Spekkoek cake

spekkoek-cake

In wat een gekke wereld leven we tegenwoordig zeg! De wereld staat op z’n kop en dat is aan alles te merken. In de supermarkten staren de lege planken en schappen mij aan; basisprodukten zoals rijst, pasta, verzorgingsartikelen, eieren en bloem zijn niet of nauwelijks te verkrijgen. Zo word je wel creatief, op mijn fietsje ga ik gewoon de supermarkt in de wijk verderop bezoeken. Misschien hebben ze daar wèl meer keuze en vis ik niet achter het net.

Spekkoek cake

Ondanks dat ik nu meer tijd overhou, ben ik toch nog ‘te lui’ om een traditionele spekkoek te maken. Laag voor laag wordt deze cake opgebouwd, het duurt wel even. Geen eenvoudige klus, maar dan heb je ook wat: een heerlijke cake met verschillende kruiden èn dat proef je! Via de blog https://cynspirerend.nl/2019/12/recept-luie-spekkoek-cake/ kwam ik uit op een ‘luie variant’ van een spekkoek. Zij had geen tijd om 4uur lang laag voor laag te bakken en verzon het recept van deze variant. Ideaal!
Deze kruiden wilde ik, net als de schrijfster van deze variant, dus allemaal ‘onderbrengen’ in een cake dat niet te veel tijd zou kosten. Geen echte tijdrovende bezigheid en uitdaging dus, maar gewoon een standaard cake met de heerlijke smaken van een traditionele spekkoek.
Het fijne van deze simpele spekkoek cake is, is dat er minder eieren gebruikt worden. Daar waar een spekkoek gemiddeld om 6-10 eieren vraagt, gaan er maar vier eieren in deze cake. Zo handig in deze tijd, waarbij je elke dag achter het net vist in de supermarkt! We gaan aan de slag!

Benodigdheden:

spekkoek-cake
ingrediënten spekkoek cake
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 200 gram roomboter
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 200 gram suiker
  • 25 ml melk
  • 1 pakje vanillesuiker
  • mespuntje zout
    ———–
  • 4 tl kardemon
  • 3 tl kaneel
  • 1¼ tl nootmuskaat
  • 1¼ tl kruidnagelpoeder.

Bereidingswijze:

  1. Laat de roomboter vóór gebruik een half uurtje buiten de koelkast staan. Dit om problemen tijdens het mixen te voorkomen. Snijd het daarna in blokjes, dit vergemakkelijkt het mixen.
  2. Mix de suiker, het zout, de vanillesuiker en de roomboter 8 minuten. Dit heb ik met de handmixer gedaan, dit ging wat makkelijker met de roomboter. U krijgt nu een mooi, zacht beslag.
  3. Meng één voor één de eieren erin. Voeg dus 1 ei toe, mix dit rustig totdat het opgelost is in het beslag. Voeg dan pas het volgende ei toe.
  4. Mix het beslag nog 5 minuten op hoge snelheid; verwarm de hete luchtoven voor op 140º (electrische oven op 160º).
  5. Zeef het zelfrijzend bakmeel, voeg daarna steeds een kwart van het meel aan het eibeslag toe. Mix dit op lage stand tot alles opgelost is en voeg dan het volgende kwart van het meel toe.
  6. Verdeel dan het beslag over 2 kommen. Ik heb het beslag dus echt afgewogen, zodat elke kom dezelfde hoeveelheid bevat.
spekkoek-cake
Verdeel het beslag in 2 kommen, 1 kom vanille en 1 kom spekkoek kruiden.

7. Zeef de spekkoek kruiden in een kom, doe er de 4 el bruine basterdsuiker bij evenals de 25 ml melk. Roer dit goed door elkaar en zorg ervoor dat alles goed vermengd is.
8. Giet deze spekkoek kruidenmix in één van de beslagkommen en roer goed door. U krijgt nu een kom met donker beslag en één met vanillebeslag. (zie foto)
9. Vul uw cakevorm met de helft van het vanillebeslag. Giet daarna de helft van het donkere beslag erbij. Vervolgens nog een keer -de rest- van het vanillebeslag en eindig met de rest van het donkere beslag.
10. Plaats de cakevorm in de oven en bak de cake 70 minuten op 140º. Klaar en in het hele huis hangt de heerlijke geur van spekkoek!spekkoek-cake

spekkoek-cake
Heerlijke marmercake met de smaak van spekkoek.

