Teng teng katjang

teng-teng

Teng teng katjang is nou niet echt een koekje waar je direct herkenning in vindt. Het is geen algemeen bekende zoete lekkernij, zoals spekkoek of sponscake. Teng teng is een populair koekje dat voornamelijk uit pinda’s en suiker bestaat. Ondanks dat wij dit thuis vroeger niet snoepten, is dit koekje voor mij wel een stukje jeugdsentiment. Toen ik als tiener en scholier vaak onderweg was en inmiddels over ‘eigen geld’ beschikte, kocht ik deze knapperige pindakoekjes als tussendoortje voor in de trein. Lekker zoet en goedkoop! Gezonde muesli,- en maaltijdrepen lagen toen nog niet in de schappen, dus greep ik vanzelfsprekend naar deze heerlijke kleverige koekjes. Hoe kom ik er nou op om deze te maken? Mijn echtgenoot maakte deze lekkernij regelmatig in zijn jeugd, ook voor hem dus een stukje jeugdsentiment. Aan tafel hadden wij het over de ingrediënten en hij beloofde onze dochter deze teng teng binnenkort te maken. Aangezien dit een prima aanvulling op mijn blog zou zijn, ben ik maar vast begonnen. Teng teng, zoet, knapperig en kleverig ….

Benodigdheden:

 • 250 gr suiker
 • 200 gr pinda’s, gezouten of ongezouten
 • 1 el margarine.teng-teng

Tip: Leg van te voren een schaal, dienblad met kleine opstaande rand klaar. De suikermassa stolt erg snel en laat zich dan erg moeilijk snijden! Bedek dit vast met BAKPAPIER (op de foto is plastic folie te zien, maar volgens de Indopapa zou dit smelten doordat de suiker loeiend heet is). Let op: gesmolten suiker is heet (!), dus werk voorzichtig en blijf bij de pan.

Bereidingswijze:

 1.  Snijd de pinda’s klein en zet opzij.
 2. Gebruik het kleinste pitje en zet het vuur laag. Giet de suiker in de pan, ik gebruikte een wadjan met een houten lepel.
 3. De suiker begint te kristalliseren en er ontstaan kleine kristalletjes; blijf rustig roeren door de massa. Het duurde zo’n 30 minuten voordat de suiker helemaal gesmolten was en vloeibaar werd.teng-teng

4. Als de suiker vloeibaar is, giet u de pinda’s door de massa. Roer voorzichtig om en om, totdat alle pinda’s met een suikerlaagje bedekt zijn.
5. Voeg de el margarine toe en laat dit al roerende oplossen, nog steeds op klein vuur.
6. Giet de suikermassa in de schaal en druk dit met uw houten lepel vlak en naar de hoeken toe.
7. SNIJD DIT GELIJK IN BROKKEN OF REPEN, dus wacht hier niet te lang mee. De suiker stolt zó snel, dat in stukken snijden een lastig klusje wordt… Klaar en het hele huis ruikt heerlijk zoet!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

teng-teng

teng-teng

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

 

 

8 gedachtes over “Teng teng katjang

 1. Ria van der Hoeven says:

  Goede morgen lieve Indomama….dit is idd heel lekker.😋 Dat maakten wij vroeger thuis in mijn jeugd, altijd, mijn moeder helpen, met Wi-Jen (sesamzaadjes) is t ook heel lekker…genieten hoor….fijn weekend voor jullie🤗

  1. deindomama says:

   Hi Ria, toch nog een beetje jeugdsentiment bij deze koekjes… ik wíst wel dat het ouderwetse koekjes waren!
   Ik heb nog aan wi-jen (sesamzaadjes) gedacht, maar de Indopapa houdt hier niet van, jammer!
   Dank u wel voor uw reactie, fijne dag nog voor u!

 2. Nance says:

  Super lekker en wat ik nog ik nog leuker vindt is dat wij dit koekje in Ghana ook hebben: bij ons heet het pinda cake en deze lekkere snack wordt vaak langs de weg verkocht!

  1. deindomama says:

   Hallo Nance, reageer jij nou vanuit Ghana? Zo ja, wat leuk! Zo ver weg en toch ook dichtbij.
   Neem dit koekje nou, toch leuk dat jullie dit in Ghana ook snoepen en dat dit zelfs als streetfood wordt verkocht!
   Dank je wel voor je reactie,
   groetjes!

 3. Verna says:

  Zo dat is lang geleden, echt jeugdsentiment. Wat hebben wij daar vroeger van genoten. Dank voor het recept dit ga ik heel gauw maken. Groetjes van ook een Indomama.

Geef een reactie