Ovenbroodjes met een Indische twist

ovenbroodjes-met-een-Indische twist

Ook op zoek naar een lekker tussendoortje? Ik kwam het recept van deze goudbruine ovenbroodjes tegen toen ik uit verveling allerlei foodblogs, recepten en foodmagazines aan het doorlezen was. Tijdens deze gedwongen thuisblijfperiode hou ik veel tijd over, dat ik overigens prima kan gebruiken om achterstallige ‘leesklusjes’ door te nemen. Dus toen ik inspiratie opdeed bij een andere blogger en haar recept doorlas, dacht ik gelijk: ‘Dìt ga ik maken!’. Temeer omdat haar uitleg zo duidelijk was en de broodjes zó uitnodigend op de foto stonden.

Toch wilde ik er een Indische twist aan geven; ik bedacht mij dat de vleesvulling die ik normaliter gebruik voor mijn bapao’s, hier prima geschikt voor zou zijn. Zo houd ik toch een eigen insteek en past het recept van deze broodjes met bapao vulling prima op deze Indische receptenblog. En met de pakken bloem die mijn zusje onlangs bracht, kan ik gelukkig weer vooruit. Doet u met mij mee?

Ovenbroodjes met een Indische twist

Eerlijk gezegd gaat het kokkerellen met bloem mij niet altijd goed af. Werken met bloem luistert vaak zo nauw: hoe warm is het in de keuken, deeg dat aan je handen plakt of het deeg is te droog en te stug … Maar met dit recept durfde ik het wel aan. Het is mij gelukt en ik wil dit graag met u delen!

Benodigdheden (voor ongeveer 16-17 stuks):

  • VULLING:
  • 350 gr hamlappen
  • 2 teentjes knoflook
  • schijfje djahé
  • 1 grote ui
  • ½ bouillonblokje
  • slokje Chinese ketjap
  • slokje ketjap manis
  • 80 ml water
  • tl 5-spices
  • zout, suiker (mag lekker zoet zijn), peper naar smaak.
    ingrediënten ovenbroodjes
    Ingrediënten vulling

    DEEG:

  • 500 gr bloem
  • 260 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • eiwit van 1 ei (eigeel bewaren om de broodjes in te smeren)
  • zakje gist
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker.
    ingrediënten-ovenbroodjes
    Ingrediënten deegbeslag voor de ovenbroodjes

    Bereidingswijze vulling:

  1.  Snijd het vlees zo klein mogelijk.
  2. Schil de ui en de knoflookteentjes en mix dit met de djahé fijn in de keukenmachine of ‘tjobèh‘ -vijzel-.
  3. Fruit het vlees aan in wat olie en bak dit lichtjes aan. Voeg nu alle kruiden en slokjes ketjap toe.
  4. Giet 80 ml water erbij en laat dit op klein vuur 20 minuten, met deksel half op de pan, rustig sudderen. Blijf roeren en proeven. Als de vulling na deze 20 minuten nog te nat is, roert u er 1 el bloem of maizena er doorheen. Laat de vulling afkoelen.

Bereidingswijze meel voor de broodjes:

  1. Voeg de bloem, suiker, gist en zout in een beslagkom en roer dit door elkaar.
  2. Voeg het ei en de zonnebloemolie toe en mix dit 1 minuut op lage snelheid.
  3. Giet de melk beetje bij beetje erbij en mix dit 4 minuten op medium speed. Niet te veel melk in één keer, zorg ervoor dat de melk eerst opgenomen wordt.
  4. Stort het deeg op een werkblad met bloem en kneed dit met uw handen nog even licht door. Giet wat zonnebloemolie op uw hand en vet de kom in. Stort de deegbal terug in de kom, dek af met plastic huishoudfolie en laat 1 uur rusten.
    ovenbroodjes-met-een-Indische-twist

5. Na 1 uur duwt u uw hand in de meelbal, zo perst u de lucht eruit. Rol het deeg uit tot een lange staaf. Verdeel dit in 16-17 stukken. (eerst het deeg door de helft, dan weer door de helft en herhaal dit nog 2 keer).
6. Vorm van elk stuk een bal en laat deze 16-17 ballen 10 minuten rusten onder plastic folie.
7. Rol met de deegroller een langwerpig plak deeg (zie foto onder); schep een eetlepel vulling aan de onderkant van deze plak en snijd met een mesje 6 sneetjes aan de bovenkant van elke plak deeg (zie foto onder).
ovenbroodjes-met-een-Indische twist8. Bij elke deegplak drukt u de zijkanten plat en doe dit bij alle deegballen; gebruik eventueel wat bloem om uw aanrecht te bestuiven.
9. Roer 1 tl melk door het bewaarde eigeel. Bestrijk hiermee alle broodjes. Bak de broodjes 25 minuten in de oven, stand 200° hete lucht. Klaar!
ovenbroodjes-met-een-Indische twistovenbroodjes-met-een-Indische twist

Tip: Inspiratie verkregen op de blog van Fatima. Een blog vol zoete en hartige recepten, heerlijke maaltijden en tussendoortjes! Neem vooral een kijkje ….

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

Geef een reactie