Zebra cake, maar dan gestoomd!

gestoomde-zebra-cake

Vorige week bakte ik een zebra cake op de welbekende traditionele manier: in de oven en dan ook echt volgens recept uit het Moluks basis kookboek. Immers, deze cake is een authentiek Molukse lekkernij dat tevens één van de populairste recepten is onder de leden van de Molukse receptenpagina op Facebook.

Tijdens het aansnijden van de cake was het even spannend of het patroon wel net zo duidelijk en zichtbaar zou zijn als ik hoopte. De cake was zeker gelukt, alleen zou ik willen dat het streepjespatroon nóg duidelijker was! Dus ging ik op zoek naar andere mogelijkheden en technieken; online vond ik een recept van zebra cake, maar dan gestoomd! Wat lekker en ook het streeppatroon was mooi en duidelijk. Het leek mij leuk om dit recept uit te proberen. Door het recept van deze cake met verschillende baktechnieken te maken, wordt het voor mij duidelijk welke methode beter werkt voor deze lekkernij. En u kunt zelf oordelen, welke manier het best bij u past! Kijkt en bakt u met mij mee?

Benodigdheden gestoomde zebra cake:

gestoomd-zebra-cake-

 • 4 eieren
 • ½ el SP
 • 200 gr bloem
 • 200 gr suiker
 • 1½ el cacaopoeder
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 65 ml kokosmelk.

Bereidingswijze:

 1. Mix de eieren, de suiker en de SP, 10 minuten tot een dik beslag. Zeef intussen de bloem en het cacaopoeder en zet dit opzij.
 2. Bedek de cakevorm met bakpapier (ik gebruikte er één met 20cm doorsnede). Vul de stoompan met water en breng dit aan de kook. Dek het deksel af met een theedoek, dit voorkomt dat er water in het beslag druppelt.
 3. Spatel na 10 minuten mixen de kokosmelk door het beslag. Doe daarna hetzelfde met de zonnebloemolie.
 4. Voeg de gezeefde bloem in 4 delen door het eibeslag en verdeel dit daarna in 2 kommen.
 5. Foto 1: Voordat u het cacaobeslag maakt, neemt u eerst 3 el beslag apart en roert u het cacao erdoor. Daarna mengt u dit door de kom met het resterende wit beslag.
  gestoomde-zebra-cake
 6. Foto 2: Tijd om de cakevorm te vullen! Begin met 3 el wit beslag en schep daarna 3 el cacaobeslag bovenop. Dan weer wit beslag en ga zo door tot al het beslag op is. Probeer te eindigen met donker beslag. Steeds in het midden gieten, het beslag glijdt vanzelf naar de zijkant.
 7. Foto 3: Trek met een (saté)prikker lijnen vanuit het midden naar de zijkant. Een soort spinnewebtekening ontstaat nu.
 8. Stoom de cake 45 minuten op hoog vuur. Check na zo’n 25 minuten of er misschien kokend water bijgevuld moet worden.
 9. Foto 4: Klaar !!
  gestoomde-zebra-cakegestoomde-zebra-cakeTip: Als het beslag niet goed wegglijdt, tikt u een paar keer met de vorm op het aanrecht. Het oppervlak wordt dan wat egaler, het beslag glijdt nu makkelijker naar de zijkant.

CONCLUSIE: Ik heb ervaren dat stomen mij meer aansprak, waarschijnlijk omdat ik gewend ben om vaker koekjes met de stoompan te maken. Wat cake betreft vind ik dat het 2 verschillende cakes zijn geworden, eigenlijk niet te vergelijken. De traditionele zebra cake van vorige week is echt een cake uit de oven en dat proefde je echt. Deze gestoomde uitvoering rook en smaakte naar roti kukus, waarschijnlijk omdat de ingrediënten veel overeenkwamen. Wel vond ik de lijnen en streeppatroon van de gestoomde cake mooier uitkomen. Maar voor beiden geldt: een aanrader!

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema ? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

5 gedachtes over “Zebra cake, maar dan gestoomd!

Geef een reactie