Sambal goreng udang peteh

sambal-goreng-udang-peteh

Sambal goreng is een typisch Ind(ones)isch gerecht, gemaakt van kruiden zoals sambal ulek, laos, salam, zout, suiker en ketjap.

Deze basis kruiden vormen samen de bumbu waarin ingrediënten zoals vlees, vis, eieren, tempéh en aardappelen gebakken worden. Afhankelijk van de gebruikte ingrediënten krijgt het gerecht de naam van het ingrediënt, zoals ‘sambal goreng buncis’ – boontjes- of ‘sambal goreng hati’ -levertjes.

Ook de naam van het gerecht dat ik nu ga uitwerken is gebaseerd op de gebruikte ingrediënten, zoals ‘udang’ – garnalen – en ‘peteh’ – ook wel stinkbonen genoemd. Sambal goreng udang peteh!

Zoals alleen oma dat kan

Voor dit recept liet ik mij inspireren door één van de vele oma’s die samen met chefkok @dannyjansen van het tv-programma 24Kitchen, een kookboek samenstelde: ” Zoals alleen oma dat kan”.  Het gaat om familierecepten vol herinneringen en nostalgie. Om te voorkomen dat deze familierecepten verloren gaan, zijn deze gebundeld in een prachtig vormgegeven boek. Heerlijke kookinspiratie!

Petehbonen, ook wel stinkbonen genoemd

Petehbonen hebben wel iets van te groot uitgevallen erwtenpeulen.

peteh
Petehbonen

Deze strengen groeien in bomen en kunnen wel 30 tot 50 cm lang worden; elke streng is goed voor maximaal 18 bonen. Ik kan mij uit mijn jeugd nog herinneren dat mijn moeder deze strengen in haar koffer meenam toen ze van haar vakantie uit Indonesië thuiskwam. Toendertijd kon en mocht dat nog allemaal ….
Als de bonen tot groente verwerkt worden, worden de peulen in stukken gesneden en de zaden eruit gehaald. Deze zaden kunnen rauw gegeten worden, maar zijn ook geroosterd of gezouten te krijgen. Vaak worden de zaden nog gehalveerd, net als in dit gerecht.

Vanwege de sterke, indringende geur worden deze bonen ook wel ‘stinkbonen’ genoemd. Ondanks deze negatieve benaming zijn petehbonen toch wel dé smaakmakers in veel gerechten! Ze worden vaak gecombineerd met sambal, ei en garnalen, tahu of tempéh. Lees ook mijn recept tahu en tempéh met peteh bonen.

Laten we beginnen!

SAMBAL GORENG UDANG PETEH

Benodigdheden (voor 3 personen):

sambal-goreng-udang-peteh
Ingrediënten sambal goreng udang peteh
  • 450 gram (diepvries)garnalen, bij de Lidl in het vriesvak of op de markt te verkrijgen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm djahé, of 2 tl djahépoeder
  • 1 lomboh, rode peper
  • 2 cm laos, of 2 tl laospoeder
  • ½ el asem, tamarindepasta (zie foto, te koop bij de toko)
  • 1½ tl trassi, garnalenpasta
  • 2 el sambal oelek, of neem gewoon de hoeveelheid die u lekker vindt
  • 2 tl suiker
  • 75 ml water
  • 1 stukje afgesneden santen, ongeveer 2x2cm
  • 100 gram petehbonen
  • beetje zonnebloemolie.

Bereidingswijze:

  1. Laat de garnalen ontdooien en maak ze schoon. Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en bak de garnalen zo’n 5 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  2. Schil de gember en laos. Snijd de gember in kleine stukjes en de laos in schijven. Pel ook de knoflook en de ui en snijd ook deze in kleine stukjes. Snijd daarna de lomboh in schuine ringen. Halveer de petehbonen, maar u kunt ze ook heel laten.
    sambal-goreng-udang-peteh
    Voorbereiding sambal goreng udang peteh

     

  3. Verhit een scheut zonnebloemolie in de pan en bak op klein vuur de knoflook, laos en djahé. Voeg dan de uisnippers toe en bak deze tot ze goudbruin zijn.
  4. Voeg de asem, trassi, sambal en suiker toe en giet het water erbij. Proef even of er nog meer suiker toegevoegd moet worden, de bumbu kan nog wat zoutig smaken door de sambal oelek. Roer alles goed doorelkaar.
  5. Doe de garnalen erbij en blijf roeren, de bumbu dikt nu wat in. Tijd om de petehbonen en de santen toe te voegen. Warm goed door, als de santen opgelost is en het gerecht op smaak gebracht is, kunt u het vuur uitdoen. Klaar!
    sambal-goreng-udang-peteh
    sambal goreng udang peteh
    sambal-goreng-udang-peteh
    sambal goreng udang peteh

    Tip: Als u dit gerecht de volgende dag serveert, zal het nóg lekkerder smaken! De kruiden zijn dan goed ingetrokken.

 

 

 

 

Geef een reactie