Ayam opor, oftewel gewoon “opor” zoals wij dit thuis altijd noemden, is een echte herinnering uit mijn jeugd. Dit kipgerecht met geurige santen en heerlijke kruiden maakte mijn moeder regelmatig. Aangezien zij er gekookte eieren en stukken gesneden tahu en tempéh toevoegde, was dit een complete éénpansgerecht. Ideaal voor ons grote gezin en met ingrediënten die wij als kind allemaal lekker vonden. Als tegenhanger van dit milde gerecht, waar zij geen sambal of andere hete ingrediënten aan toevoegde, bakte zij er vaak iets hartigs erbij, zoals tahu of tempéh. Dan liet zij dit wel achterwege in het gerecht en vulde ze de maaltijd op deze manier aan.
Opor recept
Mijn moeder is er helaas niet meer en ik heb dus ook geen recept van opor van haar. Jeugdherinneringen zijn jammergenoeg het enige dat overblijft. Restte mij dus om naar dit recept op zoek te gaan en vervolgens te gaan maken. Online vind je tal van deze recepten en ook heb ik mijn eigen kookboeken er eens op nageslagen. En gelukkig heb ik ook nog mijn smaakherinneringen aan dit gerecht!
Opvallend is, dat ik geen één beschrijving vind met tahu en tempéh als ingrediënten; wel wordt er bij sommige recepten gekookte eieren toegevoegd, maar dit was meer uitzondering dan regel. Ook werd overal kunyit toegevoegd, wat het gerecht een mooi geel kleurtje geeft. Mijn moeder echter maakte witte opor, blijkbaar zonder kunyit … Na wat ‘onderzoek’ waarbij ik een aantal specerijen elimineerde zoals ‘djinten’ -komijn- en nootmuskaat, kwam ik uit op het volgende recept:
AYAM OPOR
Benodigdheden (voor 3 personen):
- 6 kippenpoten
- 3 eieren
- restje tahu+restje tempéh
- 2 sjalotjes
- 200 ml santen
- 250 ml water
- 3 knoflookteentjes
- 1 salamblad
- 3 djeruk purutblaadjes
- 1 tl kunyit
- 1½ tl ketumbar
- 1 sereh stengel
- 3 kemirinootjes
- 1 tl trassi
- 2 cm laos of 2-3 tl laospoeder
- 2 cm djahé of 2-3 tl djahépoeder
- suiker, zout + peper naar smaak
- wat zonnebloemolie om te fruiten.
Bereidingswijze:
- Kook de eieren hard en snijd de restjes tahu en tempéh in blokjes. Kneus de stengel sereh. Snijd de laos en djahé in schijven.
- Maal met een keukenmachine of ‘ulekan’ –vijzel- de knoflook, kemirinootjes, sjalotjes en de trassi fijn. Doe deze bumbu in een schaaltje.
- Roer de kunyit en ketumbar door deze bumbu.
- Verwarm een beetje olie en fruit de sereh stengel, het salamblad en de djeruk purut blaadjes aan.
De aroma van de kruiden komt vrij. - Voeg dan de bumbu erbij en fruit dit enkele minuten op laag vuur. Doe nu de schijfjes laos en djahé erbij.
- Het is tijd voor de kippenpoten, deze mogen er ook bij. Bedek ze zo veel mogelijk met de bumbu.
- Schenk 250 ml water erbij en laat het lekker pruttelen. Als het water kookt, sluit u de pan met het deksel en laat het gerecht nog 25 minuten op laag vuur koken. De kippenpoten worden op deze manier gaar en de bumbu kan rustig inkoken.
- Tot slot giet u de santen erbij; om schiften te voorkomen draait u het vuur nóg lager.
- Kruid het gerecht met de suiker, zout en peper naar smaak. Ikzelf begon voorzichtig met een theelepel suiker en peper, maar het zout heb ik wel naar eigen smaak vermeerderd.
- De tahu, tempéh en eieren kunnen er nu bij. Laat de opor op laag vuur nog 10 minuten indikken, zonder deksel op de pan.Klaar!!
Ik moet toegeven dat er wel veel verschillende kruiden en specerijen in dit vrij eenvoudige gerecht gaan. Maar zodra ze licht gefruit worden en de aroma vrijkomt, weet je weer waarom je het doet. De hele keuken geurt en ruikt, zó lekker! Voor meer informatie over Indische kruiden klikt u hier. De herkomst van deze kruiden worden in dit artikel duidelijk uitgelegd.

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Hallo Indomama,
Wat je zegt klopt met mijn herinneringen..
Opor werd in mijn familie altijd ‘witte kip’ genoemd, dus zat er geen kunjit in…
En mijn oma zei altijd: “als je de boemboe van opor gebruikt met toevoeging van kunir (kunjit) heb je de vulling voor lemper.
Zij deed overigens ook altijd hardgekookte eieren in de opor. Zelf doe ik er tahoe in….
Hai Yda,
Klopt helemaal wat je oma zegt: voeg kunyit toe en je hebt lempervulling.
Grappig dat zij er ook gekookte eieren aan toevoegde, mijn moeder dus ook. Maar ook tahu en tempéh, mmm krijg er nu zin in!
Hoi Cynthia,
Een heerlijk gerecht.
Hoeveel ketumbar is nodig?
Ik zie hem niet bij de ingrediënten staan.
Is het verstandig om vóór gebruik de kemirinootjes eerst te roosteren in een droge koekenpan?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoorden.
Culinaire groetjes,
Manolito
Goedemiddag Manolito,
De ketumbar heb ik inmiddels toegevoegd aan de ingrediëntenlijst. Dank voor uw oplettendheid!
Voor hen die de voorzichtigheid niet uit het oog verliezen is het raadzaam de kemirinootjes vooraf in een pannetje te roosteren… zelf vind ik het voldoende om ze rauw te oeleken/blenderen en de gehele bumbu naderhand te fruiten in olie.
Succes met koken!
Geroosterde kemiri ruikt niet alleen lekker maar de notige smaak komt dan ook mooier naar voren.
Kemiri wordt om deze reden inderdaad vaak vooraf geroosterd. Dank voor je reactie Rob!