Indische kroketjes

indische-kroket

Het valt mij op dat Indische snacks vaak ‘ingepakt’ worden in loempiavellen, kleefrijst, pisangblad of deeg. Zo niet bij deze snack: de Indische kroket, oftewel ‘kroket kentang’; bij deze snack wordt gekruid gehakt als het ware ingepakt door aardappelpuree. Het is een bekende snack uit de Indische keuken en het wordt zowel koud als warm gegeten.

Waar komt de naam INDISCHE kroket vandaan?

Uit eindeloze gesprekken met andere Indo’s heb ik begrepen dat alle Indische families deze kroket in grote lijnen op dezelfde manier maken en kennen. Hierbij gebruikt iedereen dezelfde belangrijke basisingrediënten en kruiden: aardappel, gehakt en paneermeel, gekruid met nootmuskaat en peper. Eventueel wat wortel of selderij erbij voor de kleur. Toevoeging van andere groenten, zoals bijvoorbeeld paprika, broccoli of courgette, is echt niet gebruikelijk en wijkt af van de traditionele werkwijze. U kunt u voorstellen dat de receptuur generatie na generatie wordt doorgegeven. Indische families maken deze kroket op dezelfde manier,  waardoor deze snack een echte klassieker is geworden in de Indische keuken. Een kroket zoals Indische mensen het maken en kennen, onmisbaar bij vele toko’s en pasars.
Kokkerelt u met mij mee?

Benodigdheden (voor 14-16 stuks):
indische-kroket

  • 800 gr aardappelen, waarvan 400 gr kruimig en 400 gr vastkokend
  • 1 volle el margarine
  • nootmuskaat
  • peper en zout

  • 250 gr half om half gehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • 3-4 kleine (snoep)worteltjes
  • 2 takjes selderij
  • 1 tl suiker
  • ½ tl oestersaus
  • ½ tl ‘ketjap manis’ -zoete ketjap-
  • zout en peper naar smaak
  • 3 sjalotjes
    ————————————
  • paneermeel
  • 2-3 eieren
  • wat bloem
  • zonnebloemolie.

Bereidingswijze:

  1. Fruit het gehakt aan en kruid dit met knoflook, zout en peper.
  2. Snijd de sjalotjes, worteltjes en de selderij fijn.
  3. Bak eerst 1 minuut de sjalotjes mee met het gehakt. Daarna kunt u de fijngesneden worteltjes 1 minuut meebakken.
  4. Kruid het gehaktmengsel met ¾ tl zout, flink wat peper en nootmuskaat, de suiker, oestersaus en de ketjap. Goed proeven en naar smaak kruiden toevoegen.
  5. Op het laatst mag de fijngehakte selderij erbij. Roer goed door en laat het gehaktmengsel afkoelen.indische-kroket

6. Snijd de aardappelen in blokjes, kook ze en maak een puree zoals u gewend bent. Ik heb het gestampd, 1 el margarine toegevoegd en gekruid met zout, peper en nootmuskaat. GEEN ei! Zet opzij en laat afkoelen.
7. Vul 3 borden met paneermeel, bloem en eentje met 2-3 losgeklopte eieren.
8. Als de puree lauwwarm aanvoelt, weegt u balletjes af van elk 55 gram. Dit werkt voor mij overzichtelijker en sneller. De  verhouding aardappelpuree-vulling komt hierdoor ook beter in balans.
indische-kroket9. Neem een balletje en druk dit in het midden een beetje in zodat de vulling erin past (zie foto 1). Ik gebruikte 1 el vulling. Kneed met uw vingers en handpalm de puree om de vulling, er mag geen gehakt meer te zien zijn. Sluit de kroketjes en werk zo alle balletjes achter elkaar af.
10. Rol de kroketjes lichtjes door de bloem (zie foto 2) en daarna door het eimengsel. Haal ze nu door het paneermeel (zie foto 3) en klop het overtollige eraf. Leg de kroketjes op een bord en laat ze in de koelkast een uur opstijven.
11. Verwarm wat olie en frituur de kroketjes zo’n 3-4 minuten per 3 tegelijk. Eerst rustig laten bakken (niet aankomen) en daarna omdraaien.
Laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Klaar!

indische-kroket
Indische kroket, knapperig en goedgevuld.

indische-kroket

Tip: Een pittige rode chilisaus erbij serveren doet het altijd goed. Maar wist u dat vele families deze snack met een mosterdsausje erbij eten? Een mengseltje van mosterd, water, azijn en lekker veel suiker. Heerlijk! 

Koken 

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema ? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

 

 

 

13 gedachtes over “Indische kroketjes

  1. Barbara Touw says:

    Ziet er heerlijk uit! Vanavond op tafel. Kan ik de overgebleven kroketjes invriezen? Zo ja, gefrituurd of juist ongefrituurd?

    1. deindomama says:

      Hoi Barbara, ik zou ze licht frituren voordat je ze invriest. Dat maakt de kroket wat steviger. En even geen andere etenswaren stapelen op de kroketjes, zijn toch wel wat broos. Zou toch zonde zijn van al je werk…
      Succes!

  2. Kim says:

    Ik heb een vraagje. In uw recept staat geen ei in de aardappelpuree, maar in heel veel andere recepten staat dat juist wel. Ik heb al eerder kroketten proberen te maken en de smaak was prima, maar de puree was te kleverig en te slap. Dus ik denk nu dat komt door dat ei! Kunt u me uitleggen waarom u er geen ei in doet? Hartelijk dank voor het antwoord 🙂

    1. Roy says:

      Ik vind het maar raar!! Prima recept!! Maar als ik de balletjes afweegt op 55 gram, krijg ik het dubbele aantal balletjes. Dus 16 kroketjes.

      1. deindomama says:

        Hallo Roy, allereerst excuses voor de late reactie..
        Het is zeker raar, temeer omdat ik maar 250 gr half-om-half gehakt gebruik…

        We zijn nu 2,5 weken verder; bent u er al achter gekomen wat de reden van zo veel balletjes is?

        1. Roy says:

          U gebruikt toch 800 gram aardappelen, volgens Uw recept?? Als ik dan volgens punt 8, 55 gram puree afweeg per balletje, krijg ik toch ongeveer 16 balletjes??? En elk balletje gevuld met het gehaktmengsel, blijft m.i. het aantal kroketjes op ongeveer 16 stuks!!
          M.v.g.
          Roy

  3. deindomama says:

    Hi Kim, eerlijk gezegd gebruik ik nooit een ei in de aardappelpuree… Ook niet als ik stamppot e.d. maak.. Het zou goed kunnen dat het ei de puree slapper maakt!
    Ik hou van een stevige puree; ook heb ik het idee dat door het gebruik van een ei, de olie tijdens het frituren gaat bruisen. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

    Misschien een keer zelf proberen om puree zonder een ei te maken?
    Succes!

    1. Margaret Ayal says:

      Klopt. Er stond 2 eieren toevoegen in de puree. Doe ik niet meer, de aardappelpuree viel uit elkaar tijdens het bakken.
      Ook geen roodschilaardappels meer gebruiken met 2 eieren erbij. Valt nog meer uit elkaar! Een heel gedoe en het was voor iemand anders ook nog.
      Maar bloem heb ik vroeger ook niet gebruikt.
      Wel twee keer paneren. Dus eerst door het paneermeel en dan door het geklutste ei en dan weer paneren.
      Succes allemaal.
      Margie

Geef een reactie