Bij het samenstellen van een rijsttafel of etentje zoek ik altijd naar een goede balans tussen vlees/vis/ei gerechten, groenten en eventueel tahu/tempéhgerechten. Vooraf maak ik een keuze en probeer ik ervoor te zorgen dat er van alles wat op tafel verschijnt. Ook maak ik onderscheid tussen ‘natte’ en ‘droge’ gerechten. Veel Indische gerechten worden met saus gemaakt en dan is het lekker om er ook droge gerechten erbij te verzinnen.
Perkedel ayam
Zo ook deze perkedel ayam, een heerlijk bijgerechtje dat makkelijk te maken is. Ik liet mij hierbij inspireren door Francis Kuijk wiens kookboek ‘Bersama’ onlangs is uitgekomen. En die ik uiteraard zelf ook heb aangeschaft! Een fraaie bundeling van Indische gerechten, waarbij Francis je meeneemt in zowel haar keuken,- als in haar privéleven. Ondanks dat ik inmiddels zelf een flinke verzameling recepten bij elkaar heb gesprokkeld, kwam ik al bladerend door dit boek toch weer nieuwe en originele recepten tegen. Makkelijk te maken, goed te doen en zeker uitnodigend!

Indische gerechten om te delen
€27,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Free shipping!
Het fijne aan dit recept is, is dat u het overgrote deel van de ingrediënten waarschijnlijk al in huis heeft. Een laagdrempelig recept met lekkere gekruide aardappel/kipballetjes als resultaat. Zullen we beginnen?
Benodigdheden:

- 300 gr aardappelen
- 200 gr kipgehakt
- 3 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- lenteui
- ½ tl cayennepeper
- 1 tl kipbouillonpoeder
- snufje zout
- zonnebloemolie.
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen met wat zout (optioneel) 15-20 minuten. Giet het water af en prak de aardappelen fijn zolang ze nog warm zijn.
- Pel de knoflookteentjes en het sjalotje; snijd ze fijn en fruit dit in wat olie. Voeg dit mengsel toe aan de gepureerde aardappelen.
- Doe het aardappelmengsel in een grote kom, doe het kippengehakt, de cayennepeper, het kippenbouillonpoeder erbij. Snijd het lente-uitje fijn en voeg dit ook toe aan het aardappelmengsel. Tot slot het snufje zout. Kneed dit goed door elkaar.
- Test vooraf of het naar smaak is: bak wat van het aardappel/kipmengsel in een koekenpan en proef of het naar wens is. Voeg zonodig wat kruiden toe.
- Neem dan telkens ¾ eetlepel mengsel en druk hiervan een plat vormpje. Dit bakt sneller en beter dan een balletje. Laat alle perkedelletjes 2 uur in de koelkast opstijven.
- Verwarm wat zonnebloemolie en frituur de perkedel ayam goudbruin. Klaar !!
Tip: Voor meer perkedel recepten kunt u op de volgende links klikken:
– Gevuld met tahu: https://www.deindomama.nl/2020/03/14/perkedel-tahu/
maïs: https://www.deindomama.nl/2018/01/27/frikadel-djagung/
tonijn: https://www.deindomama.nl/2019/01/19/perkedel-ikan-met-tonijn-een-indische-vissnack/
kabeljauw: https://www.deindomama.nl/2019/01/28/perkedel-ikan-2-een-indisch-viskoekje-met-kabeljauwfilet/
aardappel: https://www.deindomama.nl/2018/03/12/perkedel-kentang-oftewel-indische-aardappelkoekjes/
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema ? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Heerlijk. Bedankt.
Graag gedaan, Margaret!
Dank je wel voor dit recept
Hi John, dit recept komt uit het kookboek van @Franciskuijk, maar dank je wel voor je reactie!