Pastel de Nata pandan

pastel-de-nata-pandan

De eerste keer dat ik deze koekjes proefde was in Lissabon tijdens een stedentripje met ons gezin. Onze meiden kenden deze lekkernij blijkbaar al en lieten mij dit koekje proeven. Ik vond ze er eigenlijk fantasieloos en niet bijzonder uitzien, maar mijn mening veranderde op slag nadat ik er een hap uit had genomen! Wauww, zó lekker! Heerlijk knapperige koekjes van bladerdeeg met een heerlijke vulling van banketbakkersroom… yumm!

Pastel de Nata

Pastel de Nata zijn volgens Wikipedia een van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. Een bakkerij uit een wijk in Lissabon heeft het gebakje beroemd en berucht gemaakt. Het koekje is zó populair dat er busladingen vol toeristen langs deze Pasteleria (bakkerij) rijden om ze te proeven. En dat begrijp ik volkomen!

Pastel de Nata pandan

Wat hebben deze koekjes met de Ind(ones)ische keuken te maken? Helemaal niets! Maar ik vond deze koekjes er zó fantasieloos uitzien, dat ik mij graag liet inspireren door Francis Kuijk , de finaliste van het 4e seizoen van Heel Holland Bakt. Zij gaf deze koekjes een boost door pandan aan de roomvulling toe te voegen. Klik hier om haar recept te bekijken. De pastel de nata zien er door de groene pandankleur nu veel aantrekkelijker uit, het oog wil ook wat! “Portugal meets Indo” was de uitspraak van mijn dochter toen ik haar een foto van deze pandan gebakjes liet zien. Doet u met mij mee? Onderstaand recept komt van de website van 24Kitchen en is eenvoudig te maken.

  • Ingrediënten (voor 12 stuks):pastel-de-nata-pandan

  • 6 plakjes (roomboter) bladerdeeg
  • 250 ml melk
  • 75 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 el bloem
  • 1 vanillestokje
  • druppeltje pandanpasta
  • kaneel en evt. poedersuiker voor de garnering.

Bereidingswijze:

  1. Halveer het vanillestokje en schraap het merg met de botte kant van een mes eruit. (foto 1)
  2. Voeg dit aan de melk toe, samen met de helft van de suiker. Het vanillestokje kun je ook erbij doen, dit zorgt voor een volle smaak. Laat de melk koken.pastel-de-nata-pandan

3. Scheid de eieren, meng de bloem en de overige suiker met de eierdooiers en klop dit  tot een glad papje. (foto 2)

4. Voeg een flinke scheut gekookte melk uit de pan over dit bloempapje, roer dit goed door. Giet dit bloempapje terug in de pan en kook al roerend gaar. Druppel nu wat pandanpasta door het roommengsel. Verwijder het vanillestokje. Blijf zo’n 2 minuten roeren en zorg dat de room lekker indikt.

5. Giet deze heerlijke pandanroom op een plat bord of schaal, dat je van te voren met water afgespoeld hebt.
Sluit dit af met huishoudfolie, zo ontstaat er geen vel en laat dit afkoelen in de ijskast.(foto 3)

6. Ontdooi de bladerdeegplakjes 3 minuten; bestrijk ze met water en leg 3 plakjes bladerdeeg op elkaar. Rol ze daarna op en verpak de rolletjes met plastic folie. Laat de rolletjes ‘opstijven’  in de koelkast. (foto 4)

7. Verwarm de oven voor op 220C. (gewone ovenstand, dus niet de heteluchtoven. Snijd de rol in 6 plakjes van circa 1,5 cm dik. Vorm hiervan bakjes en leg deze in een ingevette muffinbakplaat. Doe dit ook met de andere rol.pastel-de-nata-pandan

8. Verdeel de room in de bakjes en bak de koekjes ongeveer 18 – 20 minuten in de oven tot er bruine plekjes aan de bovenkant verschijnen.

pastel-de-nata-pandan
pastel de nata pandan

Verwijder de koekjes uit de bakplaat en laat afkoelen op een rooster.
Meng de poedersuiker met het kaneelpoeder en bestrooi de koekjes ermee. Serveer ze direct, lauwwarm en vers zijn ze ‘op z’n lekkerst’! Klaar !pastel-de-nata-pandan

Lees ook mijn artikel Ontdek en beleef Lissabon en geniet met ons mee!

 

 

Geef een reactie