Pittige kipkluifjes

pittige-kipkluifjes

Onlangs vroeg mijn nichtje mij of ik een recept van zoete, sticky en pittige kipkluifjes op mijn blog had staan. Ze gaf binnenkort een etentje in verband met haar verjaardag en wilde dit graag voor haar gasten maken.
Nou, genoeg pittige kiprecepten op mijn blog, zoals ayam pedis,
ayam rica rica en ayam ketjap pedis.
Maar het was duidelijk dat mijn nichtje de kleine borrelhapjes bedoelde waarbij je lekker kunt kluiven. Ze bracht mij dus op een idee, kip laat zich zo makkelijk bereiden en variëren! Lekker met een zoete, spicy bumbu, mmm….

Ik ging aan de slag met kruiden die ik in mijn voorgaande kiprecepten nog niet gebruikt had, zoals hoisin en 5-spices powder. Best wel sterke smaken, maar dit wordt door gebruik van honing wel verzacht. Maar voordat we aan de slag gaan, wil ik eerst een ‘weetje’ over de ‘5-spices powder’ met u delen!

5- Spices powder

Volgens Wikipedia is “….Vijfkruidenpoeder  een Chinees kruidenmengsel. Het bestaat uit kaneelsteranijsszechuanpeper (wordt vaak vervangen door zwarte peper), venkel en kruidnagel. Het bevat de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami (hartig). Vijfkruidenpoeder is voornamelijk in gebruik in restaurants. Bij thuisgebruik worden de kruiden gewoonlijk afzonderlijk toegevoegd in plaats van als geheel gebruikt te worden.

Omdat het vrij dominant van smaak is moet er voorzichtig mee omgegaan worden. Het is al snel te veel. Het poeder kan zelf gemengd worden zodat naar eigen smaak gevarieerd kan worden met de ingrediënten, en het kan kant-en-klaar gekocht worden. De samenstelling van kant-en-klaar Chinees vijfkruidenpoeder kan nogal verschillen. Soms worden er meerdere specerijen toegevoegd, zes of zeven kruiden…..” Kortom, de samenstelling kan vaak variëren.

Zelf gebruik ik 5-spices om er vlees mee in te wrijven, het combineert namelijk erg goed met vlees. Ik gebruik dan niet te veel, de smaak is best dominant.
Zullen we aan de slag gaan?

PITTIGE KIPKLUIFJES

Benodigdheden (voor 4-5 personen)

pittige-kipkluifjes
Ingrediënten pittige kipkluifjes.
 • kilo kipkluifjes/borrelhapjes/vleugeltjes
 • 65 ml ketjap
 • 150 ml water
 • 3 el honing
 • 1 el hoisinsaus
 • 2 lomboh en/of tl sambal (u kunt het zo spicy, ‘pedis’ maken als u zelf wilt)
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 schijfjes verse djahé of 2 tl gemberpoeder
 • 1 tl 5-spices powder
 • (beetje zout, optioneel; de hoisin is zout van smaak)
 • beetje olie.

Bereidingswijze:

   1. Meng de ketjap, hoisinsaus, water en honing in een kommetje en roer goed door.
   2. Schil de schijfjes gember en de knoflookteentjes, snijd de lomboh in 3-4 stukken; wrijf deze ingrediënten fijn in de keukenmachine of in de ‘tjobèk’ -vijzel-. Dit is de bumbu.
pittige-kipkluifjes
Bumbu pittige kipkluifjes

3. Verhit wat olie en fruit hierin de bumbu. Voeg eventueel 1 tl sambal toe als u de kipkluifjes wat meer spicy wilt maken.
4. Voeg de kipkluifjes toe, meng de bumbu goed door het vlees en roerbak dit zo’n 10 minuten op half vuur.

pittige-kipkluifjes
Pittige kipkluifjes in de maak.

5. Giet dan het ketjapmengsel bij de kippetjes, voeg de 5-spices toe en eventueel een snufje zout. Meng dit goed door de kipkluifjes.
6. Doe het deksel op de pan en laat het vlees 20 minuten op half vuur sudderen; de kipkluifjes nemen hierdoor de smaken goed op en kunnen zo rustig garen.
7. Na 20 minuten haalt u het deksel van de pan en zet u het vuur hoog. Blijf erbij en roer de kipkluifjes 15-20 minuten goed door het ketjapmengsel. De saus dikt hierdoor in, wordt stroperig en sticky en blijft lekker aan de kluifjes plakken. Klaar !!pittige-kipkluifjes

pittige-kipkluifjes
Pittige kipkluifjes, om in te bijten!

Tip: Bij het opwarmen giet u een heel klein slokje water bij de saus en zet u het vuur laag. Blijf roeren tot het gerecht opgewarmd is.
Deze kipkluifjes laten zich makkelijk invriezen.
Lekker met rijst en oerap. Eet smakelijk!

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

 

 

4 gedachtes over “Pittige kipkluifjes

Geef een reactie