Tip: Voor nóg een luchtige cake, kunt u ook het recept van Kue Pelangi (Regenboogcake) doorlezen. Bijzonder door zijn laagjes en kleuren, heerlijk vers en luchtig!

Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenDeze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

73 gedachtes over “Spekkoek cake

          1. Veronique says:

            Dit is de favoriete cake van mijn zoon, als ik een andere cake bak dan is hij teleurgesteld 😂

        1. Chantal says:

          Hallo, ik heb een vraagje kan je de boter ook vervangen door biijv zonnebloem olie? Hrb alles, ervoor in huis alleen geen boter en heb geen, zin om naar de winkel te gaan haha.

          1. deindomama says:

            Hi Chantal, mijn gevoel zegt dat je dit niet kunt vervangen door zonnebloemolie. Immers… dit is vloeibaar en roomboter is toch een stevige, kleverige massa. Zonnebloemolie werkt wel bij biscuitdeeg, maar bij deze cake…?

    1. deindomama says:

      Hey Marjolein, allereerst sorry voor de late reactie!
      Deze cake is zeker een lekker en makkelijk alternatief voor de bewerkelijke spekkoek. Hier thuis vinden ze ‘m allemaal lekker en de cake gaat dan ook snel op …..

        1. Maria de Fatima Dubois-Bernardo says:

          Ik heb vaker recepten gemaakt van Indomama. Ze zijn heerlijk en heel duidelijk uitgelegd. Deze cake ga ik zeker uitproberen. Mijn indische schoonmoeder maakte ook ongeveer zo’n een cake. Heerlijk.

    2. Marga says:

      Bedankt voor je lekkere recept. Heb mijn vriendinnen laten proeven ze wilden gelijk het recept . Hij was heerlijk.
      Groetjes Marga

        1. deindomama says:

          Hi Cindy, ik denk dat je dit op gevoel moet doen. Een theelepel suiker is nou eenmaal zwaarder dan een theelepel nootmuskaat.
          Bedenk wel dat de gebruikte kruiden best scherp van smaak zijn, dus gebruik geen kop erop! Succes…

          1. Desiree says:

            De favoriet bij ons thuis en op mijn werk. Hij haalt de volgende dag niet!! Het huis ruikt heerlijk en de caje smaakt fantastisch ♡

  1. Odette says:

    Wat ziet de spekkoek cake er lekker uit! Vroeger bakte mijn oma voor ons, kinderen en kleinkinderen, de traditionele spekkoek. Ik, als kleindochter, vind dat te veel werk 😉 Maar deze cake gaat het helemaal worden…een nieuwe traditie…ik maak het morgen, 2e paasdag, voor mijn kinderen en kleinkinderen.
    Helaas mogen we niet samen zijn maar we gaan ze afgeven met heel veel handkusjes op afstand.

    1. deindomama says:

      Hi Odette, wat een lief berichtje. Je (klein) kinderen zullen blij zijn met deze nieuwe traditie.. Laten we hopen dat de rust weer snel terugkeert en de Social distancing opgeheven gaat worden!

      1. Mandy says:

        Ik ziet hier echt te kwijlen hihi.. morgen gelijk maken! Alleen wat voor een roomboter gebruikt u? Gezouten of ongezouten? Fijne avond nog!

        Groetjes Mandy

          1. deindomama says:

            Hoi Shirley, ik heb gewoon het eerste de beste cakeblik uit mijn kast getrokken. Niet het allerlangste model, maar volgens mij is het blik zo’n 24 cm lang.
            Succes!

          2. Esje says:

            Lieve indomama, dank je wel voor je heerlijke recepten. Echt een ontdekking voor mij. Ik ben de spekkoek cake aan het bakken, die wordt zekerweten verrukkelijk 🙂

  2. Pingback: Spekkoek cake
    1. deindomama says:

      Hallo Henny,
      Ik zou zeggen “ja moet kunnen”, maar gecondenseerde melk is vrij zwaar. Ik weet niet of dit invloed heeft op de luchtigheid van de cake.

      Probeer het gewoon eens..! Succes,
      De Indomama.

