Satéh tahu

satéh tahu

Zoals enkelen van u misschien wel weten, kook ik sinds kort afhaalmaaltijden en maak ik snacks op bestelling. Onlangs heb ik echter een aanvraag gecancelled, omdat het ging om vegetarische snacks. Iets dat ik nog nooit gemaakt had en waar ik mij nog nooit in had verdiept. Best vreemd eigenlijk, want de Ind(ones)ische keuken leent zich uitstekend voor een vegetarisch eetpatroon met zijn vele heerlijke gerechten zonder vlees, kip of vis.

Tahu/tofu als vleesvervanger

De redenen waarom mensen overgaan op een vegetarisch eetpatroon kunnen nogal uiteenlopen. Dit kan om bijvoorbeeld economische redenen zijn, om gezondheidsredenen of misschien wel vanuit een milieubewustere principe.
De Ind(ones)ische keuken leent zich uitstekend voor een eetpatroon zonder vlees. Gerechten waarin natuurlijk veelvuldig soja wordt gebruikt, grondstof voor tahu en tempéh. Ind(ones)ische vleesvervangers bij uitstek en sinds enkele jaren makkelijk te verkrijgen in de schappen van supermarkten en Turkse groenteboeren.
Veel mensen vinden tahu/tofu naar niks smaken, maar dat is juist de sterke kant van dit product. Door zijn neutrale smaak neemt het gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten en kruiden over; ideaal dus om te marineren, te wokken, frituren of te stomen. Zie ook mijn artikel perkedel tahu, een makkelijk te maken bijgerecht en snack van tahu, prei en selderij.
Wij gaan nu tahu marineren om er smaak aan te geven en daarna gaan we ‘goreng’ -bakken-. Laten we beginnen!

SATÉH TAHU

Ingrediënten (voor ongeveer 14 satéh stokjes):

satéh-tahu
Ingrediënten satéh tahu
 • blok tahu
 • 1½ tl ketumbar
 • 2 tl suiker
 • 2 tl knoflookpoeder
 • snufje zout
 • sap van een ½ citroen
 • 3 el ketjap manis
 • zonnebloemolie om te ‘goreng’.

Bereidingswijze:

 1. Snijd de tahu in 7 plakken en breng ze op smaak met een snufje zout. Snijd ze daarna in blokjes.satéh-tahu
 2. Meng nu alle ingrediënten, op de olie na, in een kom: de ketumbar, suiker, knoflookpoeder, het citroensap, de kecap en een snufje zout. Meng dit goed door elkaar en marineer hierin de blokjes tahu voor 1 uur. In de tussentijd zetten we de satéhprikkers in een glas met warm water, zodat ze tijdens het rijgen niet gaan splijten.
 3. Na dit uur deppen we de blokjes wat droog met keukenpapier. De marinade zal hierdoor wat uitdrogen, maar we willen toch dat de blokjes tahu wat krokant worden. Door de combinatie van vloeistof (ketjap) en doordat tahu veel water bevat, wordt het lastig om de tahu krokant te krijgen. Dus: droogdeppen voordat we de blokjes in de olie bakken. Laat ze hierna uitlekken op wat keukenpapier.
  4. Rijg de blokjes tahu aan de satéhstokjes, zo’n 4 stuks per prikker.

  satéh-tahu
  Rijg de blokjes tahu aan de prikker.

  Klaar !! Ze zijn lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of bij een ander lekker groentengerecht. Ook kunt u er een pittige pindasaus of een zoete chilisaus bij serveren, zalig en het maakt het helemaal af!satéh-tahu

satéh-tahu

Tip: Satéh tahu kunt u zowel warm als koud eten. De prikkers zien er leuk uit; presenteer ze op een langwerpige schaal of schik ze rondom op een rond bord. Eet smakelijk!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

7 gedachtes over “Satéh tahu

  1. deindomama says:

   Hoi Marga!
   Ik heb deze tahu sateetjes nog niet op de BBQ uitgeprobeerd, dus zou het echt niet weten! Ik zou dan wel het rooster vooraf goed invetten ivm aankoeken of plakken…
   Als je het gaat proberen, laat je mij weten hoe je het aangepakt hebt? Succes!

   (Marga Bosch uit Utrecht Overvecht?)

  1. deindomama says:

   Hi Marga!
   Wat leuk om te lezen dat mama jou geïnspireerd hebt om vaak Indisch te koken! Wat kon zij lekker koken hè, dat weet jij vast nog wel!

   En te gek dat de saté tahu gewoon op de BBQ kan, fijn ook voor andere lezers om dit te weten! Bedankt dus voor je feedback, blij mee…
   Groetjes, Hedy.

Geef een reactie