Pittige cassavekroepoek met baladosaus

cassavekroepoek-met-baladosaus

Voordat de Indonesiërs kennis maakten met popcorn en andere Westerse lekkernijen, kenden ze als hapjes alleen ingelegde  of gedroogde vruchten (manisan) en diverse soorten kroepoek en chips. In een tropisch land waar groente en fruit goed gedijen maar snel bederven, is inleggen een manier om dit houdbaar te maken. Ook frituren is een gangbare manier om te conserveren- en dat brengt mij gelijk bij een tweede grote groep populaire snacks: de chips of ‘kripik’! Heerlijk knapperig van bijvoorbeeld cassave, zoete aardappelen, noten of vissenhuid. Kortom … alles dat maar dun gesneden en gefrituurd kan worden!

Cassave

Volgens Veggipedia is cassave de eetbare wortel van een heester en wordt in de Zuid-Amerikaanse en Aziatische keukens veel gebruikt, bijvoorbeeld in plaats van rijst. In de tropen eten ze het zelfs zo vaak dat het de nummer 3 is van meest gegeten koolhydraatrijke producten, na rijst en maïs. Niet vreemd, want de knol is zetmeelrijk en daardoor erg voedzaam.
Al eerder postte ik een recept met cassave, heerlijke chips met maar drie ingrediënten: olie, zout en cassave. In dit recept ga ik een stapje verder: na het frituren dompel ik de chips in een pittig mengsel van lomboh en palmsuiker. De baladosaus, volgens een recept van Maureen Tan, is heerlijk spicy en komt uit haar kookboek ” De bijbel van de Indonesische keuken”.cassave kroepoek

Doet u lekker met ons mee?

De bijbel van de Indonesische keuken
De bijbel van de Indonesische keuken
van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang
Score 4.7 van 5 sterren.
€33,99€27,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Free shipping!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Benodigdheden (voor een kom vol)

  • 250 gram cassave, te koop bij de Jumbo en op de markt
  • ½ tl baking soda
  • 1 tl citroensap
  • 1 liter water
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 rode lomboh, u kunt het zo spicy maken als u zelf lekker vindt
  • (3-5 rode rawits, optioneel. U kunt het zo spicy maken als u zelf lekker vindt)
  • 3 el palmsuiker
  • 1 tl zout
  • ½ tl azijn
  • wat zonnebloemolie om te frituren.
    cassavekroepoek
    Ingrediënten cassavekroepoek met baladosaus

    Bereidingswijze:

  1. Schil de cassave met behulp van een scherpe dunschiller en spoel de knol daarna schoon met water. Snijd met een mandoline, scherp mes of stevige dunschiller de cassave in dunne plakjes. Wees wel voorzichtig tijdens het schillen, de cassave is erg hard en stevig.
  2. Spoel de plakjes schoon om het overtollige zetmeel eraf te krijgen. Week deze plakjes 30 minuten in 1 liter water, de baking soda* en het citroensap. Giet af, laat goed uitlekken en dep droog met keukenpapier.
    (* volgens Maureen Tan gebruik je baking soda om de chips knapperiger te krijgen)
  3. Maal in een ‘cobèh’ of keukenmachine de knoflook, lombohs, (rawits) en palmsuiker met het zout fijn. Roer de azijn erdoor.cassavekroepoek-met-baladosaus
  4. Verhit ruim olie in een wok op hoog vuur. Frituur de cassavekroepoek in porties in enkele seconden bruin en gaar. De cassave heeft niet al te lang nodig. Als eerste wordt de rand van de cassave bruin; als de binnenkant ook een beetje bruin wordt, is het klaar. De buitenrand van de cassave chips is altijd donkerder dan de binnenkant.
  5. Neem de kroepoek met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Fruit de sambal/bumbu op middelhoog vuur al roerend ongeveer 5 minuten in wat olie. Laat de sambal afkoelen en meng daarna de cassavekroepoek erdoorheen. Klaar!!cassavekroepoek-met-baladosaus
cassavekroepoek-met-baladosaus
Lekker als snack, maar ook als bijgerecht op tafel!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema ? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

2 gedachtes over “Pittige cassavekroepoek met baladosaus

  1. Helene says:

    Hoe goed moet de cassave gedroogd worden? Een beetje deppen of echt goed ieder chipje drogen? Er tussen in? Of laat je het ook langer aan de lucht drogen?

  2. deindomama says:

    Hi Helène, ik kan me nog herinneren dat ik met keukenpapier de cassave in de vergiet droog heb gedept. Daarna eventjes aan de lucht gedroogd, ik wilde n.l snel weer verder met het recept.
    Succes!

Geef een reactie