Ananas prol

ananas-prol

Het is weer tijd voor zoetigheid! Na alle receptjes van hartverwarmende soepjes, sappige kippenpootjes en spicy garnalen is de tijd nu daar om een zoete, verse, luchtige cake te maken en het recept met u te delen.

De zoete Ind(ones)ische keuken

Honderden eilanden, honderden toetjes… dat is Indonesië. Zoete hapjes die je, naar goed Ind(ones)isch gebruik, de hele dag door kunt eten. Makkelijk en goedkoop te verkrijgen bij de straatventers met hun karretjes of op de ‘pasar malam‘, de avondmarkt.
Indonesiërs verwerken in de koekjes en zoetigheden vooral vers fruit, santen of kokosmelk, kokosrasp, gula djawa en rijstebloem. De koekjes worden vaak gestoomd, gekookt of gefrituurd. Bakken in de oven gebeurt vrij zelden, het waren de Nederlanders en Engelsen die met de oven naar de Oost kwamen. Alle Indonesische gerechten uit de oven hebben dan ook Europese wortels.

Ananas prol

Zo ook deze ananas prol die ik vandaag gebakken heb en waarvan ik het recept met u ga delen. Ik heb totaal geen idee of het echt om een Ind(ones)isch koekje gaat; ik heb het ooit geleerd van een oude Indische dame waarmee ik vaak in de keuken stond om met haar hapjes, koekjes en snacks te maken. Wellicht een Ind(ones)isch koekje met een Europese achtergrond …

Benodigdheden

ingredienten-ananas-prol
Ingrediënten ananas prol
  • 13 sneetjes witbrood
  • ½ literblik ananasstukjes
  • 125 gr roomboter
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren
  • 3 pk vanillesuiker
  • 250 cl melk.

Bereidingswijze:

  1. Snijd de korstjes van de sneetjes brood; snijd dan de sneetjes in kleine vierkantjes.
voorbereiding-ananas-prol
Voorbereiding ananas prol


2. Giet de roomboter in een pan en laat op klein vuur smelten.
3. Doe alle ingrediënten (behalve de ananas!) in een grote mixerkom en mix net zo lang tot alles goed met elkaar vermengd is. Je krijgt nu een dikke brij, dit is het beslag.
4. Laat de ananas uitlekken, het sap wordt namelijk niet gebruikt.

Voorbereiding ananas prol

 

5. Verwarm de hetelucht oven voor op 200º.
6. Vet ondertussen een ovenschaal in met wat roomboter en giet het ananas beslag erin.
7. Bak de cake 30 minuten op 200º, daarna 5 minuutjes op 225º. Dit is om de vulling wat steviger te krijgen. Klaar en het hele huis ruikt naar zoetigheid, mmmm !

 

ananas-prol
ananas-prol
Ananasprol, luchtig en zoet…

Tip: De koek is het lekkerst als het vers gepresenteerd wordt, dus dezelfde dag nog. Het smaakt krokant, maar toch ook luchtig. De volgende dag is de vulling compacter en wordt het duidelijk dat de koek van brood gemaakt is.

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

2 gedachtes over “Ananas prol

Geef een reactie