      1. Chantal tijssen says:

        Ik had een vraagje ik wil hem ook een keer met pandan maken dan moet je de suiker vervangen door gewoon witte suiker toch en kruiden komen te vervallen en dan pandan toevoegen? Dat lijkt me erg lekker wil hem snel een keer gaan maken, vandaag ga ik met dochterlief van 3 de gewone spekkoek cake bakken als ik klaar ben met sporten

        1. deindomama says:

          Hoi Chantal!
          Als je pandan spekkoekcake wilt bakken met behoud van de smaak van spekkoek, dan druppel je wat pandan pasta in je gele vanille beslag. Dat is alles!

          Gewoon je basterdsuiker en kruiden gebruiken, succes! (en veel bakplezier met de kleine!)

          1. Chantal tijssen says:

            Dankje wel, ze vond het geweldig gisteren en ze helpt heel graag met bakken, toen hij klaar was en ze proefde hem zei ze dat hebben we erg goed gemaakt mama hij is lekker, haha ze was zo trots. Ik ga hem binnenkort dan ook met pandan proberen dan mag ze ook weer lekker helpen.

  3. Astrid says:

    Gisteren gemaakt. Lekker luchtig en de spekkoekkruiden geven het een heerlijke smaak. Ik vind het alleen te zoet. De volgende keer maak ik het met minder suiker 😉

      1. Carolien Meijer says:

        Ja heb vraagje over de basterd suiker er staat een andere hoeveelheid eetlepels in de ingrediëntenlijst dan in recept zelf. Welke is correct?

    1. deindomama says:

      Goedenavond dhr/mevr van Smaaleb,

      Er zijn inderdaad suikervervangers op de markt, waaronder de merken Steviala en Sukrin. Ik heb er echter geen ervaring mee, weet dus niet of het lekker smaakt.

      Misschien kan iemand onder de lezers u helpen?
      Succes!

    1. deindomama says:

      Hi Corrie, ik zou denken dat kokosmelk ook moet kunnen. Nu is dit wel wat zwaarder dan gewone melk en weet ik niet of het gevolgen heeft voor de luchtigheid.

      Probeer het zou ik zeggen! Succes …

    2. Chantal says:

      Goh, wat toevallig dat dit exact hetzelfde recept is als het recept van mijn nichtje op haar website. Dit recept heeft zij in 2019 zelf verzonnen en toch staat er geen verwijzing naar haar recept. Is dat normaal in de bloggerswereld? Wel een beetje respectloos, vind je ook niet? Het originele recept vind je hier. https://cynspirerend.nl/2019/12/recept-luie-spekkoek-cake/ het zou klasse zijn vcan je als je haar de credits geeft voor haar recept. Ik zal dit ook aan haar doorsturen

      1. deindomama says:

        Beste Chantal, dit recept is zeker weten geïnspireerd door het recept van je nicht. Maar omdat ik andere hoeveelheden gebruik was ik ervan overtuigd dat dit geaccepteerd was als ‘niet gekopieerd’ recept. Mijn excuses als dit wel zo overgekomen is.
        Heb inmiddels contact gehad met je nicht en de nodige aanpassingen gedaan.

  4. Anneke Spijkers says:

    Ik ben door de corona tijd meer gaan bakken en wil nu deze cake maken. Alleen heb ik geen melk in huis. Waar kan ik het door vervangen?

  5. Inge Slaats says:

    Ik heb hem vanmiddag gemaakt en net geproefd. Zó lekker. Dankjewel voor het recept. Ik heb het maar meteen op Facebook en Instagram gedeeld en ga jou op beide fijn volgen. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar al het lekkers wat je laat zien.

    1. deindomama says:

      Hi Inge, wat leuk dat je zo enthousiast bent! Al dat lekkers dat ik laat zien maak ik graag voor familie, vrienden en mijn gezin. Toevallig heb ik vanmiddag ook weer een spekkoekcake gemaakt, yumm!

  6. Maria says:

    Goedenavond ben een beginneling, moet ik bakvorm eerst invetten of niet? Heb de cakevorm ingevet en het staat nu in de oven, ruikt nu al lekker, maar begin nu toch te twijfelen, hoop op een reactie terug, want wil de spekkoek cake zeker nog een paar keer maken, met vriendelijke groeten Maria

    1. deindomama says:

      Hi Maria, hartstikke fijn dat de spekkoekcake heerlijk is geworden!

