan. Dan krijgt de suiker wat meer tijd om te smelten. En … niet al te grote stukken snijden…

Geef een reactie