Nasi kuning

nasi-kuning

Nasi kuning wordt in Indonesië gegeten bij speciale gelegenheden. Het wordt gemaakt van witte rijst waaraan ‘kunyit’ –geelwortel- wordt toegevoegd, die de rijst warmgeel kleurt. Deze gele kleur staat voor geluk en een nieuw begin. Het wordt vaak bij een geboorte geserveerd, maar ook een nieuw huis, een nieuwe baan en een huwelijk zijn redenen om een nasi kuning maaltijd aan te bieden. Tijdens deze feestelijkheden wordt de gele rijst vaak in de vorm van een toren, een ‘tumpeng’ -hoorntje- geserveerd, waarbij het feestvarken de eerste schep rijst neemt.

Nasi kuning

Nasi kuning staat bij de Indo’s en Indonesiërs bol van de symboliek. Dit uit zich zowel in de kleur als in de kegelvorm waarin deze gele rijst vaak gepresenteerd wordt. Deze kegel symboliseert een berg, dé plek waar goden huizen. Door het serveren van nasi kuning in deze traditionele vorm vraag je de goden om hun zegen.
Toen wij jaren geleden ons eerste huis kochten en dit met familie en vrienden wilden inwijden en vieren, maakte mijn moeder volgens traditie ook zo’n ‘tumpeng’ met nasi kuning klaar. De Indopapa en ik schepten wat rijst op en strooiden dit in onze (kale)tuin. Symbolisch vierden wij hiermee onze gezamenlijk nieuwe begin; het feest kon beginnen!
Zullen we aan de slag gaan?
Bol.com Algemeen
Bol.com Algemeen

Nasi kuning (voor 5 personen)

Ingrediënten:

 • 500 gram rijst (lange korrel, dus niet gebroken)
 • 2 blikjes kokosmelk, ik koos voor een merkloze variant (zie foto)
 • 200 ml water
 • 1-2 tl kunyit, niet te veel anders wordt het geheel te bitter
 • slokje water om de kunyit hierin op te lossen
 • 2 x salamblad
 • 2 x pandanblad
 • 1 stengel sereh
 • flinke tl zout.nasi-kuning

Bereidingswijze:

 1. Was de rijst in een pan met water en spoel dit troebele water weg; herhaal dit een paar keer tot het water helder is.  Giet het water af door de rijst in een zeef te doen.
 2. Zet de kokosmelk en water op samen met de salambladeren, sereh en de pandanbladeren.

  nasi-kuning
  Leg een knoop in de pandanbladeren.
 3. Leng de kunyit aan met wat water (zie foto hierboven) en giet het mengsel bij de pan met water.
 4. Laat het water koken op hoog vuur, voeg daarna de gewassen rijst toe. Laat het water opnieuw koken en voeg zout toe.
 5. Zet het vuur laag en laat de rijst de kokosmelk goed opnemen door dit steeds met een rijstlepel om te scheppen. Blijf erbij en zorg dat de rijst niet aankoekt. Dit zal zo’n 15 minuten duren.
 6. De rijst is nu klef; toen ik het voor de eerste keer maakte, dacht ik echt dat het niet meer goed zou komen. Maar ik kon van mijn moeder nog herinneren, dat zij de pan met nasi kuning nog een uurtje zónder deksel op het aanrecht liet staan. De rijst gaart gewoon door en kan gelijk ‘indrogen’!
  nasi-kuning
  Laat de rijst een uurtje zonder deksel even nagaren en ‘indrogen’.

   

 7. Schep deze nasi kuning daarna over in de gaatjespan van een stoompan. Doe het deksel erop en stoom de rijst op hoog vuur zo’n 30 minuten gaar.
 8. Het beste resultaat, lees: mooie droge korrel, kreeg ik door deze gestoomde rijst toch nog weer zonder deksel te laten staan alvorens u de borden opschept! Verwijder de kruiden voor het presenteren uit de pan. KLAAR! nasi-kuning
nasi-kuning
Mooi droge korrel…

Tip: U presenteert nasi kuning echt feestelijk met wat reepjes omelet, schijfjes komkommer, ‘bawang goreng’ –gebakken uitjes- en wat ‘seroendeng’ -geroosterde, geraspte kokos-. Klik hier voor het recept van dit heerlijke bijgerecht!

Selamat makan! Eet smakelijk!

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

5 gedachtes over “Nasi kuning

   1. Sylvia says:

    Beste IndoMama,
    Binnenkort wil ik uw Nasi Kuning recept gebruiken. Ik las dat u 2 blikjes kokos gebruikt. Zijn dat twee blikjes van 200ml?
    Ik wacht uw reactie af 🙂
    Groetjes,
    Sylvia

    1. deindomama says:

     Hoi Sylvia, het gaat om 2 blikjes van elk 400 ml, zie de foto met ingrediënten. Mocht u dat te zwaar vinden, kunt u 1 blikje vervangen door 400ml water.

     Succes met de nasi kuning!
     De Indomama.

Geef een reactie