Veel van de woorden in Indonesië worden afgekort; zo is ‘Batagor’ geen echt bestaand woord. Het is een afkorting van BA voor BAKSO (gehakt/vis/kipballetjes), TA voor TAHU (tofu) en GOR voor GORENG (gefrituurd). Batagor is populair streetfood in de straten van Bandung, maar is tegenwoordig makkelijk te vinden in heel Indonesië. Immers, tahu laat zich makkelijk bereiden en heeft zijn bekendheid vooral te danken aan het feit dat het goedkoper is dan vlees. Bovendien is Batagor simpel te maken en erg populair door zijn krokante textuur aan de buitenkant en de smakelijke (vis)vulling in de binnenkant.
Batagor
Een ander voordeel van het zelf maken van batagor is dat je zelf de controle hebt over de hoeveelheid tapiocameel in het beslag. De meeste straatverkopers zullen, om de kosten te drukken, meer bloem en weinig visvulling toevoegen. Te veel tapioca zorgt er voor dat de snack te taai smaakt en je kunt de vulling nauwelijks proeven. Traditioneel wordt de Batagor eerst gestoomd en vervolgens bedekt met beslag, waarna ze krokant gebakken worden. Daarna serveer je de snacks met pindasaus, een scheutje zoete ketjap en een spicy sambalsausje eroverheen. Zullen we gaan beginnen?
Benodigdheden (voor ongeveer 24 stuks)

- 1 tahu
- 350-400 gr koolvisfilet
- 2 teentjes knoflook
- ¾ tl zout
- 100 gr tapiocameel
- 1 el suiker
- ½ tl peper
- 2 tl bouillonpoeder.
Pindasaus: - 100 gr ongezouten, geroosterde pinda’s
- 1 lomboh, u kunt het zo pittig maken als u zelf wilt (ik koos er voor wat sambal oelek toe te voegen)
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml water
- ¼ tl zout
- 3 el ketjap manis (vergeten op de foto te zetten).
Bereidingswijze:
- Laat de bevroren koolvis ontdooien in een vergiet en snijd dit in stukken
- Snijd de tahu in 6 dikke plakken; snijd elke plak in 4 blokjes en zet opzij.
- Schil de teentjes knoflook maal dit fijn samen met de visstukken, het zout, witte peper, suiker en het bouillonpoeder in de ulekan of keukenmachine. Het wordt nu een echte vispasta.
- Voeg de tapiocameel in een ruime kom en roer daarbij deze vispasta. Giet beetje bij beetje het water erbij, eventueel ook een extra snufje zout en peper. Meng alles goed door elkaar.
- ‘Bekleed’ elk blokje tahu met een eetlepel visbeslag; gebruik hierbij je vingers om het aan te drukken. Plaats deze vis/tahublokjes op een plat bord.
- Verwarm wat olie en frituur deze blokjes goudbruin. Laat goed uitlekken op wat keukenpapier.
Bereiding pindasaus:
- Maal de geroosterde pinda’s samen met de teentjes knoflook en de lombok fijn in een ulekan of keukenmachine; het geheel doet denken aan grove pindakaas
- Verwarm wat olie in een sauspan en fruit hierin op klein vuur het pindamengsel. Dit wordt steeds dikker en steviger.
- Giet beetje bij beetje het water erbij en roer dit goed door het pindamengsel, nog steeds op klein vuur!
- Laat de saus goed indikken en voeg het zout en de ketjap naar smaak toe; het wordt nu een mooi vloeibaar mengsel, zoals u gewend bent van pindasaus.
- Leg de tahustukjes op een schaal en giet de pindasaus erover. Volgens traditie zou u er ook een scheutje ketjap manis toe kunnen voegen en daarover heen wat spicy rode saus. Naar eigen smaak, hoe mooi is dat! Klaar !!
Batagor, eigenlijk zó gemaakt! Hier voor de foto alleen met pindasaus. Met ketjap manis en een spicy rode saus wordt het nóg lekkerder!
Het was lastig om te fotograferen. Hoe langer het duurde, hoe meer de pindasaus begon in te dikken. De bedoeling is dus dat de saus dik vloeibaar is, dus dunner dan de saus op de foto. Maar het was wèl lekker, succes ermee!
Tip: U kunt dus ook kiezen voor een vulling van kip en/of gehakt.
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.