Zoals wij onderhand wel weten, is tahu/tofu onmisbaar en favoriet in de Ind(ones)ische keuken. Door zijn neutrale smaak neemt het gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten en kruiden over; ideaal dus om te marineren, te wokken, frituren of te stomen.
Ook hier bij mij thuis staat tahu/tofu wekelijks op het menu, er staat dus vaak tahu/tofu in de koelkast. Door zijn veelzijdigheid weet ik altijd wel een gerecht waarin ik dit kan verwerken of bereiden.
In toko’s en supermarkten wordt tahu/tofu bijna altijd met vocht verpakt in plastic aangeboden. In deze verpakking blijft hij in de koelkast geruime tijd goed. Is de verpakking geopend, bewaart u dan tahu/tofu in water dat elke dag moet worden ververst. Zó blijft de tahu/tofu nog enkele dagen goed.
Tahu/tofu
Tahu wordt gemaakt van gemalen sojabonen, is zeer voedzaam en wordt regelmatig gegeten als vleesvervanger. In Europa en Amerika is soja reeds ingeburgerd bij het groeiende aantal vergetariërs. Zij hebben tahu, tempéh en andere sojaproducten steeds vaker op het lijstje van keukeningrediënten staan. In Aziatische landen echter ziet men soja als goedkope vervanger van vlees.
Zullen we beginnen met dit makkelijke recept? Inspiratie voor dit recept vond ik in het @vegetarischindonesischkookboek van Ciska Cress, van wie ik enorm fan ben!
PERKEDEL TAHU
Ingrediënten (voor ongeveer 22 stuks):

- 1 blok tahu/tofu
- 5 takjes selderie
- 1 kleine prei (alleen het wit)
- 2 teentjes knoflook
- 1 ei
- 2½ tl zout en 2 tl peper
- 2½ el tarwebloem
- wat zonnebloemolie.
Bereidingswijze:
- Was het witte gedeelte van de prei en snijd het fijn in dunne ringetjes. Was de selderie en hak ‘m fijn. Snijd de tahu in stukjes en prak dit met een aardappelstamper fijn in een kom of diep bord. Meng de prei en de selderie door het mengsel en pers de knoflookteentjes erboven uit.
Voorbereiding perkedel tahu - Nu mag het ei toegevoegd worden. Vermeng alles goed in de kom en breng het op smaak met 2½ tl zout en 2 tl peper. Ook voegt u 2½ volle el tarwebloem toe. Dit zorgt ervoor dat het mengsel wat steviger aanvoelt. Vorm nu platte koekjes van dit mengsel, het laat zich makkelijker frituren en het wordt van binnen sneller gaar.
Voorbereiding perkedel tahu: vorm platte koekjes. - De laatste stap: verhit de olie in een pan en bak de perkedel tahu in 4-5 minuten goudbruin. Niet te veel balletjes tegelijk in de pan doen, de olie koelt daardoor te veel af.
Laat de balletjes goed uitlekken op keukenpapier en serveer ze als snack of als bijgerecht naast de rijst. Heerlijk!

Voor meer ‘tahu inspiratie’, neem dan een kijkje bij deze tahu/tofu recepten. U zult er vast door geïnspireerd worden!
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Wat leuk een receptje van mijn oude vriendin Cisca.. In mijn jongere jaren hielp ik Cisca vaak met haar kooklessen in Heemstede en het gebruik van tahu was altijd een “dingetje” want de meeste Nederlandse mensen vonden het maar een smakeloos product.
Hi Carin, wat leuk dat je bevriend was met Ciska Cress! Zij kon zó lekker koken, heel jammer dat zij er niet meer is.
En wat tahu betreft: een uitdaging om deze ‘smakeloze producten’ om te toveren tot heerlijke snacks en gerechten!
Hi , ik ga voor het eerst dit recept proberen ! Kan ik een dag van te voren alles mengen en laten staan en de volgende dag bakken ?
Groetjes !
Hi Sanne, vind ik best lastig om er een antwoord op te geven..Immers, tahu bevat veel vocht èn…er wordt ook ei gebruikt in het beslag.
Tip: druk van te voren zoveel mogelijk vocht uit de tahu door er bijvoorbeeld een zware pan op te zetten. Voeg ook pas op het laatste moment het ei toe..
Succes!