      Even terugkomend op uw vraag: ik bekleed van te voren mijn cakevorm met wat bakpapier dat nèt iets langer/groter is. Door aan het papier te trekken, krijg ik makkelijker de cake uit de vorm. (eerst met een mes alle randen aan de zijkanten los snijden).

      Ik hoop dat u hier wat aan heeft als u in de toekomst vaker cakes gaat bakken, succes!

  7. Cynthia says:

    Beste Indomama,

    Het is heel jammer, maar dit recept komt van mijn website Cynspirerend.nl. Ik vind het fijn om te zien dat je het lekker vindt, maar het maakt me verdrietig dat je me niet eens de credits geeft voor mijn eigen recept. Het is een combinatie is van mijn moeders cakerecept en de spekkoek kruidenmix van mijn Indische oma. Het zou fijn zijn als je dit op z’n minst zou willen benoemen in je recept: https://cynspirerend.nl/2019/12/recept-luie-spekkoek-cake/ Ik neem aan dat je zelf ook wilt dat anderen zo met jouw recept omgaan?

    Met vriendelijke groet,
    Cynthia

  8. deindomama says:

    Beste naamgenoot, het was niet mijn bedoeling om er vandoor te gaan met jouw recept.
    Zoals eerder verwoord had ik andere hoeveelheden gebruikt en ging er stellig van uit dat het dan niet om copy-gedrag ging. Nogmaals excuses als dit wel zo is overgekomen. En zeker niet de intentie gehad om je verdrietig te maken!

    Met vriendelijke groet,
    Cynthia.

  9. Irene says:

    Hallo Cynthia
    Wat een superlekker recept, afgelopen maandag gemaakt en iedereen vond het erggggggg lekker en wanneer maak je de spekkoek met de pandansmaak. Dat wil ik wel doen maar hoeveel theelepels pandanpasta moet ik gebruiken.
    Groetjes Irene

  10. Irene says:

    Hallo Cynthia
    Schiet me nog even te binnen wat de kruiden betreft, gebruik ik dezelfde hoeveelheid kruiden of moet ik wat minder gebruiken als ik een pandan spekkoek cake wil maken.
    Groet Irene

  11. M de Spaey says:

    -Bedankt indo mama het is ook een leuk en nieuw recept i.p.van een echte spekkoek! Uw recepten zijn ook erg lekker, en maak ze ook heel graag en ook mijn 2 meisjes vinden het fijn, nogmaals bedankt en ik kijk weer uit naar nieuwe Indische gerechten en Ind. koekjes, veel was ik al vergeten met de groeten
    van Margreet de Spaey in Lisse

    1. deindomama says:

      Hi Margreet, blij dat de recepten bij u en uw meisjes zo goed in de smaak vallen! Blijf erbij, want er komen natuurlijk nóg meer recepten bij…. Bedankt voor uw positieve reactie!

  12. Ilona says:

    Goedemorgen,

    wat een heerlijk recept weer! Als ik het recept door 4 deel voor kleinere cakejes hoeveel minuten zal ik ze dan in de oven doen denkt u en ook op 140 graden?

    Alvast hartelijk dank!
    Lieve groetjes 🙂

  13. deindomama says:

    Goedemorgen! Ik heb nog even gegoogled naar verschillende vormen en temperatuur en baktijd enz, maar ik begreep dat de temperatuur niet verandert (dus 140gr bij een hete luchtoven). De baktijd moet WEL aangepast worden en dit blijft lastig. Niet elke oven is hetzelfde, je moet dus wel de cake in de gaten houden. Dit blijft puzzelen, want niet elke oven is hetzelfde Dus uitproberen en je cakes goed in de gaten houden….

    Je gebruikt slechts 1/4 deel van het beslag en dan ook in kleinere vormpjes… Begin anders met 25 minuten en verleng dit als je merkt dat de binnenkant nog nat is… (met je prikker in je cake)

    Succes!

    1. Ilona says:

      Hallo Indomama 🙂

      Wat een ontzettend lieve reactie. Dank u wel voor de genomen moeite, ik ga ermee aan de slag!

      Lieve groetjes,
      Ilona

Geef een reactie