Kue apem

kue-apem

In de zoete Indische keuken gaat een wereld open van bijzondere smaken, geuren, kleuren, ingrediënten en bereidingswijzen. Er zijn gestoomde kokoscakejes, meerkleurige puddingachtige lekkernijtjes, gefrituurde tapiocaballetjes, zwarte rijstepap, groene gevulde pannenkoekjes en gegiste zoete rijst.
Veel zoetigheden zijn geschikt als ontbijt, zoals ketan met klapper en suiker, andere als gebak bij koffie en thee (dadar gulung, klappertaart, kue mangkok, spekkoek…), als nagerecht bij Indische etentjes, zoals kue lapis, kue pisang, kue talam, of zomaar als tussendoortje. Opvallend hierbij is, dat er bijna altijd kokosmelk of kokoswater gebruikt wordt. Op zich niet vreemd, kokospalmen groeien gewoon aan de kant van de weg en kokosmelk-en water is dus makkelijk verkrijgbaar. Bovendien heeft verse kokos een volle smaak en kan zowel geraspt als gedroogd gebruikt worden. Kortom, een favoriet ingrediënt!

Kleurstof

In de zoete Indische keuken wordt dikwijls gebruik gemaakt van kleurstof, waarbij rode en groene kleurstof het meest gebruikt wordt. Het weglaten van kleurstof is altijd mogelijk, maar het wordt gezien als minder authentiek. Immers, een sponscake zonder de bekende groene pandankleur is toch geen ‘echte pandancake’? In  het huidige Indonesië deinst men er niet voor terug om koekjes en gebak lila, oranje, geel en blauw te kleuren. Op Pinterest en Instagram staan prachtige foto’s van heerlijke koekjes in de meest prachtige kleurstellingen.
Ook bij dit recept van kue apem, waarbij ik geïnspireerd ben door een kokkie op Youtube, wordt oorspronkelijk rode kleurstof met een smaakje gebruikt. Ik had echter nog een flesje ‘Mocca Pasta’ van het merk KupuKupu staan. Gebruik hierbij een paar druppels tot de gewenste kleur is bereikt! Zullen we beginnen?

Kue apem

Benodigdheden (voor een volle bakblik of ongeveer 14 koekjes):

 1. 250 gram rijstemeel
 2. paar druppels kleur en/of smaakstof naar keuze
 3. 150 gram suiker
 4. 550 ml kokoswater, ik heb dit bij de toko gekocht
 5. 3 pandanbladeren (verkrijgbaar in de diepvries bij de toko)
 6. ¼ tl zout
 7. 1 el olie
 8. 3 el warm water (om gist op te lossen)
 9. 1 tl gist
 10. 1 el suiker.
  kue-apem
  Ingrediënten kue apem

  Bereidingswijze:

 1. Vul een pannetje met het kokoswater, zout en suiker. Leg een knoop in de pandanbladeren en leg dit in het pannetje. Laat de suiker op klein vuur hierin smelten.
  kue-apem
 2. Roer in een limonadeglas 3 el warm water, het gist en de el suiker tot het gist oplost. Zet het glas weg met een deksel erop.
 3. Weeg het rijstemeel af en doe dit in een kom; roer deel voor deel het kokoswater erdoor en laat al roerend het meel oplossen.
 4. Roer het gistmengsel in het beslag en laat dit oplossen. Dek nu de kom met dit mengsel af met een schone theedoek.
 5. Smeer met een kwastje wat olie op uw bakvorm of vormpjes. Na het stomen zal het koekje hierdoor makkelijker loslaten.
 6. Roer wat druppels kleurstof door het beslag en vermeng dit goed. Roer gelijk de el olie erdoor.
 7. Vul de onderpan van uw stomer met water en breng dit aan de kook. Knoop een schone theedoek om het deksel, zodat er geen condenswater op de koekjes kan druppelen.
 8.  Vul de cakevorm, bakblik of vormpjes met het beslag en leg dit in de stomer. De kleine vormpjes stoomt u slechts 10 minuten , een bakblik of cakevorm stoomt u 15-20 minuten. Klaar!kue-apemkue-apem

Tip: Om de koekjes makkelijk te verwijderen, tikt u het vormpje ondersteboven tegen de zijkant van een bord of uw handpalm. Het koekje glijdt er zo uit. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

Geef een reactie