Kue Bendera, oftewel ‘vlaggenkoek’

vlaggenkoek-kue-bendera

Een aantal keer per jaar maken mijn vriendinnen en ik een ‘kokkerel-afspraak’. Gezellig de hele dag bij elkaar komen en samen een recept uitwerken. Dit recept is vooraf door ons uitgekozen en het mooiste is als niemand van ons dit gerecht, snack of hapje ooit eerder heeft gemaakt. Zo ook met deze kue bendera, oftewel ‘vlaggenkoek’. Mijn vriendin stelde dit receptje voor en oh, wat een goede keuze! Voor ons alle drie was het de eerste keer, we wisten ook niet hoe de cake zou smaken en we hadden er ook geen herinneringen aan. Spannend! Een recept was zó gevonden en wel uit het kookboek van Ciska Cress “Indonesische hapjes, koekjes en drankjes” !

Indonesische hapjes, koekjes & drankjes
Indonesische hapjes, koekjes & drankjes
Score 4.7 van 5 sterren.
€23,98
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Free shipping!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Ciska Cress

Voordat ik met u aan de slag ga met dit recept, wilde ik toch eerst een stukje over Ciska Cress met u delen. Waarom? Omdat Ciska Cress het hart op de goede plaats had, helaas is zij zo’n drie jaar geleden weggevallen.  Ondanks dat ze al tientallen jaren in Nederland woonde -ze was in 1950 geboren in Jakarta- hield ze zich jarenlang bezig met ondersteunende projecten in Indonesië. Deze projecten zorgden voor de bouw van scholen voor  kansarme kinderen, zodat ook zij weer een toekomst hadden. Voor deze projecten reisde zij regelmatig naar haar geboorteland.
Regelmatig ontmoetten mijn vriendinnen en ik haar op pasar malams, waar zij een standje beheerde met creatieve handwerkjes en hebbedingen. De opbrengst ervan ging naar zo’n project in Indonesië, evenals de opbrengst van bovengenoemd kookboek. Ciska Cress, wiens recepten ik graag gebruik … Met recht een begrip in de wereld van de Ind(ones)ische kookkunst!

Kue Bendera

Benodigdheden:kue-bandera

  • 1 pakje hungkweemeel van 120 gram
  • 1 blik santen (4 dl)
  • 8 dl koud water
  • 100 geraspte kokos
  • 300 gr suiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • snufje zout
  • rode en blauwe voedingskleurstof, te koop bij de toko.

Bereidingswijze:

  1.  Meng alle ingrediënten, behalve de kleurstoffen, in een grote kom. Begin eerst met de droge ingrediënten zoals de hungkwee, suiker, vanillesuiker en zout. Roer goed door en voeg daarna de ‘natte’ ingrediënten toe.kue-bendera
  2. Verdeel het beslag over 3 pannen, wij hebben eerst het beslag gewogen en daarna verdeeld, 1.750 cl:3=585 cl per pan (zie foto 3). Laat de inhoud van de eerste pan wit, maak die van de tweede pan met een paar druppels rode kleurstof rood, voorzichtig niet te veel en voeg aan die van de derde een paar druppels blauwe kleurstof toe.
kue-bendera-vlaggenkoek
Kue bendera, zó leuk om dit te maken! Vrolijke kleurtjes …

3. Spoel een schaal of springvorm om met koud water. Kook al roerend het rode mengsel tot het dik wordt, het beslag begint te ‘ploppen’. Giet dit als eerste vlaggenstrook in de schaal of springvorm en zet opzij.
4. Kook daarna het witte mengsel of dezelfde manier en giet het voorzichtig op het rode mengsel. Strijk dit glad met een spatel. Herhaal dit ook met het blauwe mengsel.
5. Laat de koek afkoelen en vervolgens een paar uur opstijven in de koelkast. U hoeft dit niet te bedekken of af te sluiten, hierdoor ontstaan er wasemdruppels die op de koek kunnen vallen.
6. Als de koek afgekoeld is, stort u het op een platte schaal of bord en snijdt u hem in plakken. Simpel toch en zó lekker!vlaggenkoek-kue-bendera

vlaggenkoek-kue-bendera

Tip: Als u voor een springvorm kiest, raad ik u aan de bodem te bedekken met bakpapier. Dit dekt nl het merkje van de springvorm af, welke anders zichtbaar wordt op de bodem van de koek. En dat staat best raar ….
Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

 

 

4 gedachtes over “Kue Bendera, oftewel ‘vlaggenkoek’

Geef een reactie