Tijdens een vakantie in Bali zo’n 16 jaar geleden, volgden mijn zusje en ik een workshop Balinees koken. De groep bestond uit zo’n 6-8 belangstellenden; ‘s morgens vroeg vertrokken we met de kok en de deelnemers naar de locale pasar, waar alle verse kruiden prachtig torengewijs waren opgestapeld. Een bont schouwspel met felle kleuren en exotische geuren. De marktkoopvrouwen zaten op hun gemak naast de koopwaar, zwerfhonden liepen rond en overal waren kakkerlakken en vliegen te zien. Tegen deze rumoerige achtergrond probeerde de kok een uitleg te geven over alle verse kruiden en vertelde hij waar het allemaal voor gebruikt werd. Toendertijd dacht ik over voldoende kennis van namen, gebruik en hoeveelheden te beschikken en stond ik er compleet anders in dan tegenwoordig; de informatie ging dan ook helaas volledig langs mij heen. Nu vind ik dat echt zó jammer en denk ik regelmatig aan dit verloren moment. Ik zou de workshop nu opnieuw willen doen! Misschien ooit na deze Corona periode, wie weet?
Balinese bumbu
In de Balinese keuken wordt gebruik gemaakt van een “allround” bumbu. Deze kruidenpasta waar veel ingrediënten ingaan, vormt de basis voor veel gerechten. Men maakt deze ‘base gede’ dan ook in grote hoeveelheden die ingevroren worden en voldoende is voor meerdere gerechten. Deze kruidenmix wordt door het gerecht geroerd, maar er wordt wel naar eigen smaak gekookt. De kookvaardigheden worden verbaal van generatie op generatie overgedragen.
Telor bumbu Bali
Dit eigerecht is een gerecht, dat zowel zoet, ‘pedas’ -pittig- als kruidig smaakt. Het recept is afkomstig uit het kookprogramma “Zoals alleen oma dat kan” waarbij Danny Jansen op bezoek gaat bij Indisch oma’s met ieder haar bijzondere recept. Zelf twijfel ik of het echt om een authentiek Balinese bumbu gaat vanwege het geringe aantal specerijen … Zeker is wel dat het heerlijk smaakt! Heel makkelijk te maken, ook niet verkeerd! Doet u met mij mee?

€27,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Free shipping!
Benodigdheden: (voor 3-4 personen)
- 4 eieren
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode lomboh
- schijfje verse laos, of 2 tl laospoeder
- 1 el sambal oelek, u kunt het zo heet maken als u zelf lekker vindt
- 1-2 el gula djawa, palmsuiker
- 1 djeruk purutblad
- 50 ml water
- 1 tomaatje
- 50 ml santen, kokosmelk
- wat zonnebloemolie om te bakken.
Bereidingswijze:
- Kook de eieren in circa 8 minuten hard. In de tussentijd maalt u de ui, de knoflook, laos en de lomboh fijn in een staafmixer. Dit wordt de bumbu.
- Pel de eieren en zet opzij. Verhit wat zonnebloemolie en fruit op laag vuur de bumbu, de sambal, gula djawa en het djeruk purutblad lichtjes aan. Het begint nu lekker te ruiken in huis!
- Voeg de eieren en het water toe, meng alles goed door elkaar.
Laat de bumbu op laag vuur rustig indikken. - Snijd de tomaat in kleine stukjes en voeg dit toe aan het gerecht. Het vuur blijft laag, opdat de tomaatstukjes rustig opgenomen worden. Dit duurde bij mij zo’n 2 minuten.
- Schenk op het laatst de kokosmelk erbij en laat dit indikken.
Zelf heb ik wat zout naar smaak toegevoegd. Klaar !!telor bumbu bali, met een lekkere ingedikte saus
Tip: Ik heb per persoon 1 ei aangehouden. Als u de eieren opensnijdt en mooi op een schaal of bord presenteert, ziet het gerecht er mooi en smakelijk uit. Het oog wil ook wat!
Schep hierbij wat saus om en op de eieren, lekker!
Tip: Een geschikt gerecht voor de vegetarische liefhebber!
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Ik geniet van uw gerechten, pas de spekkoek cake gemaakt, was heerlijk. Dank u wel voor de heerlijke gerechten.
Hi Shirley, fijn dat de spekkoek cake gelukt is!
Bedankt voor je reactie!
Ik dacht altijd dat je gerechten met kokos niet kon invriezen?
Hallo Lon,
Ik weet niet beter dan dat je kokos gewoon kon invriezen. Tenminste, dat doe ik wel met mijn kue lapis, sambal goreng buncis en sayur lodeh. De kelapa muda bij de toko’s ligt toch ook gewoon in de vriezer …?
Maar schroom niet om je kennis te delen, daar leren we allemaal van!
Bedankt voor je reactie!
de spekkoekcake is vast recept voor feestjes en de gewone spekkoek ook, alle gerechten doen mij aan mijn oma denken, zo lekker
Hi Mirjam, het doet mij goed dat gerechten en geuren jou aan je oma doen denken! Toch enigszins traditioneel koken dus…
Als ik 200ml. Kokosmelk nodig heb ,vries ik de andere helft gewoon in hoor, gaat prima!
Gr. Jannie
Precies Jannie, dat doe ik dus ook! Gewoon invriezen en ontdooien en gebruiken als je kokosmelk/santen nodig hebt…
de spekkoekcake komt elke verjaardag op tafel, als ik hem niet maak komt er gemopper. Veel makkelijker als de standaard spekkoek. Vindt indo eten lekkerder als hollandsepot
Haha Mirjam, dat wordt vaak spekkoekcake bakken dus…