Ayam ketjap manis pedis

ayam-ketjap-manis-pedis

Laatst wilde ik een recept uitproberen van kip in een zoete, hete saus. Ik wilde wat meer variatie in mijn weekmenu dat ik elke week aanbied, voor wat betreft de vlees/kipgerechten. Kip doet het altijd goed: het is veelzijdig, je kunt er ontzettend veel gerechten mee maken en het is goed betaalbaar en lekker! Nu heb ik al enkele recepten met kip op mijn blog, zoals bijvoorbeeld ayam rica rica en ayam opor, maar nog niet ééntje met een lekker zoet, heet sausje. En dan wilde ik het sausje het liefst ingedikt en stroperig, mmmm….. Het werd dus het gerecht Ayam ketjap manis pedis!

Ketjap

Het zoete en stroperige effect kreeg ik dus onder andere door het gebruik van ketjap manis. Ketjapsaus wordt gemaakt van de zwarte sojabonen en er zijn drie varianten: ketjap manis (zoet), ketjap asin (zout) en ketjap sedang (mild). Ketjap manis wordt in de Ind(ones)ische keuken het meest gebruikt en is dan ook de meest bekende. Deze ketjap is gezoet, dikker en stroperiger dan de andere twee soorten. Het wordt gebruikt bij de bereiding van gerechten, maar kan ook later als smaakmaker toegevoegd worden. Vandaar dat er in Indonesië behalve het potje sambal, óók een flesje ketjap manis op tafel staat. Dit kan naar behoefte gebruikt worden.
Zullen we beginnen met de Ayam ketjap manis pedis?

Ayam ketjap manis pedis (voor 3-4 personen)

ayam-ketjap-manis-pedisIngrediënten:

 • pond kipdijfilet
 • sjalotje
 • 1 kleine, gele ui
 • 1 of 2 lomboh (of meer, u kunt het zo pedis maken als u zelf wilt)
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 djeruk purut (citroenblad)
 • schijfje djahé of eventueel 1½ tl djahépoeder
 • 1 tl tamarindepasta, ‘asem’
 • 1½ el ketjap manis
 • ½ el ketjap asin
 • 1 el tomatenketchup
 • 1 el chilisaus/loempiasaus/sriracha saus
 • 80 cl gekookt water
 • 1 tl suiker
 • snufje nootmuskaat, snufje zout.

Bereidingswijze:

 1. Snijd de kipdijfilet in stukken en breng het op smaak met wat zout. Frituur de kipstukken 3-4 minuten in hete olie. Gebruik hierbij een deksel.
 2. Schil het sjalotje en de teentjes knoflook en wrijf dit fijn samen met de lomboh.ayam-ketjap-manis-pedis
 3. Schil de gele ui en versnipper dit in kleine stukjes. Zet opzij.
 4. Bak bovenstaande bumbu in een wadjan licht aan; voeg de halve gele, gesnipperde ui toe. Daarna mogen de djeruk purut en de schijfjes djahé erbij.
 5. Als de ui glazig ziet, doet u de tamarindepasta, de tomatenketchup, de chilisaus en het water erbij. Dit alles met een snufje nootmuskaat. Roer goed door en laat de saus op klein vuur sudderen. Blijf roeren.
 6. Voeg de kipstukken en de overige uisnippers erbij en besprenkel dit met wat saus. Laat de saus indikken op klein vuur en blijf roeren. Klaar !!ayam-ketjap-manis-pedis

ayam-ketjap-manis-pedis

Tip: Voor de presentatie kunt u wat schuingesneden lente-ui en/of rode lomboh over het gerecht strooien. De kleuren zullen deze kipstukjes nóg smakelijker laten uitzien!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 gedachtes over “Ayam ketjap manis pedis

 1. Francisca says:

  Heerlijk Cynthia, ik ga jouw recept uitproberen. Tip: ik maak de saus dikker door een papje te maken van een beetje aardappel zetmeel en wat water en dit toe te voegen aan het gerecht, goed roeren anders gaat het klonteren 😉.

Geef een reactie