Indische koekjes zonder gebruik van bloem

indische-koekjes

In het begin van de Corona-chaos, zo’n 3-4 weken geleden, heerste er veel onzekerheid in ons land. Dit leidde tot onder andere hamstergedrag in heel Nederland. In supermarkten werden vele producten in grote hoeveelheden ingekocht en ingeslagen. Lege schappen en planken werden het beeld tijdens het boodschappen doen, je wist van tevoren niet of alles nog verkrijgbaar was.
Tegenwoordig wordt duidelijk dat de nederlandse consument langzaam maar zeker tot rust komt; het supermarkthamsteren neemt af en we grijpen niet altijd mis. Toch blijven er nog produkten over die niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn: bloem en gist heb ik al wekenlang niet meer in de schappen gezien. Niet handig om zonder bloem te zitten, als je zin hebt om te bakken! En bakken… dat doen we juist zo graag nu we meer tijd overhouden, toch? Vandaar dat ik dit overzichtje met u wil delen: Indische koekjes bakken zonder het gebruik van bloem. Komt dit even goed uit!

Overzichtje van Indische koekjes zonder gebruik van bloem.

Bloem of meel hoeven niet altijd dé ingrediënten te zijn waarmee koekjes gebakken worden. In de volgende twee recepten zijn BROOD en MAIZENA de belangrijkste bestanddelen.

Ananasprol
Een luchtige, verse cake waarbij ananasstukjes voor de frisse touch zorgen. Makkelijk te maken, het hele huis ruikt daarna heerlijk!

Maizenakoekjes
Een bros koekje dat opvalt door de witte kleur. Geleerd van mijn Surinaamse vriendin en favoriet bij mijn middelste dochter. Leuk om samen met uw (klein) kinderen te maken, u gebruikt namelijk gekleurde muisjes! Maizena is hierbij het belangrijkste bestanddeel.
Kue lapis
Bij deze gestoomde koek wordt er tapiocameel en rijstemeel gebruikt. Heerlijk geurig en u kunt twee of zelfs drie kleuren voor de laagjes gebruiken. Ik koos hierbij voor roze en wit, eigenlijk best traditioneel. Mijn vader zei vroeger: “Als de kue lapis niet roze gekleurd is, lijkt het minder lekker ….”.

indische-koekjes
Indische koekjes zonder bloem gemaakt.

Kue getas
Dit zijn gefrituurde kokoskoekjes die ik normaal gesproken één keer per jaar snoepte. Dat was jaarlijks op de TongTong in Den Haag, totdat de vaste kraam besloot deze koekjes niet meer in hun assortiment aan te bieden. Paniek! Nu moest ik ze zelf maar maken en daar ben ik alleen maar heel blij om. Ketanmeel en rijstemeel vormen hierbij de basis.

Klepon
Een tradioneel koekje gemaakt van ketanmeel. Grappige In(dones)ische koekjes door zijn ronde vorm en opvallende kleur. Maar heerlijk verrassend door de zachte ‘gula djawa’ – Javaanse suiker- die in elk balletje verstopt zit.

Ketan unti
Een heerlijke lekkernij van kleefrijst met een topping van geraspte kokos en ‘gula djawa’ Javaanse suiker.
ketan-unti

Bij deze authentieke Molukse lekkernij komt er geen meel of bloem aan te pas, handig als je toch lekker wil bakken! Door de grappige vormpjes ook leuk om te doen met uw (klein)kinderen.

Dit was mijn verzameling van recepten van koekjes zonder het gebruik van bloem/meel. Kunt u thuis toch nog aan de bak, de genoemde meelsoorten en ketanrijst zijn gelukkig nog volop te verkrijgen bij de toko. Succes en veel bakplezier!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

 

 

4 gedachtes over “Indische koekjes zonder gebruik van bloem

Geef een reactie