Zebra cake

zebra-cake

“De cake met zijn indrukwekkende (streep)patroon is een van de populairste gerechten onder de leden van de Molukse Recepten pagina op Facebook” . Aldus de uitleg van één van de samenstellers van het Moluks basis kookboek.

Het Moluks basis Kookboek

zebra cake

Het recept van deze bekende cake met zijn bijzondere motief, vond ik in het Moluks basis kookboek. Dit boek is tot stand gebracht, doordat vele lezers en leden op de Facebook pagina Molukse recepten de behoefte hadden om kennis te behouden en te delen. Veel recepten zijn nooit opgeschreven omdat deze uit traditie mondeling -en in de keuken- worden doorgegeven. Ze worden geleerd in de keuken, zien, ruiken, proeven en vervolgens zelf aan de slag gaan. Maar het besef groeide daarmee dat veel kennis over gerechten en bereidingswijzen uit de authentieke Molukse keuken dreigt te verdwijnen. De behoefte om te delen bleek groot. Dit kookboek is ontstaan uit interesse van een grote groep leden om recepten niet verloren te laten gaan en om nieuwe herinneringen te creëren. Zoals ik al eerder schreef in mijn artikel ketan unti : “Tradities kunnen alleen blijven bestaan als ze worden doorgegeven” . Dat is het eerste wat ik lees als ik het boek opensla. En ik geef hen daarin geen ongelijk! Zullen we gaan beginnen?

Benodigdheden zebra cake (uit het Moluks basis kookboek):

zebra-cake

 • 4 grote eieren
 • 250 gr suiker
 • 250 ml melk
 • 300 gr zelfrijzend bakmeel of cakemeel
 • 250 ml zonnebloemolie
 • ½ tl vanille extract (had ik niet in huis,  ik gebruikte vanille essence)
 • 2 el cacao.

Bereidingswijze:

 1.  Mix de eieren en de suiker 10 minuten tot een luchtig beslag.
 2. Zeef intussen het meel in een andere kom. Zeef ook de cacao. Verwarm de (hete lucht)oven voor op 160º. Bij een gewone oven kunt u 180º aanhouden.
 3. Bedek de cakevorm met bakpapier.
 4. Mix nu op lage snelheid de zonnebloemolie, melk en de vanille essence door het beslag.
 5. Spatel deel voor deel het gezeefde meel door het beslag. Dit wordt nu dik, stevig en vloeibaar. Verdeel dit over 2 kommen.
  zebra-cakeVoeg aan 1 kom de cacao toe en spatel dit door het beslag tot het egaal bruin kleurt (zie foto).
 6. Giet nu afwisselend 50 ml (dit zijn 3 eetlepels) geel beslag en een deel (50 ml) bruin beslag in de cakevorm. (zie foto).
  zebra-cake
  Foto boven: giet afwisselend geel en bruin beslag in de cake vorm.
  Foto onder: Trek met een prikker mooie lijnen naar het midden van de cake.

   

 7. Het beslag glijdt vanzelf naar de zijkant van de cakevorm. Probeer te eindigen met bruin beslag.
 8. Trek met een satéprikker vanuit het midden lijnen naar de zijkant van de cakevorm. Er ontstaat een soort van spinneweb.
 9. Tik met het bakblik een paar keer op het aanrecht. Eventuele luchtbellen verdwijnen hierdoor. Bak de cake 55 minuten op 160º in de hetelucht oven of 50 minuten op 180º in een gewone oven. Laat de cake afkoelen op een rooster. Klaar!
  zebra-cake
  Zebra cake, met een prachtig lijnenspel!

  zebra-cakeTip: Ik had het idee dat de cacao te zwaar was en gelijk naar de bodem zakte. Beter is misschien om eerst de cacao te mengen met een beetje beslag. Daarna mengt u dit door de rest van het gele beslag.

Tip: Schenk het beslag consequent vanuit het midden. Niet wrijven, het beslag glijdt vanzelf naar de zijkant.

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema ? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

 

3 gedachtes over “Zebra cake

Geef een reactie