Laksa ayam

laksa-ayam

De eerste keer dat ik deze romige soep at, was toen wij op vakantie waren bij mijn broer in Singapore. Hij en zijn gezin woonden er al een tijdje en nodigde ons uit om het land, nou eigenlijk is het meer een staat, te verkennen. Mijn schoonzusje maakte als lunch een keer laksa voor ons klaar, weliswaar uit een pakje maar dat mocht de pret niet drukken. Wat een verrassende smaakcombinatie was dat! Spicy …. romig … een volle kokossmaak …. heerlijk! En ze maakte het extra lekker door er restjes Chinese kool doorheen te mengen en de soep te serveren met sambal en gebakken uitjes.
Terug in Nederland probeerde ik deze soep bij allerlei toko’s te vinden, maar zelfgemaakt is het natuurlijk oh zo veel lekkerder!

Laksa

Volgens Wikipedia is laksa ” … een hete noodle soep vanuit de  Peranakan-cultuur in Indonesië, Maleisië en Singapore…”. (Peranakan is de term die gebruikt wordt om de eerste Chinezen in het huidige Indonesië, Maleisië en Singapore aan te duiden).
De Indonesiërs hebben hun pasta duidelijk te danken aan de Chinezen. De bewoners van de vele eilanden hebben de pasta aangepast aan hun eigen smaak en ook zelfs aan de regels van hun godsdienst. Daar waar de Chinezen varkensvlees prefereren, wordt dit in Indonesië vervangen door kip of rundvlees.
In Azië is dit fastfood, maar ondanks dat er vele variaties zijn wordt de soep in de basis als volgt opgebouwd: warme noodles verdelen over uw soepkom, daarop eventueel uw keuze aan groenten (denk aan een restje paksoy of Chinese kool), daarna wat vis, vlees en/of ei. Hierover wordt de warme kokossoep geschonken en afgetopt met sambal en gefruite uitjes.
Doet u met mij mee?

LAKSA AYAM

Benodigdheden (voor 2-3 personen):

laksa- ayam
Ingrediënten laksa ayam
 • 500 gr kip, ik gebruikte 1½ kippenbout
 • 125 gr garnalen
 • 200 gr rijstmie oftewel mihoen
 • 250 gr kokosrasp
 • 900 ml warm water
 • 4 sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 kemirinoten
 • 2 tl ketumbar
 • 1 salamblad
 • 1 ‘serehstengel’ oftewel citroengras
 • ½ el zout, klinkt veel maar echt wel nodig
 • 2 hardgekookte eieren
 • wat zonnebloemolie.

Bereidingswijze:

  1. Leg de kipstukken in een pan met water en breng dit aan de kook. Laat de kip zo’n 40 minuten koken op laag vuur. Haal het daarna uit de pan en laat afkoelen. Gooi de bouillon niet weg!
  2. Laat de kokosrasp in 900 ml warm weken. Na een kwartier perst u de kokosrasp uit (zie onderste foto) en vangt u de kokosmelk op.
  3. Pel intussen de knoflook en de sjalotjes en maal/wrijf dit met de kemirinoten fijn in een keukenmachine of ‘tjobèh’ -vijzel-. Dit is de bumbu.
  4. Laat de rijstmie/mihoen in warm water weken tot het zacht aanvoelt. Laat dan goed uitlekken.
   laksa-ayam
   Voorbereiding laksa ayam

    

  5. Als de kip is afgekoeld, haalt u het vlees van de botten en snijdt u het fijn.
  6. Verhit de olie en fruit de bumbu, het salamblad en de serehstengel tot de keuken lekker begint te ruiken.
  7. Blus het geheel af met ½ liter kippenbouillon en 750 ml kokosmelk. Voeg de kipstukjes en garnalen toe, maar houd wat over voor de garnering. Breng de soep op smaak met het zout en de ketumbar en voeg zo nodig wat meer toe. Laat de soep op matig vuur koken, af en toe omroeren.
  8. Verdeel nu een portie warme rijstmie over uw soepkom, verdeel wat partjes ei en schep enkele lepels laksa ayam erover. Garneer de soep eventueel met gefruite uitjes en sambal. Klaar!
   laksa-ayam
   Laksa ayam, geurig en vol van smaak
   laksa-ayam
   Laksa ayam, heerlijk comfortfood.

   Tip: Zoals zo vaak met Ind(ones)ische gerechten, smaakt de soep de dag erna nóg lekkkerder. Laat vooral de sereh stengel en het salamblad in de soep, dan trekt de smaak er beter in.

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

 

Geef een reactie