Tahu rica rica

tahu-rica-rica

Tahu/tofu staat regelmatig thuis bij ons op tafel. Wij verwerken het graag door onze gerechten, er ligt dus vaak een blok tahu/tofu in onze koelkast. Door zijn veelzijdigheid weet ik altijd wel een gerecht waarin ik de tahu/tofu kan verwerken of bereiden. Zoals wij onderhand wel weten, is tahu/tofu onmisbaar en favoriet in de Ind(ones)ische keuken. Door zijn neutrale smaak neemt het gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten en kruiden over; ideaal dus om te marineren, te wokken, frituren of te stomen. Vooral de steviger variant leent zich hier makkelijk voor. ‘Puur’ is tahu/tofu neutraal van smaak, waardoor de meest uiteenlopende ingrediënten ermee gecombineerd worden. Zo ook bij het volgende gerecht ‘Tahu rica rica’ dat ik met u wil delen.

TAHU RICA RICA

Dit tahu/tofu recept vond ik in het ‘Vegetarisch Indonesisch kookboek’ van Ciska Cress.


€14,99
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Een verzameling recepten uit de Ind(ones)ische keuken, waaruit iedereen die eens een Ind(ones)ische maaltijd zonder vlees, vis of kip wil bereiden, ideeën kan opdoen. Dit recept intrigeerde mij door de toevoeging van tomatenpuree, een ingrediënt dat ik niet zo vanzelfsprekend vind in de Ind(ones)ische keuken. Ik besloot het recept uit te proberen en ziehier het resultaat! Doet u met mij mee?

Benodigdheden (voor 3-4 personen):

  • blok tahu/tofu
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 lombohs
  • 2 rode rawits (u kunt het zo pedis –heet- maken als u zelf wilt)
  • ¾ blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1½ kleine tl asem (tamarindepasta)
  • 75 cl water
  • schijfje laos of 2 tl laospoeder
  • stukje djahé of 2 tl gemberpoeder
  • 2 salamblad
  • 3 tl suiker
  • zout naar smaak
  • zonnebloemolie om te frituren.
    tahu-rica-rica

Bereidingswijze:

  1. Snijd de tahu/tofu in acht plakken, bestrooi deze met wat zout. Snijd daarna elke plak in vieren. Verhit de olie in een pan of wadjan en frituur hierin de blokjes tahu/tofu goudbruin. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
  2. Schil de ui en knoflookteentjes en snijd de ui in stukjes. Snijd ook de lomboh en rawits kleiner. Schil de stukken laos en djahé en maal deze ingrediënten fijn in een tjobèh –vijzel- of keukenmachine.tahu-rica-rica
  3. Los de asem op in het water en roer goed door. Fruit de bumbu (punt 2) in wat hete zonnebloemolie en voeg het asem-water toe, de salamblaadjes, de suiker, tomatenpuree en het zout. Roer alles goed door elkaar en laat dit op het kleinste vuur 5 minuutjes sudderen. Doe dan de tahublokjes erbij en schep alles goed om. Laat dit nog 3-4 minuten op klein vuur pruttelen en voeg suiker en zout naar eigen smaak toe. Klaar!!
    tahu-rica-rica

tahu-rica-rica

Tip: Zelf vond ik de smaak van zowel de tomatenpuree als van de asem te veel overheersen. Begin eerst voorzichtig beetje bij beetje naar smaak toe te voegen, u kunt altijd het geheel vermeerderen. Ikzelf heb wat extra suiker gebruikt om de overheersende smaak te neutraliseren. 

Tip: Ik heb niet alle bumbu gebruikt in dit gerecht. Gewoon naar eigen smaak díe hoeveelheid toegevoegd die ik voor de tahu/tofu lekker vond. Deze hoeveelheid heb ik goed door de blokjes tahu/tofu geroerd tot het gerecht een mooie rode kleur kreeg. De rest van de bumbu bewaar ik voor een gerecht met gekookte eitjes. Al met al een  makkelijk te maken gerecht die zeker ideaal is als bijgerecht!

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Geef een reactie