Sambal goreng tempéh kering

sambal-goreng-tempéh-kering

Onlangs deed ik mijzelf het kookboek “de Bijbel van de Indonesische keuken” van Maureen Tan cadeau. Een prachtboek met 230 recepten uit de Indonesische eilandkeukens, een waar culinair naslagwerk voor de beginnende als de ervaren thuiskok!
sambal-goreng-tempéhHet kookboek is onderverdeeld in de bekendste eilanden, met elk zijn/haar verscheidenheid aan gerechten, ingrediënten en smaken. Een soort van culinaire reis door Indonesië, heel overzichtelijk maar ook leerzaam! En jáá … rendang was te vinden in het hoofdstuk Sumatra en jááá …. de loempia’s vond ik onder de keuken van Midden-Java (Semarang).
Interessant om te lezen dat de keukens onderling erg kunnen verschillen, terwijl het toch om één land gaat. Echt overheerlijke gerechten en recepten worden er beschreven; bekende gerechten zoals babi pangang, bami goreng en sambal goreng tempéh, welke ik nu met u ga delen! Doet u met Maureen en mij mee?

Sambal goreng tempéh kering

Ondanks dat ik reeds vier tempéh recepten op mijn blog heb staan, waaronder
– oseng tempéh ketjap
sambal goreng teri tempéh
– tempéh kemul
– tahu en tempéh met petéhbonen

heb ik dit traditionele gerecht ‘Sambal goreng tempéh kering’ nog niet uitgewerkt. Maar met het boek de Bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan gaat daar nu verandering in komen!

De bijbel van de Indonesische keuken
De bijbel van de Indonesische keuken
van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang
Score 4.8 van 5 sterren.
€31,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Free shipping!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

 

Benodigdheden (voor 10 personen)

sambal-goreng-tempéh-kering

  • 800 gram tempéh (2 tempéh blokken)
  • 3 sjalotjes
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 sereh stengel
  • 2 salamblaadjes
  • 3 lomboh, of minder/meer als u niet/wel van ‘pedis’ -pittig- houdt
  • 5 cm laos
  • 1 tl trassi
  • 10 petéhbonen, optioneel
  • 50 gr palmsuiker (zie foto)
  • 1 el ‘asem’ -tamarindepulp-(zie foto), geweekt in 2 el heet water
  • 4 el ketjap manis
  • ¾ tl zout
  • wat zonnebloemolie om te frituren.

Bereidingswijze:

  1. Verhit een flinke scheut olie in een pan of wadjan. Snijd ondertussen de blokken tempéh in dunne reepjes. Frituur de tempéh krokant en goudbruin. Laat dit uitlekken op wat keukenpapier.
  2. Pel de sjalotjes en snijd ze in dunne plakjes; pel de teentjes knoflook; kneus de serehstengel en leg er een knoop in; snijd de lomboh in dunne ringen.sambal-goreng-tempéh-kering
  3. Giet de overtollige olie uit de pan/wadjan. Verhit de wadjan opnieuw en fruit er de sjalotjes, de sereh stengel, salamblaadjes en lombohringetjes op middelhoogvuur. Pers de teentjes knoflook erboven uit.
  4. Voeg de laos, trassi en eventueel de petéhbonen toe. Meng alles goed; week ondertussen in een kom de asem in 2 el heet water.
  5. Doe de palmsuiker bij de bumbu en breng het op smaak met het zout, de tamarindepulp en de ketjap manis. Meng alles goed door elkaar en laat dan de bumbu 5 minuten afkoelen.
  6. Meng de gefrituurde tempéh erdoorheen. En klaar is het gerecht!
    sambal-goreng-tempéh-kering
    Sambal goreng tempéh kering, sticky en spicy!

    sambal-goreng-tempéh-keringTip: Volgens Maureen Tan is de tempéh luchtdicht afgesloten een paar weken houdbaar. (bij ons thuis gaat dit het niet redden!)

Tip: Dit recept is bedoeld voor 10 personen. Halveert u gerust alle ingrediënten als u niet zo’n flinke hoeveelheid wilt maken!
Succes!

6 gedachtes over “Sambal goreng tempéh kering

  1. W. Suparmo (@WSuparmo1) says:

    Ook gezond.Anti kolesterol anti triclysiride an geen vetten.Ook mischien anti kanker en covid-19.In de kampung gaan mensendood niet door welvaartziekten zo als hartverlamming.Maar meer door invectie ziekten wegens de hiegieniesse toestabnt.

Geef een reactie