Oestersaus staat standaard in mijn keukenkast, naast de sojasaus en de vissaus. Het is een soort van concurrent van de sojasaus en smaakt heerlijk bij groenten, vlees en vis. Als ik aan het wokken ben, pak ik automatisch deze smaakmaker die mijn gerecht zijn specifieke aroma meegeeft. Heerlijk!
Oestersaus
Tahu/tofu in oestersaus is een snel wokgerecht. Maar wat is oestersaus nou precies?
Volgens de website van Aziatische Ingrediënten is het een bouillon, getrokken van oesters, dat zó lang ingekookt wordt dat er een dikke bruine saus overblijft.
Het heeft een diepbruine kleur en een lobbige consistentie. Met zijn hartige smaak is het een geschikte smaakversterker van vele ingrediënten. Een scheutje oestersaus door de instant noodles doet wonderen! Het maakt sauzen dikker, glanzender en donkerder; de saus wordt zowel in de Chinese als in de Thaise en Vietnamese keuken gebruikt.
Om verbranding te voorkomen, kun je oestersaus het best als laatste toevoegen aan het gerecht. Je kunt er makkelijk té veel van gebruiken, wat het gerecht niet ten goede komt.
Oestersaus wordt ook wel als topping gebruikt bij sommige gerechten. Ook kun je het gebruiken als basis bij een marinade voor vlees. Kortom, er is veel mogelijk met oestersaus. Ik ga hiermee aan de slag en wel met gebakken tahu/tofu. Doet u mee?
Benodigdheden (voor 3 personen)
- 1 blok tahu/tofu, ik gebruikte de stevige variant
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 2 groene lomboh, u kunt het zo spicy maken als u zelf wilt.
- 4 el oestersaus
- ½ el suiker
- wat zonnenbloemolie om te bakken.
Ingrediënten tahu in oestersaus en groene lomboh Bereidingswijze:
-
- Snijd de tahu/tofu in blokjes en de lomboh in kleine ringetjes. Pel het sjalotje en snijd dit in stukjes, pers de knoflook uit. Zet alles opzij.
Voorbereiding tahu/tofu in oestersaus 2. Verhit olie in een pan en bak de blokjes tahu/tofu goudbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Snijd de tahu/tofu in blokjes en de lomboh in kleine ringetjes. Pel het sjalotje en snijd dit in stukjes, pers de knoflook uit. Zet alles opzij.

€9,99
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
3. Verhit weer wat olie in dezelfde pan en pers de knoflooktenen uit. Fruit dit lichtjes en voeg het sjalotje toe. Bak dit aan totdat de sjalotstukjes glazig zien. Voeg dan de lombohringen toe.
4. Giet de oestersaus erbij, meng alles goed door en laat 2 minuten pruttelen op laag vuur.
5. Nu mag de suiker erbij, laat dit goed oplossen.
6. Tot slot voegt u de gebakken tahu/tofublokjes toe, roer het gerecht goed om totdat alle blokjes met de oestersaus bedekt is. KLAAR !!!

Tip: Voor een andere variant met tahu/tofu in oestersaus, klik dan hier. Ook dit is een gelijksoortig gerecht, geïnspireerd door Mevr Yan een collega foodie.
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Wat kun je als vervanger van oestersaus gebruiken? Want die is niet geschikt voor vegetariërs
Hoi Evelien, je zou ook een champignon roerbak saus kunnen proberen, of zwarte bonensaus.Succes!