Spekkoek cake

spekkoek-cake

In wat een gekke wereld leven we tegenwoordig zeg! De wereld staat op z’n kop en dat is aan alles te merken. In de supermarkten staren de lege planken en schappen mij aan; basisprodukten zoals rijst, pasta, verzorgingsartikelen, eieren en bloem zijn niet of nauwelijks te verkrijgen. Zo word je wel creatief, op mijn fietsje ga ik gewoon de supermarkt in de wijk verderop bezoeken. Misschien hebben ze daar wèl meer keuze en vis ik niet achter het net.

Spekkoek cake

Ondanks dat ik nu meer tijd overhou, ben ik toch nog ‘te lui’ om een traditionele spekkoek te maken. Laag voor laag wordt deze cake opgebouwd, het duurt wel even. Geen eenvoudige klus, maar dan heb je ook wat: een heerlijke cake met verschillende kruiden èn dat proef je!
Deze kruiden wilde ik dus allemaal ‘onderbrengen’ in een cake dat niet te veel tijd zou kosten. Geen echte tijdrovende bezigheid en uitdaging dus, maar gewoon een standaard cake met de heerlijke smaken van een traditionele spekkoek.
Het fijne van deze simpele spekkoek cake is, is dat er minder eieren gebruikt worden. Daar waar een spekkoek gemiddeld om 6-10 eieren vraagt, gaan er maar vier eieren in deze cake. Zo handig in deze tijd, waarbij je elke dag achter het net vist in de supermarkt! We gaan aan de slag!

Benodigdheden:

spekkoek-cake
ingrediënten spekkoek cake
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 200 gram roomboter
  • 6 el bruine basterdsuiker
  • 200 gram suiker
  • 25 ml melk
  • 1 pakje vanillesuiker
  • mespuntje zout
    ———–
  • 4 tl kardemon
  • 3 tl kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagelpoeder.

Bereidingswijze:

  1. Laat de roomboter vóór gebruik een half uurtje buiten de koelkast staan. Dit om problemen tijdens het mixen te voorkomen. Snijd het daarna in blokjes, dit vergemakkelijkt het mixen.
  2. Mix de suiker, het zout, de vanillesuiker en de roomboter 8 minuten. Dit heb ik met de handmixer gedaan, dit ging wat makkelijker met de roomboter. U krijgt nu een mooi, zacht beslag.
  3. Meng één voor één de eieren erin. Voeg dus 1 ei toe, mix dit rustig totdat het opgelost is in het beslag. Voeg dan pas het volgende ei toe.
  4. Mix het beslag nog 5 minuten op hoge snelheid; verwarm de hete luchtoven voor op 140º (electrische oven op 160º).
  5. Zeef het zelfrijzend bakmeel, voeg daarna steeds een kwart van het meel aan het eibeslag toe. Mix dit op lage stand tot alles opgelost is en voeg dan het volgende kwart van het meel toe.
  6. Verdeel dan het beslag over 2 kommen. Ik heb het beslag dus echt afgewogen, zodat elke kom dezelfde hoeveelheid bevat.
spekkoek-cake
Verdeel het beslag in 2 kommen, 1 kom vanille en 1 kom spekkoek kruiden.

7. Zeef de spekkoek kruiden in een kom, doe er de 6 el bruine basterdsuiker bij evenals de 25 ml melk. Roer dit goed door elkaar en zorg ervoor dat alles goed vermengd is.
8. Giet deze spekkoek kruidenmix in één van de beslagkommen en roer goed door. U krijgt nu een kom met donker beslag en één met vanillebeslag. (zie foto)
9. Vul uw cakevorm met de helft van het vanillebeslag. Giet daarna de helft van het donkere beslag erbij. Vervolgens nog een keer -de rest- van het vanillebeslag en eindig met de rest van het donkere beslag.
10. Plaats de cakevorm in de oven en bak de cake 70 minuten op 140º. Klaar en in het hele huis hangt de heerlijke geur van spekkoek!spekkoek-cake

spekkoek-cake
Heerlijke marmercake met de smaak van spekkoek.

Tip: Voor nóg een luchtige cake, kunt u ook het recept van Kue Pelangi (Regenboogcake) doorlezen. Bijzonder door zijn laagjes en kleuren, heerlijk vers en luchtig!

 

 

29 gedachtes over “Spekkoek cake

    1. deindomama says:

      Hey Marjolein, allereerst sorry voor de late reactie!
      Deze cake is zeker een lekker en makkelijk alternatief voor de bewerkelijke spekkoek. Hier thuis vinden ze ‘m allemaal lekker en de cake gaat dan ook snel op …..

    2. Marga says:

      Bedankt voor je lekkere recept. Heb mijn vriendinnen laten proeven ze wilden gelijk het recept . Hij was heerlijk.
      Groetjes Marga

  1. Odette says:

    Wat ziet de spekkoek cake er lekker uit! Vroeger bakte mijn oma voor ons, kinderen en kleinkinderen, de traditionele spekkoek. Ik, als kleindochter, vind dat te veel werk 😉 Maar deze cake gaat het helemaal worden…een nieuwe traditie…ik maak het morgen, 2e paasdag, voor mijn kinderen en kleinkinderen.
    Helaas mogen we niet samen zijn maar we gaan ze afgeven met heel veel handkusjes op afstand.

    1. deindomama says:

      Hi Odette, wat een lief berichtje. Je (klein) kinderen zullen blij zijn met deze nieuwe traditie.. Laten we hopen dat de rust weer snel terugkeert en de Social distancing opgeheven gaat worden!

      1. Mandy says:

        Ik ziet hier echt te kwijlen hihi.. morgen gelijk maken! Alleen wat voor een roomboter gebruikt u? Gezouten of ongezouten? Fijne avond nog!

        Groetjes Mandy

          1. deindomama says:

            Hoi Shirley, ik heb gewoon het eerste de beste cakeblik uit mijn kast getrokken. Niet het allerlangste model, maar volgens mij is het blik zo’n 24 cm lang.
            Succes!

          2. Esje says:

            Lieve indomama, dank je wel voor je heerlijke recepten. Echt een ontdekking voor mij. Ik ben de spekkoek cake aan het bakken, die wordt zekerweten verrukkelijk 🙂

  2. Pingback: Spekkoek cake
    1. deindomama says:

      Hallo Henny,
      Ik zou zeggen “ja moet kunnen”, maar gecondenseerde melk is vrij zwaar. Ik weet niet of dit invloed heeft op de luchtigheid van de cake.

      Probeer het gewoon eens..! Succes,
      De Indomama.

  3. Astrid says:

    Gisteren gemaakt. Lekker luchtig en de spekkoekkruiden geven het een heerlijke smaak. Ik vind het alleen te zoet. De volgende keer maak ik het met minder suiker 😉

    1. deindomama says:

      Goedenavond dhr/mevr van Smaaleb,

      Er zijn inderdaad suikervervangers op de markt, waaronder de merken Steviala en Sukrin. Ik heb er echter geen ervaring mee, weet dus niet of het lekker smaakt.

      Misschien kan iemand onder de lezers u helpen?
      Succes!

    1. deindomama says:

      Hi Corrie, ik zou denken dat kokosmelk ook moet kunnen. Nu is dit wel wat zwaarder dan gewone melk en weet ik niet of het gevolgen heeft voor de luchtigheid.

      Probeer het zou ik zeggen! Succes …

Geef een reactie