De Chinese keuken
De Chinese maaltijd is een gemeenschappelijke maaltijd. Of je nu buitenshuis eet of met de familie thuis, de gerechten deel je altijd met anderen. Bij een schaal rijst serveert men drie á vier verschillende gerechten, afhankelijk van het aantal eters. Er is vlees, gevogelte, vis, groenten en soep.
Chinezen zijn verzot op het vlees van kippen, eenden en varkens en ze kennen dan ook vele varianten van gebraden vlees. Volgens Wikipedia ….” Bekend is het consumeren van vlees van dieren die in de rest van de wereld meestal niet als voedsel beschouwd worden. Naar schatting worden in China per jaar 10 miljoen honden voor consumptie geslacht. Als reactie op de uitbraak van Covid-19 werd in april 2020 in de stad Shenzhen het eten van honden, katten en verschillende andere dieren verboden. Honden werden wettelijk als huisdier geclassificeerd, zodat het fokken van honden voor consumptievlees niet meer mogelijk is”…..
Kookmethodes
De meest gangbare bereidingsmethoden in de Chinese keuken zijn stomen, roerbakken, fruiten, frituren en grillen. Verschillende sauzen en diverse oliën zorgen voor spannende accenten.
Ayam kuluyuk
Ik trap het nieuwe jaar af met een Chinees gerecht, ayam kuluyuk. Een heerlijk, populair vleesgerecht, waarbij ik stukjes malse kipdijfilet gebruikt heb. De zoetzure saus wordt gemaakt met knoflook, gember, tomatenpuree, suiker en azijn en vervolgens gebonden. Een ideaal gerecht bij onder andere bami waardoor er een complete hoofdmaaltijd samengesteld wordt. Doet u met mij mee?
Benodigdheden (voor 3 personen):
- 300-350 gr kipdijfilet
- 1½ tl bouillonpoeder
- 1 tl zout
- snufje peper
- citroensap
- 7 flinke tl bloem
- 1 eiwit
Voor de saus: - 2½ tl tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl djahé -gember-
- 2 el bruine basterdsuiker/witte suiker
- 2 dl water
- ½tl chinese ketjap, dark
- klein scheutje azijn
- zout naar smaak
- 2 tl maizena, scheutje water
- rode/groene/gele paprika
- ananasstukjes, hoeveelheid naar eigen smaak
- 1 ui
- paar druppels sesamolie.
Bereidingswijze:
- Kip voorbereiden: Snijd de kipdijfilet in stukjes zoals op de foto en zet opzij in een kom.
- Pers 1 schijfje citroen erboven uit; voeg de bouillonpoeder, peper, djahé -gember- zout toe en meng alles goed door elkaar.
- Scheid het ei, klop het eiwit en roer dit door het kipmengsel.
- Voeg bloem toe en meng alles goed door elkaar. Het mengsel mag niet te nat zijn. Dek de kom af en zet de marinade 10 minuten weg.
De kipmarinade mag niet te nat zijn. - Verwarm wat olie op niet te hoog vuur, olie mag niet walmen.
- Frituur de kipvleesjes in 5 minuten stuk voor stuk in de olie op niet te hoog vuur! Let op: niet alles tegelijk, anders blijft de kip plakken.
Frituur de kipstukjes in 5 minuten krokant en goudbruin. - Snijd ondertussen de ui en de paprika’s in grote stukken.
- Verwarm wat olie en fruit de ui en paprika lichtjes aan. Haal het uit de pan en zet opzij.
- Verwarm wat olie in dezelfde pan, pel de knoflook en fruit dit aan.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak lichtjes aan. Schenk 200 ml water erbij, de bruine suiker, scheutje azijn, de djahé, het zout en roer goed door tot het sausje kookt. Op klein vuur!
- Giet ½ tl Chinese ketjap, ‘dark’, erbij en laat het geheel met deksel op de pan zo’n 5 minuten sudderen. Klein vuur gebruiken!
- Maak in de tussentijd een papje van de maizena en het water en voeg dit toe aan de saus als u vindt dat dit te dun is. Roer goed door tot een mooi, glad geheel.
- Tot slot mag de kip, paprika en de uistukjes erbij. Ook wat druppels sesamolie, dit maakt de smaak voller en rijker. Klaar!!
Ayam kuluyuk met knapperige paprikastukjes! Heerlijk met een zoetzuur tomatensausje!
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Hallo,
Welke merk chinese ketjap, dark gebruikt u in dit recept?
Hoi Astrid, ik gebruik Dark Soy Sauce van het merk Pearl River Bridge, rood/zwart etiket. (Op de foto hierboven kun je nog net het onderste deel vh etiket zien). Te koop bij de toko, bijv. bij Oriental.
Succes!
Hallo,
Ik heb per ongeluk de verkeerde gekocht namelijk Pearl River Bridge
Light Soy Sauce. Kan ik deze ook gebruiken?
Groetjes,
Astrid
Ja hoor Astrid, dat moet kunnen! Let wel, de lichte variant is dus lichter van kleur en meer vloeibaar dan de donkere variant; dit ga je wel merken aan de stroperigheid van de kuluyuksaus.