Rempeyek

rempeyek

Als ik online op zoek ga naar de definitie van rempeyek, kom ik beschrijvingen tegen als pindakoekjes en hartige crackers. Of zoals Wikipedia het uitlegt: “… Rempeyek of peyek is een gefrituurde hartige Javaanse cracker gemaakt van bloem met andere ingrediënten, gebonden of bedekt met knapperig bloembeslag….” .
Voor mij is rempeyek een hartig tussendoortje, iets dat je kunt vergelijken met krupuk. Je bakt het in de olie en je bewaart het in grote, luchtdichte glazen potten. Net als bij krupuk dus… Alleen vraagt het (voor)bereiden van deze rempeyek nèt iets meer tijd. Maar dit valt goed te doen, volgt u mij maar!

Benodigdheden:

ingrediënten rempeyek
ingrediënten rempeyek
 • 150 gr rauwe vliespinda’s, (bij voorkeur kleine pinda’s)
 • 250 gr rijstemeel
 • 1 el tapiocameel
 • 225 ml water
 • 1 ei
 • 3 djeruk purutblaadjes ‘limoenblad’
 • 3 knoflookteentjes
 • 4 kemirinootjes
 • 2 tl ketumbar
 • 1 tl kunyit
 • 1½ tl kencur
 • 2 volle tl zout
 • flinke snuf peper.

Tip: een goede ‘soetil’ /wokschep is wel belangrijk (zie foto onder); hiermee maakt u de rempeyek  los van de zijkant van de wadjan. Ook een pan met schuine wanden, een wadjan of een wok, is handig om te gebruiken. Door deze schuine zijkanten glijdt de rempeyek glijdt makkelijker naar beneden dan bij een pan met recht opstaande wanden.

Bereidingswijze:

 1. Snijd de pinda’s kleiner indien nodig en zet dit even apart (ik heb de pinda’s gehalveerd, ze waren te groot).
  voorbereiding-rempeyek
  Een goede ‘soetil’ wokschep met een scherp randje is wel noodzakelijk.

  2. Pel de knoflookteentjes en maal dit fijn in een keukenmachine samen met de kemirinootjes, kunyit, kencur, ketumbar, zout en peper. Dit is dus de bumbu.
  3. Verwijder de steeltjes van de djeruk purutblaadjes en snijd de blaadjes in fijne reepjes. Zet dit even apart.
  4. Meng in een kom het rijstmeel, tapiocameel, het ei en de bumbu goed door elkaar.

  voorbereiding-rempeyek
  Voorbereiding rempeyek

  Schenk beetje bij beetje het water erbij en roer goed om; het beslag moet glad aanvoelen en dunner zijn dan pannenkoekbeslag. Voeg nu de djeruk purut toe.
  5. Verhit op klein vuur niet al te veel olie in de wadjan en besprenkel de zijkanten met deze hete olie. Blijf dit herhalen.
  6. Vul een juslepel of opscheplepel (zie foto) met beslag en doe er een handjevol pinda’s bij. Giet deze volle lepel met beslag over de zijkant van de pan en herhaal dit nog een keer. Het beslag spreidt zich uit naar beneden en wordt op deze manier gebakken. Besprenkel de rempeyek met hete olie, op een gegeven moment laat het beslag los en glijdt de rempeyek rustig in de olie. Mocht het niet uit zichzelf loslaten, gebruikt u de wokschep om de rempeyek los te maken van de zijkant van de wadjan/wok.

  rempeyek-bakken
  Rempeyek bakken: spreid het beslag rustig over de zijkant van de pan.

  Bak de rempeyek zo’n 3 minuten op niet al te hoog vuur en laat het uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit tot al het beslag is verwerkt. Klaar !!!

  rempeyek
  Rempeyek, krokant gebakken.

  rempeyek

Tip: U zou de pinda’s al meteen in het beslag kunnen verwerken, maar zo worden ze gelijkmatiger verdeeld. Ook blijven ze op deze manier knapperiger.

Kitchen Tools - Schuimspaan Draad - Frituurschep - Ophangbaar -Ø 12 cm
Kitchen Tools - Schuimspaan Draad - Frituurschep - Ophangbaar -Ø 12 cm
Score 4.5 van 5 sterren.
€9,99
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Update: Gisteren 9 juli 2022 maakte ik opnieuw rempeyek. Voor een meer knapperig resultaat gebruikte ik reeds GEBRANDE VLIESPINDA’S. Met perfecte resultaat, ik heb er speciaal op gelet dat ik de rempeyek niet te lang frituurde. Met nóg dunner beslag ging dit prima!

 

 

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

 

3 gedachtes over “Rempeyek

Geef een reactie