Bami goreng

Bami goreng is een maaltijd waarbij ik eigenlijk geen recept gebruik. Het bereiden gaat op de automatische piloot en de ingrediënten worden bepaald door de restjes in mijn groentela. Bami goreng is voor mij een éénpans gerecht, een basismaaltijd waarbij ik vaak nog gebakken kip of tahu serveer. Eet er wat atjar en krupuk bij en je hebt compleet avondeten in korte tijd. En mocht u geen atjar in huis hebben, dan snijd u net zo makkelijk wat komkommer voor de frisse touch.
Dus toen een lezer mij explicitiet vroeg om een recept van bami goreng, stond ik even stil bij de vraag ” Ja, welke ingrediënten gebruik ik en hoe maak ik nou eigenlijk bami goreng?” Dit resulteerde in het volgende recept, waar de lezer heel blij mee was en er meteen mee aan de slag ging. Zo leuk!

Bami

Maar voordat ik hieronder het recept ga uitwerken, wil ik toch graag wat weetjes met u delen.
Deegwaren, ook wel pasta’s genoemd, is de verzamelnaam voor producten als macaroni, spaghetti, mie en vermicelli. Volgens Wikipedia is bami oorspronkelijk een Chinees ingrediënt waarbij “ba(k)” vlees betekent en “mie” de benaming is van een soort noedels gemaakt van tarwe. Bak-mie betekent dus eigenlijk “tarwenoedels geschikt voor vleesgerechten”. Voor ons thuis klopt deze vertaling 100‰: naast de bami bak ik graag kippepoten, deze mogen niet ontbreken, gemarineerde schouderkarbonade of speklapjes. Een perfecte combinatie! Zullen we aan de slag gaan?

BAMI GORENG

Benodigdheden (voor 3 personen)

bami-goreng
Ingrediënten bami goreng
 • ± 350 gram bami (per persoon 100 gram ongekookte bami), hier thuis vinden ze de dikke bami het lekkerst
 • 2 eieren
 • handjevol spekjes
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2-3 lenteuitjes
 • zoete ketjap -‘ketjap manis’-
 • zoute ketjap –‘ketjap asin’-
 • zout
 • wat zonnebloemolie om te ‘goreng’ -bakken- .

Bereidingswijze:

 1. Verhit een wok of wadjan, giet er wat zonnebloem in en bak de spekjes hierin uit.
 2. Bak gelijktijdig in een koekenpan 2 spiegeleieren. Deze heb ik kleiner gemaakt, maar u kunt ze ook heel laten. Zet even apart.
 3. Kook ondertussen de bami in ruim kokend water volgens de gebruiksaanwijzing op het pak; om te voorkomen dat de mie gaat plakken, voegt u 2 eetlepels zonnebloemolie tijdens het koken toe. Als het gaar is, laat u de bami uitlekken in een vergiet en spoelt u het na in koud water.
 4. Was de lenteuitjes en snijd dit in kleine ringetjes.
 5. Schil de uien en teentjes knoflook en snipper dit fijn.
  6.Als de spekjes uitgebakken zijn en er knapperig uitzien, doet u de uien, lenteuitjes en knoflook erbij. Roer het geheel goed om.

bami-goreng

bami-goreng
Voorbereiding bami goreng

 

Paderno Wok - Staal - Met Steel - 36 cm
Paderno Wok - Staal - Met Steel - 36 cm
Score 3.9 van 5 sterren.
€33,49
Uiterlijk 20 juli in huis
Free shipping!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

7. Bak tot het geheel er glazig uitziet.
8. Nu voegt u de gekookte bami toe. Giet op smaak een scheut  zoete ketjap en een scheut zoute ketjap toe. Roer alles goed        om, gebruik hierbij eventueel 2 spatels.
9. Tot slot kruidt u de bami goreng met wat zout en voegt u op  het laatst de scrumbled eggs toe. (U kunt er ook voor kiezen deze spiegeleieren heel te laten en naast uw bami te eten. Wij  noemen dat ei tjeploh).
Dat was het, selamat makan!bami-goreng

bami-goreng

Tip: U kunt natuurlijk alle soorten bladgroenten in de bami verwerken, zoals Chinese kool, paksoy, spinazie …. Hier heb ik rode paprika aan het gerecht toegevoegd, zowel voor de sier als voor de smaak een aanrader!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie