Bika ambon

Bika-ambon

In Indonesië zijn er tientallen verschillende eilanden met elk hun eigen zoete specialiteiten. Deze zoete hapjes kun je de hele dag door eten. Straatventers met hun karretjes bieden deze koekjes aan en ook op pasars worden deze zoete koekjes vers verkocht. Nadat ze ‘s morgens eerst thuis gemaakt, gestoomd, gefrituurd of gekookt worden, gaan ze gelijk verpakt de verkoop in. Ze kosten bijna niets, voor een paar dubbeltjes kun je van een lekker koekje genieten. Tijdens onze vakanties in Indonesië laadden wij op de pasar onze mandjes vol zoete heerlijkheden, van kue pisang, kue mangkok, roti kukus tot allerlei drilpuddinkjes toe. Hun felle kleurtjes nodigen je gewoon uit om alles te proeven en te proberen!

Bika ambon

Bika ambon is een kokoscake met de structuur van een honingraat. De cake wordt gemaakt van tapiocameel, hungkweemeel, ‘santen’ –kokosmelk- gist en Indische kruiden. Een mespuntje kunyit zorgt bijvoorbeeld voor de bekende, goudgele kleur. Hoewel de naam suggereert dat de cake uit Ambon komt, is het een zoete specialiteit uit Medan, Noord Sumatra.
Er zijn online vele recepten van bika ambon te vinden, zoals verwacht. Ik heb gekozen voor een recept uit het kookboek “Zoete Verleidingen” van Lonny Gerungan, de bekende tv-kok. Doet u met mij mee?

Benodigdheden Bika ambon:

 • Bika-ambon
 • 50 gr tapiocameel
 • 40 gr hungkweemeel (zie rolletje meel op de foto)
 • 25 gr bloem
 • 140 gr suiker
 • zakje vanillepoeder
 • 2 tl gist
 • 4 eieren
 • 2 eiwitten
 • 200 ml santen/kokosmelk
 • 50 ml lauwwarm water
 • 3 pandanbladeren, zie vriesvak in de toko.

Bereidingswijze:

 1. Meng de gist met de bloem en het lauwwarme water en dek dit af. Zet dit gistmengsel een uurtje op een warme plek.
 2. Giet de kokosmelk in een pannetje, leg een knoop in de pandanbladeren en voeg ze toe. Laat dit op laag vuur 5 minuten koken. Zorg daarna dat de kokosmelk afkoelt en verwijder de pandanbladeren.
  bika-ambon
  Voorbereidingen bika ambon

  3. Mix de eieren met de eiwitten, de suiker en de vanillesuiker 10 minuten totdat het een bleke, luchtige massa wordt.
  4. Spatel beetje bij beetje het gistmengsel en het tapioca- en hungkweemeel door dit eibeslag. Giet scheutje voor scheutje de afgekoelde kokosmelk erbij en blijf goed spatelen tot een glad beslag zonder klontjes. Laat dit afgedekt 4 uur rusten.
  5. In de tussentijd bedekt u een cakevorm met bakpapier zodat de bika ambon er later makkelijk uitkomt.
  6. Na 4 uur verwarmt u de (hetelucht) oven voor op 170º/gasstand 2-3. Giet het beslag in de vorm en bak de cake 25 minuten in het midden van de oven. Daarna verhit u de grill en laat de cake nog 2 minuten bruin worden. Klaar!

  bika-ambon
  Bika ambon, geurig en zoet.

  Tip: Voor een meer gele kleur, voegt u een ¼ tl kunyitpoeder toe aan het beslag. Meng dit goed door.

Bol.com Algemeen


Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema ? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

15 gedachtes over “Bika ambon

  1. deindomama says:

   Hi Kla, helaas is hungkwee meel een belangrijke ingrediënt. Helaas niet vervangbaar en alleen te koop bij de toko. Misschien toch maar een project voor later, na deze waanzinnige periode?
   Bedankt voor je reactie!

 1. Mandy says:

  hmm alles in huis behalve de pandan bladeren, pandan essence wordt ie groen van maar kan dat wel een vervanger zijn?

  Veel van je recepten doen me aan vroeger thuis denken, veel vergelijkbare recepten! Super leuk om te lezen en te maken. Dank daarvoor!

  1. deindomama says:

   Ha Mandy, ikzelf zou de pandan niet vervangen door essence. Ten eerste omdat je dan de groene kleur meekrijgt (en dat wil je niet) en volgens mij is het te geconcentreerd. Weet je dat ik dan liever de pandanbladeren zou weglaten en dit eventueel vervangen door wat meer vanillesuiker?
   Succes!

  2. Mariëtte Notenboom says:

   Goedemorgen ik heb het recept v Bika Ambon gelezen ,maar is het nodig om kunjit te gebruiken of kan het zonder?
   Vriendelijke groeten Mariëtte Notenboom.

   1. deindomama says:

    Hi Mariëtte, als je de kunyit weglaat krijgt de koek die mooie gele kleur niet. En dát is wel typerend voor Bika Ambon… Bovendien is het een perfecte combinatie met sereh en dat maakt het nou nèt speciaal..

Geef een reactie