Koho koho

koho koho

Een tijd geleden was ik uitgenodigd voor een gezellige  kumpulan, een bijeenkomst waar (Indo)foodies bij elkaar kwamen. Behalve elkaar (beter) leren kennen, foodstories delen en tips en tricks bespreken, ging een groot deel van de gesprekken natuurlijk over ‘ETEN’. Nu was dit niet zo moeilijk, iedereen die aanwezig was had qua werkzaamheden of hobby een nauwe verbondenheid met eten. Tel daarbij op dat Indo’s sowieso van eten houden en het een standaard gespreksonderwerp is.

Koho koho

Ik raakte in gesprek met een kokkie met Molukse roots, de eigenaresse van @Nessie’s Kitchen, Vanessa. Zij had als hapje ‘Koho koho’ (spreek uit: kocho kocho) meegenomen, een traditionele Molukse salade van gestoomde makreel, geroosterde kokos en limoensap. Daarbij serveerde ze gefrituurde cassave erbij, een heerlijke combinatie. Voor mij was het allemaal onbekend, maar het was erg lekker! Gestoomde makreel als hoofdingrediënt van een (Molukse) salade intrigreerde mij sowieso. Ik vond het een uitermate geschikt gerecht voor mijn blog. Vanessa wilde graag het recept delen, met name omdat ze uitging van het motto dat “Moluks eten vaker in kaart gebracht mag worden”…. En, geef haar eens ongelijk! Het onderstaande recept is niet letterlijk haar recept, ik heb bijvoorbeeld een sjalotje in plaats van een gewone ui gebruikt. Puur vanwege de lila kleur, deze vond ik wel mooi passen naast de bleke kleur van de makreel. Ook gebruikte ik een citroen in plaats van een limoen.
Doet u met mij mee?

Koho koho (voor 2-3 personen)

Ingrediënten:

 • 1 gestoomde makreel, te koop bij de supermarkt of markt. De mijne woog ongeveer 400 gram
 • 1 sjalotje
 • 125 gram geraspte kokos
 • 1 citroen of limoen
 • 1 of meer rode lomboh
 • handvol taugé
 • klein bosje selderij
 • 2tl zout.
  koho-koho
  Ingrediënten koho koho

  Bereidingswijze:

 1. Pluis de makreel in kleine stukjes en zorg dat er geen graatjes tussen zitten.
 2. Rooster de kokos in een koekenpan zonder boter of olie; blijf erbij en roer regelmatig om. Zodra het mooi goudbruin kleurt, zet u het vuur uit en laat u de geraspte kokos afkoelen.
 3. Maak de taugé schoon en giet er wat kokend water over. Zo blijft de groente zijn bite behouden.
 4. Was de selderij en snijd het fijn. Snijd de lomboh in schuine ringetjes. Snijd het sjalotje in fijne stukjes.

  Voorbereiding-koho-koho
  Voorbereiding koho koho
 5. Meng de makreel, sjalotje, taugé en de lomboh door elkaar.
 6. Voeg de goudbruine, afgekoelde kokos toe en meng het met de selderij door de salade.
 7. Pers de citroen of limoen erboven uit en voeg zout naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar. KLAAR!koho-koho

U ziet, snel en makkelijk te maken!
Van oudsher wordt deze salade geserveerd met gefrituurde cassave, ‘kasbi’ zoals de Molukkers dit noemen. Ik begreep dat gestoomde aardappel of zoete aardappel ook een mogelijkheid is. Succes!
Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema ? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

14 gedachtes over “Koho koho

  1. Jerry Matulessy says:

   Inplaats van makreel kan je ook zure haring gebruiken. De meeste gebruikte gestoomde cassave of gestoomde aardappelen. Is maar wat je lekker vind….selamat makan

 1. Remi says:

  Deze ga ik op zeker maken.

  Kleine toevoeging aan het recept. Er word gesproken over een “gerookte” makreel.
  “Gerookte” makreel is koud gerookt (onder de 20 graden) en nog rauw, gestoomde makreel word “warm” gerookt en is al gaar.

  Maar… lijkt me een heerlijk recept.

  Remi

   1. Ton Heine says:

    Ik verbaas mij over de verschillende gebruikt makreel. Origineel wordt rauwe makreel gebruikt. Geruime tijd (12uur) marineren in azijn. Ontdoen van vel en in kleine stukjes snijden.
    De taugé ontdoen van de worteltjes!

    1. deindomama says:

     Oeh, dit klinkt wel heel traditioneel!
     Ik denk dat het gebruik van gerookte makreel een stukje gebruiksvriendelijker is…sommige lezers gebruiken zelfs haring…

     Dank je wel voor je reactie!

Geef een reactie